Elk jaar gaan we met onze bier-club (O.B.Z.) een brouwerij bezoeken en wat biertjes proeven. Dit jaar zijn we naar Jopen in Haarlem geweest.

Ontstaan huidige Jopen Brouwerij

De Jopen Brouwerij is ontstaan na de voorbereidingen voor de festiviteiten van het 750-jarig bestaan van Haarlem. De stichting Haarlems Biergenootschap dient een plan in om het Haarlemse bier terug te brengen. In het stadsarchief worden recepturen uit 1407 en 1501 gevonden en het bier wordt gereproduceerd. En… de brouwsels zijn een genot om te drinken. Met het jongste bier, Hoppen, wordt op 11 november 1994 het feestjaar ingeluid. Het begin van Jopen!

Door het overweldigende succes wordt het avontuur voortgezet. In november 2010 wordt met de opening van de Jopenkerk de Haarlemse brouwerstraditie in ere hersteld. De historische Jacobskerk in het Raaksgebied wordt omgetoverd tot een volledig operationele brouwerij, grand café en restaurant. Haarlem staat als brouwersstad weer op de kaart.

Naam

De naam Jopen is te danken aan vroeger als Haarlem in de veertiende eeuw is uitgroeit tot een van de belangrijkste brouwerssteden van Nederland. Brouwerijen draaien op volle toeren en het gerstenat wordt in ‘Jopen’ (vaten van 112 liter) over het Spaarne vervoerd.

Hoogwaardige speciaalbieren

Vandaag de dag treffen traditie en innovatie elkaar bij Jopen. Met uiterste zorg en passie worden hoogwaardige speciaalbieren geproduceerd, daarbij optimaal gebruikmakend van de nieuwste technologische ontwikkelingen en de beste ingrediënten. Het resultaat: oude en nieuwe klassiekers volgens eeuwenoude en innovatieve recepten. Onderscheidend, authentiek en vol van smaak. Achter ieder bier schuilt een bijzonder verhaal en dat proef je. De vele bekroningen, zowel nationaal als internationaal, vormen het ultieme bewijs.

Uitje O.B.Z.

We vertrekken ‘s morgens om 11:00 uur vanuit Zundert naar Haarlem. In de bus krijgen we lekker koffie met een worstenbroodje. We arriveren rond 12:50 uur in Haarlem en lopen vanuit de bus eerst naar de Jopenkerk.


De binnenkant ziet er werkelijk fantastisch uit met mooie ketels en heel veel bieren van de tap.We krijgen eerst een gezamenlijk lunch aangeboden waarbij natuurlijk wat biertjes worden gedronken.Hierna gaan we met de bus naar het Jopen Proeflokaal Waarderpolder. Dit is een eigentijdse café met keuken en bevindt zich te midden van de productiehallen van Jopen. Vanuit het Proeflokaal heb je direct zicht op het tweede brouwhuis van Jopen en de volautomatische bottellijn.

We bezoeken de brouwerij en krijgen hierbij uitleg over de geschiedenis van de Jopen Brouwerij en hoe bier gebrouwen wordt. De capaciteit van Jopen is nu tot 6.4 miljoen liter bier per jaar waarbij nu slechts een kleine gedeelte (ongeveer 5%) wordt geëxporteerd.

Na dit bezoek krijgen we 5 bieren te proeven waarvan sommige lekkerder waren als andere. Het valt op dat Jopen veel verschillende speciaalbieren heeft met elk een unieke smaak. Rond 17:00 uur gaan we met de bus weer richting Zundert waar we rond 19:00 uur aankomen. De meesten van de club gaan nog lekker een Hamburger eten bij Het Wapen van Zundert onder het genot van een biertje om het af te leren. Al met al een erg geslaagde dag die goed georganiseerd was en waarbij ik veel plezier heb gehad.