Velux Rolgordijn probleem

15 januari 2017|Reparatie|19 Reacties

Toen ik vanmorgen mijn verduisterend rolgordijn van mijn Velux dakraam omhoog wilde doen voor wat meer licht merkte ik dat het rolgordijn niet mooi automatisch omhoog ging en stropte.
Vaak is dit een probleem met de veer die in het oprolmechanisme zit. Deze kan in de loop van de tijd los schieten of moet vaster worden opgedraaid. Dat betekende dus dat ik eerst het rolgordijn moest demonteren. Ik heb daarvoor de handleiding opgezocht van dit rolgordijn op de volgende lokatie.

Het was nu een kwestie van deze stappen in omgekeerde volgorde uit te voeren. Eerst heb ik de schroeven van beugeltjes van het touwtje losgedraaid.
Hierna heb ik de de schroeven (3 aan elke kant) van de zijrails losgedraaid en deze opzij gelegd. Tenslotte moet je het rolgordijn er zelf uitlichten/trekken. Dit doe je door deze met twee handen vast te pakken en naar je toe te trekken (tenminste zo werkte dat met mijn exemplaar van 2005).

Tenslotte houd je het volgende over:
Het veermechanisme zit aan de rechterkant. Deze kun je eruit schuiven door voorzichtig een lipje rechts in te drukken en deze dan naar rechts te verschuiven. Vervolgens haal je deze los van de rol.Hierna moet je de veer weer opwinden door deze met de klok mee te draaien. Ik merkte dat ik kon blijven draaien, maar dat er niks gebeurde. Dit betekende dus dat de veer los was. Je kunt het veermechanisme eenvoudig uit de rol trekken. Na dit gedaan te hebben zag ik inderdaad dat de veer los zat.Ik heb deze toen voorzichtig met het schroefdraad weer bevestigd. Hierna kon ik de veer wel opwinden. Dit is een “verdraaid” lastig karweitje. Je kunt dit het beste met een tangetje doen en als de veer goed op spanning is met een andere klein tangetje deze tegenhouden. Dit gaat het handigste als je met zijn tweeën bent. Terwijl de ander de opgedraaide veer met een tangetje tegenhoud moet je het veermechanisme er weer opschuiven. Tenslotte moet je het veermechanisme weer in de rolhouder schuiven totdat het lipje erin schiet.

Even controleren of de rol nu wel automatisch oprolt voordat je het rolgordijn weer terugbevestigd. Ik heb eerst het rolmechanism bovenaan op het Velux dakvenster geklikt en vervolgens de touwtjes vastgemaakt. Als laatste heb ik de geleidingsrails vastgeschroefd.
Het rolgordijn rolt nu weer netjes automatisch op en af. Weer een reparatie uitgevoerd door er gewoon aan te beginnen en logisch na te denken.

Indien deze informatie je heeft geholpen, overweeg dan een kleine donatie. Ik gebruik deze donatie voor het onderhoud van deze blog. Een donatie maken is heel eenvoudig. Druk hiervoor de Donatie knop aan de rechterkant van het scherm. Je kunt zelf bepalen hoeveel je eventueel wilt geven.

avatar
2000
Foto en Image Files
 
 
 
Audio en Video Files
 
 
 
Andere File Types
 
 
 
8 Comment threads
11 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
DidierSimone SchoolHenri MatthijssenMarcelMeijler Recent comment authors

Wim
Gast
Wim

Dit is techniek maar vreemd genoeg toch onverwacht onder kopje Computer & Techniek

Adelien
Gast
Adelien

Wij hebben hetzelfde probleem, maar krijgen ons gordijn nu ook niet meer naar boven. Er is geen enkele beweging in te krijgen, bij deze weten we dus ook niet hoe we het gordijn kunnen verwijderen, want we kunnen niet aan de zijgeleiders…

Van Huele Isabel
Gast
Van Huele Isabel

Super bedankt, zo heb ik mijn rolgordijn kunnen herstellen !

Puttemans Guy
Gast
Puttemans Guy

Ik had hetzelfde probleem en Velux- Belgie wilden me enkel hun nieuw oprol systeem verkopen en vertelde mij dat er geen enkele van hun techniekers me kon helpen met enige uitleg. Na langdurig zoeken op internet kwam ik bij jou terecht en mijn oprol systeem is nu hersteld. Van harte bedankt.

Robert
Gast
Robert

Nuttige informatie, bedankt!

Danny
Gast
Danny

Ik vond een goeie truc om de veer terug op spanning te zetten, ik schoof een vork over de metalen pin aan het uiteinde van de “veer-unit”. De rol zit op dit moment aan het andere uiteinde ook los van de as. De tweede persoon houdt de rol tegen terwijl je met het uiteinde van de vork (hefboom) al draaiend de veer terug op spanning brengt. Eens op spanning, vork en rol (tweede persoon) goed tegenhouden en eerst plastic uiteinde terug op metalen pin schuiven (vork van tussen halen en tegenhouden met plastic uiteinde !) . Rol over as schuiven en tegelijk ander uiteinde terug in aluminium rail klikken. Hopelijk heeft iemand hier iets aan… Bedankt voor uw handleiding trouwens.

Meijler
Gast
Meijler

Ik heb hetzelfde probleem.
Na zoeken ook op dit forum een betere instructie gevonden via https://www.velux.nl/service-en-advies/faq de beschrijving van VELUX
https://velcdn.azureedge.net/~/media/marketing/nl/documents/pdf/faq/herstellen_veerspanning_dkl_tot_2008.pdf?la=nl-nl

Simone School
Gast
Simone School

Top, die van ons zojuist ook weer gefixt 😄. Tip: opdraaien door het palletje tussen de tanden van een vork te plaatsen en daarmee op te draaien. Met een vork werkt het terugplaatsen ook superhandig omdat die erbij tussen past en als het palletje weer in het gat zit, kun je de tang wegtrekken en daarna het palletje aan de andere kant terugplaatsen. En voila, in ons geval even 81 euro bespaart 😄.