Berlijn is een enorme grote stad met 3.8 miljoen inwoners. Er is zoveel te zien en te doen en daarom is het handig om voorbereid op reis te gaan.

Time to Momo

Met time to momo kun je alles uit je stedentrip halen. Op dit moment zijn er 42 digitale stedengidsen met leuke wandelingen en tips. Vantevoren had ik de Stedengids voor Berlijn aangeschaft en heb hiervan geen spijt gekregen. De wandelingen en tips komen van locals die in Berlijn wonen.Berlin Mitten

Onze eerste echte volle dag in Berlijn besluiten we om ‘Berlin Mitten’ van de Momo stedengids Berlijn te lopen. Dit is een dag vol historische hoogtepunten, eeuwenoude musea, veel winkelstraten en leuke lunchzaakjes. De wandeling is ongeveer 12.6 km lang en erg leuk en afwisselend. We beginnen bij de Gedenkstätte Berliner Mauer waar je historisch besef krijgt van de invloed van de Berlijnse Muur.
We lopen weer door en onderweg drinken we een koffie met wat lekkers bij Rosenthaler Platz.Hierna lopen we verder langs allerlei winkels en komen uit bij Volksbühne wat een van de belangrijkste theaters is van de stad Berlijn.We lopen weer verder en komen de meest prachtige gebouwen tegen.Na al dat lopen smaakt een biertje bij Augustiner am Gendarmenmarkt goed.We lopen langs het Konzerthaus Berlin.Na wat omzwervingen komen we bij Checkpoint Charlie uit die het verhaal vertelt van de meestal weinig succesvolle pogingen van het verleden om van Oost naar West-Berlijn te vluchten. Er staat nu een kopie van het vroegere wachthuisje.Onderweg komen we Trabiworld tegen waar je met Trabants door Berlijn kunt rijden.Je merkt tijdens deze wandeling wel dat de Duitsers erg met hun verschrikkelijke 2e Wereld Oorlog verleden bezig zijn. We lopen langs Topographie des Terrors wat een documentatiecentrum in Berlijn is over de nazi-misdaden. Vooral de foto’s die je hier zit maken een diepe indruk op je.Hiernaast ligt Martin-Gropius-Bau waar spraakmakende tentoonstellingen te zien zijn.We vervolgen ons weg naar Plotzdamer Platz. In de jaren 20 van de vorige eeuw was de levendige Potsdamer Platz een symbool voor het moderne Berlijn. Tijdens de Koude Oorlog was een groot, verwoest niemandsland, ingeklemd tussen Oost en West. Tegenwoordig is het plein weer omgeven door hypermoderne architectuur.Erg indrukwekkend is het Holocaust Monument waar 2711 betonnen zuilen de slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog herdenken.Vanuit hier lopen we naar de plek waar de avond eerder ook zijn geweest, nl. Brandenburg Tor en de Reichstag.

We lopen achter de Reichtag langs de Spree weer verder.

We zien de Neue Synagoge al van verre liggen door haar gouden koepel.We lopen weer verder en komen ogen te kort om alles te zien.Na de lange wandeling hebben we zin in wat te drinken en vinden Brouwerij Lempke.

We bestellen een proefplankje om de diverse biertjes te beoordelen.‘s Avonds gaan we lekker eten bij Block House Restaurant