Repareren Bosch Vaatwasser

Vaak is een verstopte vlotter of labyrinth de oorzaak dat je vaatwasser niet meer goed werkt. In deze blog leg ik uit hoe je dit kunt oplossen.

Gisteren kwam Diana melden dat de Bosch vaatwasser (type SGV55M43EU) opeens raar deed. Na de afloop van het was-programma bleef de pomp van het afzuigen lopen. We hebben toen natuurlijk meteen even in de handleiding gezocht wat eventueel het probleem kan zijn.

Als allereerste werd geadviseerd om de zeven te controleren of deze niet verstopt zaten. Dat was niet het geval. Hierna hebben we de sproeiarmen nog gecheckt en hierin zat een klein stukje plastic wat we eruit hebben gehaald. Vervolgens weer de stekker erin om te kijken of het afzuigen stopte, maar dat was helaas niet het geval.

Er moest dus verder gezocht worden en hierbij is Internet je grote vriend. Zeer waarschijnlijk zou er dan water in je opvangsbak staan en deze laat de afzuigpomp continue lopen. Dit is zo gedaan om een overstroming te voorkomen indien er iets mis is (bodembeveiliging).

Het was dus zaak om dit te checken en dit is eenvoudig te doen door aan de voorzijde een ijzeren plaat te verwijderen. Deze zit met slechts 2 torx-schroefjes vast, dus dat was eenvoudig. We zagen inderdaad water op de bodem staan. Dit water hebben we voorzichtig met een sponsje eruit gehaald. Toen weer de stekker erin en aanzetten. Het afzuigen was nu inderdaad gestopt.

Nu gingen we eens kijken of de vaatwasser voor de rest nog goed werkte. Helaas bleek deze bij het starten van een programma geen water meer aan te zuigen. Er was dus duidelijk meer aan de hand. Weer wat verder zoeken op Internet leverde op dat dit een redelijk bekend probleem is. Vaak zitten er dan een aantal verstoppingen in het niveausysteem. Het was dus zaak om hier bij te komen. Hiervoor moet je de vaatwasser uitbouwen.

Je kunt dan de vaatwasser beste even buiten zetten om eventueel overtollig water makkelijk af te voeren. Hierna moet je de metalen plaat aan de linkerkant van de vaatwasser eraf halen.

Hier zagen we al gelijk veel vuil bij de vlotter (rechtsonder) en linksboven in het beluchtigingsgedeelte van het Labyrinth. Het handigste is het om het Labyrinth er eerst af te halen en hierna de vlotter. Je moet hiervoor wat schroefjes en slangetjes verwijderen, maar dat wijst zichzelf uit.
Vervolgens hebben we de vlotter schoongekregen met pure Glorix.
Het Labyrinth was echter een stuk lastiger schoon te krijgen. Je kunt er nl. compleet niet bijkomen. We zijn begonnen met pure Glorix om zo te proberen het vuil op te lossen. Dat hielp enigzins maar het meeste vuil bleef toch zitten. Hierna heb ik er nog wat vloeibare ontstopper in gedaan, maar ook hiermee leek het niet te lukken. Het werd dus tijd voor grover geschut. Ik heb toen de volgende agressieve onstopper gehaald:
Dit zijn korreltjes die je erin gooit. Hierna giet je er dan heet water overheen. Dit gaat vervolgens dan bruizen met een verschikkelijke (chloor?) lucht en lost zo het vuil op. Na een aantal sessies heb ik hiermee het Labyrinth redelijk zuiver gekregen.
Uiteindelijk alles weer in elkaar zetten en kijken of het werkt. Dat bleek gelukkig het geval en de vaatwasser pakt nu netjes water als ik een programma start. Uit voorzorg heb ik hierna een aantal programma’s op de hoogste temperatuur gedraaid (70 graden). Dit ging allemaal goed.

Alles bij elkaar heb ik het volgende geleerd:

  • Voortaan het ergste vet eraf halen voordat je deze in de vaatwasser zet
  • Regelmatig een heet programma (65 graden of hoger) draaien

Ik ben blij dat ik de vaatwasser zelf heb ik kunnen “repareren”. Dat spaart toch weer mooi arbeidsuren van een monteur uit.

Indien deze informatie je heeft geholpen, overweeg dan een kleine donatie. Ik gebruik deze donatie voor het onderhoud van deze blog. Een donatie maken is heel eenvoudig. Druk hiervoor de Donatie knop aan de rechterkant van het scherm. Je kunt zelf bepalen hoeveel je eventueel wilt geven.

avatar
2000
Foto en Image Files
 
 
 
Audio en Video Files
 
 
 
Andere File Types
 
 
 
206 Comment threads
152 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
168 Comment authors
Henri MatthijssenAlcoWolthuisAldert HoekstraJacq Recent comment authors

Michael Smoorenburg
Gast
Michael Smoorenburg

Bij mijn Bosch Vaatwasser SGU45NO5EU/36 hoor ik continue leidingslag en het programma duurt veel langer dan normaal. Bij openen apparaat zag ik dat de machine constant pulserend water neemt en gelijk weer afpompt in een ritme van een paar seconde. Labirinth ziet er schoon uit. Heb jij enig idee wat dit kan en of ik dit zelf kan verhelpen (ik ben handig ook technisch).

Sosa
Gast
Sosa

Ik heb een bosch vaatwasser smv99m40nl ( van 2,5 jaar oud)met storing code E10.

Nu heb ik al geprobeerd het labyrint schoon te maken en ik heb de verwarmings pomp er al uit gehad en alle leidingen schoon gemaakt ,maar vond daar weinig aan. en als ik hem weer in elkaar zet dan doet hij t 1 a 2 x en daarna wordt hij weer niet warm.heeft

Iemand een idee wat het zou kunnen zijn?

Jacq
Gast
Jacq

Dank voor alle tips, er is een hoop vuiligheid uit onze Bosch Silenceplus gekomen nav hiervan. Helaas blijft de foutmelding E14 naar voren komen, de aquastop, de leidingen, het labyrinth, geen water op de bodemplaat, alle voorkomende zaken gecontroleerd, verschillende kranen geprobeerd.
Heeft er nog iemand goede tips, behalve een nieuwe kopen?

Aldert Hoekstra
Gast
Aldert Hoekstra

Neff vaatwasser type S5459X0/13 BLIJFT pompen ook met de deur open. Labyrinth geheel gereinigd is schoon. Vlotter niveau regeling kompleet vervangen (nieuw). Bij aanzetten loopt het labirinth vol en daarna weer leeg Er zit geen water in de lekbak. Kunt u mij nog aan wat meer tips helpen om de storing te verhelpen. Wat zou nog meer een oorzaak kunnen zijn waar ik naar moet kijken Machine nr S5459X0/13.

Wolthuis
Gast
Wolthuis

De deur van onze AEG vaatwasser van 1,5 jaar oud geeft een harde knal bij het sluiten. Het lijkt bij het scharnier vandaan te komen en klinkt alsof het aan 1 kant is. De deur opent en sluit verder prima. Ik heb me al even ingelezen hier maar kan het antwoord nog niet vinden. Kan het zijn dat 1 van de deurveren kapot is?

Alco
Gast

top stukje! hiermee heb ik me vaatwasser ook kunnen fiksen. Overigens die vlotter kan je redelijk goed uit elkaar halen. Even voorzichtig openen met een schroevendraaier en ik kon het zo in Soda laten weken. Het labyrint heb ik gewoon een aantal keren met soda water geweekt (heb geduld..) en toen was alles redelijk goed leeg.

IMG_20190114_224747_469.jpg
1 3 4 5