Het valt elk jaar niet mee om iets leuks te verzinnen voor het kinderfeestje. In de loop van de jaren hebben ze ondertussen al zoveel verschillende dingen gedaan. Gelukkig hebben we dit jaar toch nog iets origineels gevonden: Geocaching. Geocaching is een wereldwijd schatzoekspel. Het is de bedoeling dat je met behulp van aanwijzingen en de GPS coördinaten opzoek gaat naar de schat (de geocache). Geocaching geeft iets extra’s aan een wandeling en is ook erg leuk voor kinderen. Wereldwijd zijn er meer dan 2 miljoen caches (schatten) verstopt!

Zie ook de volgende videos voor wat meer uitleg:

Verder kun je op internet erg veel informatie over Geocaching vinden. Zie o.a. ook de volgende URL’s:

We begonnen het kinderfeestje van Melissa natuurlijk met het uitpakken van de kadootjes, zingen en eten van de taart.

Hierna werd tegen de kinderen verteld dat we gingen geocachen. We hadden een hele leuke kindercache gevonden die vlak bij ons in de buurt was. Deze kindercache heet “De legende van de Pannenhoef” en heeft een heel leuk verhaal. Hierbij gaat prinses Danerijs op zoek naar Kasmir nadat ze via een postduif een berichtje heeft gekregen.
We gingen eerst naar de Pannenhoef naar het startpunt om vervolgens met de Geocache apparaten (Garmin eTrex 20), die we van de lokale scouting hebben geleend, op zoek te gaan naar de eerste coördinaten. Overigens kun je ook uitstekend gebruik maken van je iPhone met de (betaalde) Geocache App.

Jacqueline, die heel erg behulpzaam als chauffeur wilde optreden om de kinderen mee naar het bos te brengen, heeft parallel met de iPhone App meegelopen en dat ging heel erg goed. Wel was het in het begin even zoeken hoe de Geocache App werkt, maar als je dat eenmaal door hebt, is het erg gemakkelijk. Je kunt het beste de betreffende Geocache dan thuis (waar je zeker een internet verbinding hebt) opzoeken en offline bewaren.

Vervolgens ga je dan naar je startpunt van je Geocache en op de Kaart kies je het eerste Waypoint als bestemming.
In je kompas scherm zie je hoe ver je nog van je bestemming bent en welke richting je moet oplopen.
Het toevoegen van een Waypoint doe je door in de Kaart weergave op de 3 puntjes (…) te drukken.
De ‘Legende van de Pannenhoef’ is een zogenaamde multi-cache waarbij je van Waypoint naar Waypoint gaat, totdat je de uiteindelijke geocache hebt gevonden. Bij elk Waypoint vind je weer een nieuwe aanwijzing met coördinaten. Zo moet er bij een van de Waypoints een aanwijzing op een heus schild gevonden worden.
Onderweg was er nog tijd voor wat drinken en een lekkere versnapering, want van al dat zoeken wordt je toch wel dorstig.
Voor het laatste Waypoint moest je 2 penlight batterijen meenemen die je nodig had om de juiste foto’s bij elkaar te zoeken om zodoende de laatste coördinaten te vinden van de uiteindelijke geocache.
Bij de laatste coördinaten aangekomen werd dan ook de uiteindelijke geocache gevonden in een groene kist.
Dit is een populaire geocache, want de kist zat werkelijk helemaal vol met allerlei spulletjes. Het in nl. de bedoeling (niet verplicht) dat je, als je de geocache hebt gevonden, een berichtje schrijft in het logboek, wat achterlaat en eventueel wat meeneemt van de geocache.
De kinderen vonden het allemaal harstikke leuk en de ouders stiekem ook wel ;-). Ik denk dat we nog wel vaker gaan geocachen. Dit is misschien ook wel een erg leuk idee voor op de vakantie, want je ziet zo ontzettend veel van de omgeving en hebt een echt doel. We zullen eens gaan zoeken welke geocaches er in de buurt van onze vakantiebestemming liggen…