Een of meerdere defect condensators zijn vaak de oorzaak van een falende TV Receiver van Humax. Dit kun je eenvoudig zelf oplossen.

Gisterenavond stopte plotseling mijn Humax IRHD-5000c digitale receiver er mee. Toen ik er de power afhaalde en weer opzette bleef op het display de melding ‘Boot’ staan en er kwam geen beeld meer op de televisie.
Na wat zoeken op Internet bleek dit een bekend probleem te zijn. Als je op internet rondkijkt, dan zul je lezen dat het te maken heeft met een defecte condensator C12.

Ik heb vervolgens de receiver open geschroefd en zag inderdaad dat condensator C12 iets of wat bol stond. Hieronder zie je links een nieuwe en rechts de condensator zoals deze in de receiver zat.

Vervolgens heeft Diana vandaag bij Electra in Breda een iets zwaardere nieuwe condensator gehaald.
Deze heb ik er vandaag ingesoldeerd. Op het plaatje hieronder zie je de nieuwe condensator (lichtblauw) vooraan zitten.
Vervolgens was het spannend moment daar of de receiver weer werkte en dit bleek gelukkig het geval te zijn. Totale kosten van de reparatie waren 40 eurocent :-).

Update 21 januari 2013:
Vandaag gaf mijn andere Humax 5000c ook allemaal storingen bij bepaalde zenders. Ik wist toen al hoe laat het was. Na het openschroeven van de Receiver zag ik dat nu behalve de C12 condensator deze keer ook de C23 condensator bol stond.

Ik heb deze beiden vervangen (C12 voor een 16V 2200uF en C23 voor een 25V 680uF) en hierna werkte hij weer als een zonnetje.

Update 22 november 2013
Het was weer prijs bij mij. De Humax deed het niet meer. Alleen op Nederland 1 gaf hij nog vaag wat beeld tussen de groene pixels door. Snel even de Humax opengemaakt en ja hoor, deze keer stond de C1 condensator bol. Deze is wat lastiger los te maken. Het handigste kun je de pootjes van C1 doorknippen en deze met een platte schroevendraaier voorzichtig loswrikken. De C1 is een 82 uF 450 Volt condensator. Hier is wat lastiger aan te komen. Je mag echter ook een iets grotere nemen. Ik heb zelf een Nichicon Large Can-elco 100 uF 450V gekocht bij Conrad voor Euro 3,88. Ik heb deze via een paar draadjes aan de doorgeknipte pootjes van de kapotte C1 gesoldeerd.

Update 1 Augustus 2020
Ik had weer blokken op de zenders van Ziggo en Comedy Central, dus weer wat condensatoren uitgewisseld. Zie onderstaande foto welke ik deze keer heb vervangen.

Even een spannend momentje of hij het weer deed en ja hoor mooi strak beeld op alle zenders. Voorlopig kan ik weer even door met TV kijken via de Humax Receiver.

Indien deze informatie je heeft geholpen, overweeg dan een kleine donatie. Ik gebruik deze donatie voor het onderhoud van deze blog. Een donatie maken is heel eenvoudig. Druk hiervoor de Donatie knop aan de rechterkant van het scherm. Je kunt zelf bepalen hoeveel je eventueel wilt geven.