Om de 2 à 3 jaar wordt er een Internationale DICOM Conferentie gehouden in een ander werelddeel. DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) is een standaard die beschrijft hoe medische beeldinformatie dient te worden opgeslagen, uitgewisseld en geprint. De standaard definieert een bestandsformaat en een netwerkprotocol voor communicatie, een applicatieprotocol bovenop TCP/IP. Het copyright op de standaard is in handen van het Amerikaanse National Electrical Manufacturers Association (NEMA). De standaard werd ontwikkeld door de DICOM Standards Committee, waarvan de leden deels ook lid zijn van NEMA.

Dit jaar werd deze DICOM Conferentie gehouden in Bangalore. Dit was dan ook een uitstekende mogelijkheid om een bezoek hieraan te combineren met een bezoek aan ons Philips Innovation Center in Bangalore. De DICOM Conferentie werd gegeven in het Auditorium van het National Institute Of Science.

Traditioneel wordt in India elke belangrijke gebeurtenis ontstoken met licht.
De DICOM conferentie duurde 3 dagen en hierin werden diverse lezingen gegeven over de huidige DICOM standaard en welke trends zichtbaar zijn in het gebruik hiervan. Tevens waren er ook een aantal poster presentaties.
Ik heb zelf ook een presentatie gegeven (in pak!) over hoe je het netwerk transport van data tussen 2 systemen potentieel kunt versnellen.
Tussen de middag was er altijd een gesponsorde lunch waarin je kon kiezen tussen diverse hapjes.
Op de tweede dag was er ’s avonds een ‘Celebration Dinner’ in het Sheraton Hotel van Bangalore wat erg leuk was en waarbij nog een leuke presentatie over de historie van DICOM werd gegeven.
Het was weer erg leuk en leerzaam om oude bekenden te ontmoeten en met elkaar van gedachten te wisselen over de DICOM standaard. Het is belangrijk om dit goed bij te houden daar de DICOM standaard een erg dynamische standaard is die zich nog steeds ontwikkelt en uitbreid.