Na 2 jaar afwezigheid vanwege Corona ging dit jaar de 4Daagse van Nijmegen weer ‘normaal’ door. Het bleek echter een heel bijzondere editie te worden vanwege het extreme weer dat we dit jaar meemaakten. Aangezien er de eerste dag temperaturen tot bijna 40 graden werd voorspeld, besloot de organisatie om dag 1 (Elst) af te lasten. Dit was een verstandig besluit want met zulke temperaturen en veel oudere mensen en debutanten (ongeveer 1/3 liep voor de eerste keer mee) zou dit op een ramp zijn uitgedraaid.

Dit jaar liep ik samen met Eric Uyt de Haag voor de eerste keer eens de 40 km in plaats van de gebruikelijke 50 km. Het plan was om dit heel rustig te doen en meer te feesten en genieten tijdens de wandelingen. Dit hield in dat ik ver onder mijn tempo moest lopen wat een hele opgave voor me was.

Aanmelddag

Op maandag gingen we eerst naar ons logeeradres dat vlak bij het Radbout ziekenhuis lag op ongeveer 3.5 km van de Wedren. We hadden hiervoor onze fietsen meegenomen.
Met de fiets gingen we naar de Wedren om ons aan te melden.Aangezien we dus in feite de eerste dag ‘vrij’ waren besloten we om op de aanmelddag van maandag voor de eerste keer eens de Vierdaagse Feesten mee te maken. Dat is erg goed bevallen en we hebben veel plezier gehad.


Dag 1: Elst

Dinsdag zou normaal gesproken onze eerste wandeldag zijn, maar die was komen te vervallen. Daarom konden we deze dag lekker uitslapen en besloten we om te voet naar de Wedren te wandelen om zodoende wat aan de temperatuur te wennen. We vertrokken met 34 graden, maar toen we eenmaal op een terras in het centrum een biertje bestelde was de temperatuur al opgelopen tot 37 graden.
Na wat biertjes gedronken te hebben, zijn we wat gaan eten en toen te voet teruggegaan naar ons logeer adres om proberen op tijd te gaan slapen. De temperatuur was ondertussen al gestegen naar 39 graden. We sliepen op de bovenste verdieping onder een schuin dak en de temperatuur op onze kamer was de gehele nacht boven de 29 graden.

Dag 2: Wychen (Roze woensdag)

Van slapen was weinig terecht gekomen vanwege de hoge temperatuur op onze kamer en enigszins vermoeid begonnen we aan de eerste loopdag. Dit is de dag van Wychen en wordt ook wel ‘Roze woensdag’ genoemd. Eric was helemaal voorbereid en had zich in het roze aangekleed, inclusief roze schoenen!
Ook vandaag was het nog erg warm en dat merkten we vooral het laatste uur waar we de zon pal op ons hoofd hadden en er weinig schaduw was. We moesten dan ook flink bijkomen na de wandeling op een terrasje.

Dag 3: Groesbeek

De derde wandeldag wordt ook wel de Zevenheuvelen loop genoemd. Je wandelt langs water, door bossen, over heuvels, door groene dorpjes als Mook en Milsbeek en langs glooiende wijngaarden. In Groesbeek vorm je met het publiek één feestende massa. En dan doemen de beruchte heuvels op, die op zich best meevallen. Het was vandaag totaal ander weer dan de voorgaande dagen. De temperatuur was met 10 graden gedaald en na 1 uur lopen begonnen het te regenen. De poncho ging dus aan, maar deze kon na 1 uur weer uit omdat het gestopt was met regenen. Toen we echter bij de heuvels waren begonnen het heel hard te regenen voor 2.5 uur lang. Dat deerde ons niks en onderweg hebben we nog een paar biertjes op.
Met natte schoenen kwamen we aan op de Wedren waarna we nog op terrasje wat biertjes hebben gedronken. Hierna wat eten en terug naar ons logeeradres.

Dag 4: Cuyck

Deze dag is een echte feestdag waarbij Cuyck altijd het hoogtepunt is met een massa aan mensen die je aanmoedigen. De temperatuur (22 graden) was vandaag ideaal om te lopen. De zon kwam er af en toe zelfs door. We besloten om vandaag lekker rustig aan te doen en onderweg de nodige biertjes te drinken.
Halverwege de middag kwamen we dus pas op de Wedren aan om onze beloning in ontvangst te nemen. Eric nam voor de 10e keer deel en mocht dus een gouden 4Daagsekruis in ontvangst nemen. Ik zelf nam voor de 5e keer deel en kreeg een zilveren 4Daagsekruis.

We konden deze dag nog een nachtje extra overnachten op ons logeeradres en derhalve hebben we wat biertjes gedronken om de laatste deelnemers te zien binnenkomen op de Wedren.

Samenvatting

De Vierdaagse van Nijmegen van 2022 was een heel speciale editie vanwege meerdere redenen. Ten eerste was het maar 3 dagen lopen wat toch een gek gevoel is. Verder was dit jaar het weer heel extreem wat ook weer een extra uitdaging was. Tenslote liep ik dit jaar de 40 km. en met een langzamere snelheid dan ik normaal loop. Ik heb enorm genoten dit jaar en ben Eric dankbaar dat ik met hem mocht lopen. We hebben veel plezier onderweg gehad en veel gelachen (o.a. over hoefijzer opmerking onderweg door iemand en een gezinsuitje waarbij de kinderen kreupel liepen van de blaren en pa/ma maar zeiden hoe leuk het was). Bedankt Eric!