Vandaag waren alweer voor de derde keer de Rijsbergse Vliegerdagen georganiseerd. Deze is traditioneel in het 3e weekend van Augustus en wordt georganiseerd door de Rijsbergse Vliegervereniging Sky-Pirates. Grote man achter de organisatie is René Baremans die ook dit jaar alles weer perfect had geregeld met zijn team.

Dat de Rijsbergse Vliegerdagen enorm gewaardeerd worden blijkt wel uit het aantal deelnemers. Dit jaar waren er meer dan 95 deelnemers komende uit Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en zelfs uit Engeland.

Voor de Rijsbergse Vliegerdagen hebben ze werkelijk een schitterende lokatie in de weilanden van de Familie Machielsen aan de Tiggeltsestraat 13 in Rijsbergen.

Bij binnenkomst zie je al meteen een aantal zelfgemaakte vliegers die erg groot zijn.
Maar naarmate je over het terrein loopt zie je dat iedere deelnemer/vliegervereniging zelf zijn vliegers maakt. Het is erg indrukwekkend wat voor verscheidenheid je aan vliegers tegenkomt.
Erg interessant vond ik de stand van Vliegerfoto.nl. Deze persoon heeft als hobby om een fototoestel als het ware onder een vlieger te binden om zodoende foto’s vanuit de lucht te kunnen maken.
De kwaliteit van de foto’s is erg indrukwekkend. Hieronder zie je een voorbeeld van een foto gemaakt tijdens de Vliegerdagen van vorig jaar.
Bij een van de demonstraties werd de geschiedenis van de vlieger verteld met voorbeelden op het vliegerveld. Je staat versteld hoe belangrijk de vlieger in het verleden is geweest en wat je er allemaal mee kunt doen.

Tijdens de Vliegerdagen is er vooral ook aan de kinderen gedacht. Zo zijn er springkussens, jongleurs en een zandbak.

Ook de snoepdroppings vielen (letterlijk) in erg goede aarde bij de kinderen. Hierbij staat een vlieger hoog in de lucht en wordt via de leidraad een zakje met snoepjes omhoog gehezen. Op een bepaald moment wordt het zakje met snoepjes geopend en is het zaak deze op te vangen.
Verder was er voor de kinderen ook nog een workshop om zelf een vlieger te maken die even later dan zelf opgelaten kon worden op een speciaal veldje.
Maar hier hield het niet met op. Gedurende de dag werden er nog allerlei demonstraties gegeven. Erg mooi zijn de Revolutions die op de maat van de muziek allerlei figuren in de lucht maken.
Ook aan de inwendige mens was gedacht met een gezellig terras.
Helaas was er zaterdag weinig en draaiende wind, dus de demonstraties gingen niet altijd even vloeiend.

’s Avonds, waar ik helaas niet bij kon zijn, was er nog een lampionnenoptocht met muziek voor de kinderen en het zogenaamde nachtvliegeren. Hierbij hebben de vliegers in de lucht allemaal (LED) lampjes.

Nu zul je mischien afvragen wat dit allemaal wel niet kost. Het antwoord is verbazend. Dit alles is geheel gratis, met hulp van de diverse sponsoren. Mede door het succes verwacht ik dat er volgend jaar weer Vliegerdagen in Rijsbergen zullen zijn! Wij zullen in elk geval weer paraat zijn.