Gisteren kwam mijn dochter melden dat de Bosch inbouw combi magnetron het niet meer deed. Zodra je de magnetron stand wilde gebruiken dan stopte deze na 3 seconden. De oven functie werkte wel gewoon goed. Aangezien een nieuwe inbouw combi magnetron erg duur is (prijzen rond de Euro 900,=), besloot ik om toch maar eens te kijken wat dit eventueel kon zijn.

Ik heb totaal geen verstand van combi magnetrons maar weet wel dat je hier niet zomaar mee moet gaan “rommelen” daar sommige gedeeltes met hoge voltages werken. Ik had me daarom voorgenomen om een aantal basis elementen te checken. Als je zoekt op internet waarom een combi magnetron er na 3 seconden mee stopt bij de magnetron functie dan vind je diverse oorzaken waarvan er twee heel eenvoudig zijn:

  1. Deurcontacten zijn niet helemaal goed. Bij een magnetron is het belangrijk dat de deur goed afgesloten is. Als het apparaat dit signaal niet krijgt dan stopt hij de magnetron functie
  2. Glaszekering op de printplaat is kapot

Ik besloot om alleen deze twee oorzaken even snel te onderzoeken daar deze erg eenvoudig en veilig zijn uit te voeren. Als je de inbouw combi magnetron uitbouwt dan kun je de bovenkant eenvoudig openen door 6 schroeven los te draaien. Je ziet dan al meteen de deurcontacten en printplaat zitten.

Het linkercontact is ook de trigger voor het lampje dus die kun je eventueel al visueel inspecteren. Voor de zekerheid heb ik ze toch beiden even doorgemeten.


De deurcontacten bleken in orde te zijn, dus toen was mijn hoop gevestigd op de glaszekering.Nadat ik deze eruit had gehaald, kwam ik bij het meten erachter dat deze kapot was. Dit is een zogenaamde 8A snelzekering. Een snelle zekering bestaat uit een rechte draad zonder verdikkingen. Deze is het snelste op temperatuur, en zal dus het snelste doorbranden. Dit in tegenstelling tot een trage zekering die vaak een veertje heeft. Veertjes met een verdikking zorgen voor een beetje warmteafvoer. Hierdoor is het smeltdraadje iets langzamer op temperatuur.

Ik ben vervolgens naar de Praxis gereden en heb hier een setje snelle glaszekeringen van 10A gekocht (want ze hadden geen 8A meer).
Na het plaatsen van de glaszekering in de printplaat was het spannend of de magnetron stand het nu wel deed. Dat was inderdaad het geval! Totale kosten van de reparatie waren nu Euro 2,= in plaats van een nieuwe inbouw combimagnetron vanaf Euro 900,=.

Dat betekent dat ik dus weer een reparatie op mijn palmares kan zetten. Hopelijk kan deze blog andere mensen ook helpen, aangezien de werking van een magnetron voor de meeste merken gelijk is. Ik hoor dan ook graag of jouw reparatie eventueel geslaagd is door deze blog.

Nog een laatste waarschuwing: ga niet zomaar andere zaken van je magnetron checken. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

Indien deze informatie je heeft geholpen, overweeg dan een kleine donatie. Ik gebruik deze donatie voor het onderhoud van deze blog. Een donatie maken is heel eenvoudig. Druk hiervoor de Donatie knop aan de rechterkant van het scherm. Je kunt zelf bepalen hoeveel je eventueel wilt geven.