Toen ik vanmorgen mijn verduisterend rolgordijn van mijn Velux dakraam omhoog wilde doen voor wat meer licht merkte ik dat het rolgordijn niet mooi automatisch omhoog ging en stropte.
Vaak is dit een probleem met de veer die in het oprolmechanisme zit. Deze kan in de loop van de tijd los schieten of moet vaster worden opgedraaid. Dat betekende dus dat ik eerst het rolgordijn moest demonteren. Ik heb daarvoor de handleiding opgezocht van dit rolgordijn op de volgende lokatie.

Het was nu een kwestie van deze stappen in omgekeerde volgorde uit te voeren. Eerst heb ik de schroeven van beugeltjes van het touwtje losgedraaid.
Hierna heb ik de de schroeven (3 aan elke kant) van de zijrails losgedraaid en deze opzij gelegd. Tenslotte moet je het rolgordijn er zelf uitlichten/trekken. Dit doe je door deze met twee handen vast te pakken en naar je toe te trekken (tenminste zo werkte dat met mijn exemplaar van 2005).

Tenslotte houd je het volgende over:
Het veermechanisme zit aan de rechterkant. Deze kun je eruit schuiven door voorzichtig een lipje rechts in te drukken en deze dan naar rechts te verschuiven. Vervolgens haal je deze los van de rol.Hierna moet je de veer weer opwinden door deze met de klok mee te draaien. Ik merkte dat ik kon blijven draaien, maar dat er niks gebeurde. Dit betekende dus dat de veer los was. Je kunt het veermechanisme eenvoudig uit de rol trekken. Na dit gedaan te hebben zag ik inderdaad dat de veer los zat.Ik heb deze toen voorzichtig met het schroefdraad weer bevestigd. Hierna kon ik de veer wel opwinden. Dit is een “verdraaid” lastig karweitje. Je kunt dit het beste met een tangetje doen en als de veer goed op spanning is met een andere klein tangetje deze tegenhouden. Dit gaat het handigste als je met zijn tweeën bent. Terwijl de ander de opgedraaide veer met een tangetje tegenhoud moet je het veermechanisme er weer opschuiven. Tenslotte moet je het veermechanisme weer in de rolhouder schuiven totdat het lipje erin schiet.

Even controleren of de rol nu wel automatisch oprolt voordat je het rolgordijn weer terugbevestigd. Ik heb eerst het rolmechanism bovenaan op het Velux dakvenster geklikt en vervolgens de touwtjes vastgemaakt. Als laatste heb ik de geleidingsrails vastgeschroefd.
Het rolgordijn rolt nu weer netjes automatisch op en af. Weer een reparatie uitgevoerd door er gewoon aan te beginnen en logisch na te denken.

Indien deze informatie je heeft geholpen, overweeg dan een kleine donatie. Ik gebruik deze donatie voor het onderhoud van deze blog. Een donatie maken is heel eenvoudig. Druk hiervoor de Donatie knop aan de rechterkant van het scherm. Je kunt zelf bepalen hoeveel je eventueel wilt geven.