Reparatie Bosch combi magnetron

17 maart 2017|Reparatie|36 Reacties

Gisteren kwam mijn dochter melden dat de Bosch inbouw combi magnetron het niet meer deed. Zodra je de magnetron stand wilde gebruiken dan stopte deze na 3 seconden. De oven functie werkte wel gewoon goed. Aangezien een nieuwe inbouw combi magnetron erg duur is (prijzen rond de Euro 900,=), besloot ik om toch maar eens te kijken wat dit eventueel kon zijn.

Ik heb totaal geen verstand van combi magnetrons maar weet wel dat je hier niet zomaar mee moet gaan “rommelen” daar sommige gedeeltes met hoge voltages werken. Ik had me daarom voorgenomen om een aantal basis elementen te checken. Als je zoekt op internet waarom een combi magnetron er na 3 seconden mee stopt bij de magnetron functie dan vind je diverse oorzaken waarvan er twee heel eenvoudig zijn:

  1. Deurcontacten zijn niet helemaal goed. Bij een magnetron is het belangrijk dat de deur goed afgesloten is. Als het apparaat dit signaal niet krijgt dan stopt hij de magnetron functie
  2. Glaszekering op de printplaat is kapot

Ik besloot om alleen deze twee oorzaken even snel te onderzoeken daar deze erg eenvoudig en veilig zijn uit te voeren. Als je de inbouw combi magnetron uitbouwt dan kun je de bovenkant eenvoudig openen door 6 schroeven los te draaien. Je ziet dan al meteen de deurcontacten en printplaat zitten.

Het linkercontact is ook de trigger voor het lampje dus die kun je eventueel al visueel inspecteren. Voor de zekerheid heb ik ze toch beiden even doorgemeten.


De deurcontacten bleken in orde te zijn, dus toen was mijn hoop gevestigd op de glaszekering.Nadat ik deze eruit had gehaald, kwam ik bij het meten erachter dat deze kapot was. Dit is een zogenaamde 8A snelzekering. Een snelle zekering bestaat uit een rechte draad zonder verdikkingen. Deze is het snelste op temperatuur, en zal dus het snelste doorbranden. Dit in tegenstelling tot een trage zekering die vaak een veertje heeft. Veertjes met een verdikking zorgen voor een beetje warmteafvoer. Hierdoor is het smeltdraadje iets langzamer op temperatuur.

Ik ben vervolgens naar de Praxis gereden en heb hier een setje snelle glaszekeringen van 10A gekocht (want ze hadden geen 8A meer).
Na het plaatsen van de glaszekering in de printplaat was het spannend of de magnetron stand het nu wel deed. Dat was inderdaad het geval! Totale kosten van de reparatie waren nu Euro 2,= in plaats van een nieuwe inbouw combimagnetron vanaf Euro 900,=.

Dat betekent dat ik dus weer een reparatie op mijn palmares kan zetten. Hopelijk kan deze blog andere mensen ook helpen, aangezien de werking van een magnetron voor de meeste merken gelijk is. Ik hoor dan ook graag of jouw reparatie eventueel geslaagd is door deze blog.

Nog een laatste waarschuwing: ga niet zomaar andere zaken van je magnetron checken. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

Indien deze informatie je heeft geholpen, overweeg dan een kleine donatie. Ik gebruik deze donatie voor het onderhoud van deze blog. Een donatie maken is heel eenvoudig. Druk hiervoor de Donatie knop aan de rechterkant van het scherm. Je kunt zelf bepalen hoeveel je eventueel wilt geven.

avatar
2000
Foto en Image Files
 
 
 
Audio en Video Files
 
 
 
Andere File Types
 
 
 
18 Comment threads
18 Thread replies
10 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
EricHuubHenri MatthijssenE.T.W.Kamran Recent comment authors

Gert
Gast
Gert

Bij mijn Bosch combi magnetron ook zekering kapot.
De magnetron functie schakelde zichzelf uit na 3 seconden.
Nieuwe zekering geplaats en magnetron doet het weer.
Bedankt voor de tip !!!

Henri Matthijssen
Gast

Goed te horen dat de tip je geholpen heeft.

johannes
Gast
johannes

mijn bosch combi magnetron doet het weer na de gouden tip van de heer Matthijssen! Voor € 1,00 bij de plaatselijke electronicawinkel een nieuwe zekering gekocht.
Hartelijk dank.

Henri Matthijssen
Gast

Harstikke fijn Johannes! Fijn dat deze blog andere mensen helpt en ook fijn dat je het even terug meldt. Ik hoor altijd graag dat deze blog behulpzaam is.

wilco
Gast
wilco

Super tip! Ook hier een Bosch type hthb84k met hetzelfde euvel dat magnetron na 3 seconden uitviel terwijl ovenfuncties goed waren.. Nieuwe zekering en hij doet het inderdaad weer!! Kosten 75 eurocent.

mick
Gast
mick

bij mijn combimagnetron hbc83kc553 was de startknop defect. oorzaak :plastic pennetje afgebroken waardoor printplaatje geen contact maakte met knop.
online nieuwe startknop besteld ( €38).
Vervangen zeer eenvoudig :bovenplaat eraf schroeven en rechts voor printplaatje van het huis af drukken , de twee plastic klemmen naar elkaar toe drukken en de schakelaar naar de voorkant eruit drukken .
De startknop functioneerde weer maar alleen de oven deed het weer en de magnetron schakelde na 3 sec uit.
Online gezocht naar oorzaken en begreep dat de glaszekering vervangen er één van was , helaas kon ik bij mijn combi-oven de locatie van deze zekering niet vinden .
Dus toch maar Bosch service dienst gebeld en het probleem voorgelegd , zij kwamen niet verder als “zit het deurtje wel helemaal gesloten ? ” . voor de rest geen enkele bruikbare tip , dus afspraak voor monteur gemaakt die pas de week erop langs kon komen .
De monteur kwam al gelijk tot de conclusie : glaszekering kapot , deze bleek dus achter de plaat aan de achterkant rechts op een printplaat te zitten !!!! . fijn dat de service dienst mij dat niet vermelde bij het eerste telefonisch contact , ook staat dit nergens vermeld in het bijgeleverde service boekje.
resultaat : na vervanging glaszekering deed ook de magnetron het weer .
kosten €115 ( voorrij + rep kosten ) . ipv simpel zelf de zekering vervangen voor enkele euro’s . Extreme dure reperatie en absoluut niet klantvriendelijk .

Henri Matthijssen
Gast

Bedankt dat je dit even meld Mick. Wellicht hebben toekomstige lezers van mijn blog die een ander type Combi-magnetron hebben hier wat aan.

Saskia
Gast
Saskia

Hoi ik vermoed ook kapotte glaszekering en deze is ook niet zichtbaar. Ik snap niet zo goed waar ik moer kijken obv jouw beschrijving. Ik heb bovenkant eraf gehaald. Daar zitten printplaten. ZOu je miss willen proberen het voor een leek uit te leggen?

hein
Gast
hein

onze magnetron stopte ook na 3 sec.ik had al een monteur geapt en die zei dat het verschillende oorzaken kon hebben maar wilde wel langskomen of ik kon de magnetron ook brengen.Ik ben toen gaan googelen en op deze site terechtgekomen.Na het lezen heb ik de magnetron weer uit de inbouwkast gepakt en de bovenkant geopend maar kon daar geen zekering vinden,bij een reactie zag ik dat de zekering ook aan de achterkant kon zitten,en dat was dus hier het geval.Ik heb de zekering doorgemeten en ja was kapot,dus ik naar de praxis en heb 5 nieuwe gekocht voor 2.70 euro.En thuis de zekering geplaatst en ja hoor alles werkt weer.
Bedankt voor de tips

Mariet
Gast
Mariet

Mijn Bosch combi-magnetron is defect, oven werkt wel.
Zekering is inderdaad kapot. Zekering door mij vervangen.
Klok doet het weer. Magnetron aangezet, onmiddellijk valt de klok uit. Magnetron doet het dus niet.
Er is waarschijnlijk ergens kortsluiting. Wat denken jullie er van?

E.T.W.
Gast
E.T.W.

Als de zekering niet de oorzaak is kan ook zijn dat het soldeerpuntje op de printplaat van de zekeringhouder los zit. Dit was bij mij het geval. Even een druppel soldeer en de magnetron deed het weer! Printplaat zit met 1 schroef vast omdraaien en de puntjes van de zekerhouder controleren. (bij mij was een puntje wat zwart)

Erol
Gast
Erol

Hallo, ik heb Constructa kombimagnetron (dat schijnt ook Bosch product te zijn) en het probleem is andersom. Magnetron doet het wel, maar oven valt na aantal minuten valt. Niet altijd. Geen garantie meer en voorrijkosten is 65 euro waar ik het nog zelf wil uitzoeken. Enige tips?

Stephan
Gast
Stephan

Bij mij was binnenglasplaat van Bosch combi verbrijzeld. Nieuw besteld en gemonteerd. Echter nadien viel magnetron na 2sec uit. Waarschijnlijk magnetron zonder glas eens aan gezet en zekering gesprongen. 50ct in de elektronicazaak en combi is weer als nieuw.Thx Henri, heel hulpzame blog. op forums spreken ze over dure relais, buizen etc terwijl je natuurlijk altijd eerst de zelkering moet checken. super!

Roel
Gast
Roel

de mijne stopt na 25 sec (is niet de demo stand) en verwarmt ook niet. Gecontroleerd of er mischien een zekering in het systeem zit zoals hierboven beschreven. Maar dat is niet zo. HMT35M653 is het type solo inbouw magnetron van Bosch

Trijntje
Gast
Trijntje

Bij onze magnetron oven quantumSpeed doet de magnetron het niet meer. Lampje knippert wanneer je bv 900 w instelt….kan niets daarover vinden in gebruiksaanwijzing. Lastig de oven functioneert prima.

Henri Matthijssen
Gast

Je symptomen zouden op een kapotte zekering kunnen wijzen. Je zou deze eventueel zelf kunnen vervangen daar dit de kosten niet zijn. Waar deze bij jouw magnetron zit kan ik zo niet zeggen, maar ik ben dan ook geen reparateur van beroep. Kijk maar bij ‘Over mij…’ wat ik wel doe.

Als het dan nog niet werkt dan zou je eventueel de deurcontacten nog kunnen doormeten. Meer zou ik niet zelf doen als je geen verstand van electronica hebt.

pim
Gast

Hoi blogger,
Wat heb je je ontzettend veel geld bespaard door je goed te informeren. Men is zo snel geneigd spullen weg te gooien en een nieuw model te kopen. Dank je wel voor deze blogt entry, hoop dat je meer mensen inspireert!

pim
Gast

Erg belangrijk om eerst zelf na te gaan of een apparaat te repareren is. Dat gaat wat mij betreft niet alleen om het besparen van geld, maar heeft ook te maken met een soort consumenten ethiek. Het zomaar wegsmijten van zaken is respectloos tegenover producten(en hun makers!)./

Den Hartog
Gast
Den Hartog

Goededag, ik heb boven aan de printplaat van mijn Boch hft859 een rode stekker los gehaald maar weet niet meer waar hij op moet. Klopt dat? Is dit een loze stekker? Zitten 3 connectors aan.

Den Hartog
Gast
Den Hartog

Ben er al uit. Je moet het stekkertje op de printplaat schuiven

WalterG
Gast
WalterG

Twee jaar geleden had ik de vrij nieuwe Bosch inbouw combi magnetron van mijn broer op de werkbank. Het is een versie met o.a. 1 multi functie draaischakelaar op het front. Een aantal functies werkten niet meer, het probleem was vrij vaag en de garantie was net voorbij.
Zekeringen allemaal OK. Na heel wat gepieker en gezucht heb ik de bedrading van de functie schakelaar onderzocht. Een deel van de contacten voert “hoofdstromen”, een deel zit alleen aan de CPU print vast en stelt daar iets in. Wat bleek: veel te grote overgangs weerstand – vuile contacten dus – in de stroomloze schakelaar delen. Na loshalen van de bedrading heb ik er 10 keer een opgeladen condensator mee ontladen om de contacten schoon te “branden”. Niet overdrijven met elco’s a.u.b, 100 – 470 nF tot 24 V is al OK.
Probleem opgelost, het werkt al twee jaar prima.

Dyanne
Gast
Dyanne

Beste Henri,

Ook ik heb een compacte Bosch compacte inbouw bakoven met magnetron. Nu is er 6 weken geleden een pan water omgevallen en het water is langs de inbouw oven/magnetron gedruppeld. Sindsdien geeft de oven/magnetron code E005 aan (hetgeen volgens Bosch duidt op een technische storing). Als ik de stekker er uit haal en de tijd opnieuw instel blijft de tijd even in beeld waarna hij weer verdwijnt en de code opnieuw verschijnt. Heb jij een idee wat ik zelf zou kunnen proberen om dit probleem op te lossen? Alvast ontzettend bedankt voor het meedenken!

Henri Matthijssen
Gast

Ik heb helaas geen idee. Hopelijk heeft het vocht geen electronica beschadigd. Misschien dat één van mujn lezers van mujn blog een idee heeft en je kan helpen.

Dyanne
Gast
Dyanne

Bedankt!

Kamran
Gast
Kamran

Ik heb gisteren tot 01:00 alle reactie en je blog gelezen. Ik heb het zelfde probleem met mijn combi magnetron. Magnetron valt na 3 sec uit. Ik heb een multi meter besteld en als het goed is komt deze vandaag binnen. Glaszekering kan ik wel meten maar ik weet niet hoe jij de deurcontacten hebt gemeten. Hoe doet je dat? Kan je mij dat uitleggen in het kort? heel erg bedankt.

Henri Matthijssen
Gast

Ik meet met een multi-meter die een geluidje geeft als er een verbinding is. Voor de contact-sensors meet ik of deze de overgang van deur open en dicht detecteert. Dus afhankelijk of deurtje open of dicht is geeft hij wel of geen signaal. Gebruik hiervoor de contact-punten van de deursensor.

Vaak zit het probleem echter in de glaszekering. Als deze kapot is er geen verbinding (lees geen geluid met multimeter).

Kamran
Gast
Kamran

Omdat de glaszekering elke keer eruit lag en bij meten van de deurschakelaars waren die ook in orde. Toen werd het tijd dat ik een monteur liet komen en hij gaf een diagenose af dat het oorzaak de inverter is. Die had hij ook gemeten en die gaf alleen negatieve waardes.

Nu wil ik de inverter vervangen. Deze kost 116 euro. Kan ik deze zo erin pluggen of moet ik solderen?

Huub
Gast
Huub

Ik woon op Aruba en heb al enkele jaren een Bosch oven. Maar sinds kort geeft ‘hij’ de melding ‘Deur sluiten’, maar de deur is al gesloten en sluit ook zonder mechanische problemen. Maar omdat deze melding start hij niet en kunnen we niet bakken (oven) of verwarmen (magnetron).

Ik had een blog gezien over een zekering van de deur. Denk jij dat dit hetzelfde probleem is ? Of kan het ook iets anders zijn.

Eric
Gast
Eric

Allen,
Ik was in de veronderstelling dat wanneer een zekering stuk is die ook echt stuk is en het apparaat dat hij dan voedt( in casu de magnetron) dan ook helemaal niet mee funtioneert. Of is mijn gedachtengang verkeerd?

Eric
Gast
Eric

Ik dacht altijd dat een zekering die stuk is, ook echt stuk is. Dus de magnetron doet t of doet t niet. Net zoals in de auto of meterkast.. Of denk ik verkeerd?