Als je een lekkende WC hebt dan is vaak de vlotter hiervan de oorzaak. Hoe je dit kunt herkennen en oplossen leg ik vandaag uit.

We hebben al een tijdje last van het feit dat onze spoelbak van de WC zachtjes blijft doorlopen terwijl de vulbak al lang gevuld zou moeten zijn met water. In principe werkt een WC via een heel simpel principe wat je in onderstaande figuur duidelijk ziet weergegeven:

Ik besloot om eens te kijken of ik dit zelf kon repareren. Het eerste wat ik deed was zelf vaststellen wat precies het probleem was. Ik haalde de kap van de spoelbak en deed een test-run:
Je ziet dus dat er water bij de vlotter blijft uitspuiten. Dit kan liggen aan een lekkende membraan. Toen ik deze eraf haalde zag ik dat deze veel kalkaanslag had.
Ik heb deze toen goed schoongemaakt en geïnspecteerd op lekkages. Na het terugplaatsen bleek dit helaas niet het probleem te zijn en het water bleef maar doorlopen. Vervolgens heb ik de gehele vlotter gedemonteerd.
Nu kun je, als je echt tijd en zin hebt, de vlotter onderdeel voor onderdeel gaan checken, schoonmaken en/of vervangen. Ik besloot echter om bij de Praxis te gaan kijken wat een nieuwe vlotter kost en dit bleek reuze mee te vallen. Voor Euro 12,50 had ik al een nieuwe. Deze heb ik toen gekocht en gemonteerd in de WC. Hierna bleek het euvel te zijn opgelost. Al met al is dit een klusje dat je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren.

Indien deze informatie je heeft geholpen, overweeg dan een kleine donatie. Ik gebruik deze donatie voor het onderhoud van deze blog. Een donatie maken is heel eenvoudig. Druk hiervoor de Donatie knop aan de rechterkant van het scherm. Je kunt zelf bepalen hoeveel je eventueel wilt geven.