Wandelen is erg gezond voor je en je hebt weinig kans op blessures. Het is ook een goede remedie als je last van je rug hebt.

Sinds 2e paasdag heb ik last van lage rugpijn. Als je dit opzoekt op het internet dan kom je veel informatie tegen. Op bijna alle bronnen van informatie zie je dat er meestal niets ernstig aan de hand is en de pijn binnen 1 à 2 maanden is verdwenen.

Volgens internet is de oorzaak van lage rugpijn niet altijd duidelijk en kan het bijvoorbeeld ontstaan door overbelasting van de rug, een verkeerde beweging (in mijn geval gebeurde het na een flinke nies), zwaar en verkeerd tillen, blootgesteld worden aan lichaamstrillingen, een slechte lichamelijke conditie, langdurig in een gedraaide houding blijven of een combinatie van de lichamelijke belasting met psychosociale factoren (bijvoorbeeld een hoog werktempo). Sommige mensen met rugpijn worden bang voor de pijn en gaan daardoor minder bewegen terwijl dit een averechts effect heeft. Weinig beweging leidt tot zwakke spieren en verhoogt juist meer kans op pijn.

Je leest dan ook dat voor iemand die net rugpijn heeft, het belangrijk om rust af te wisselen met voldoende inspanning en activiteit. Bedrust is niet aan te raden, uit onderzoek is gebleken dat bedrust zelfs averechts werkt doordat de spieren verslappen. Ontspannen is goed maar blijf zeker niet langer dan drie dagen in bed liggen!

Op internet kun je verder veel oefeningen vinden. Ik zelf heb besloten om maar weer eens iets meer te gaan wandelen. Vroeger wandelde ik altijd elke middag met mijn collega Wim tussen de middag een ½ uurtje. Sinds deze echter naar India is verhuisd voor zijn werk wandel ik niet zo veel meer en dat is niet goed.

Vrijdag ben ik gelijk nadat ik thuis was gekomen van het werk begonnen met een kleine wandeling:

Alles bij elkaar toch een wandeling van meer dan 6 km. Het wit biertje uit de koelkast smaakte extra goed nadat ik weer was thuis gekomen.

De volgende dag was het weer lekker weer en ik besloot om lekker te voet naar Breda te lopen met een tussenstap bij de vader van Diana. Het was heerlijk lopen met lekkere muziek op de koptelefoon via de iPhone. Na iets meer dan 1 uur lopen was ik in Breda.

Bij de vader van Diana heb ik eerst even een lekkere koele cola gedronken om weer wat energie op te doen. Hierna ben ik weer terug naar huis gelopen waar ik weer net iets langer dan 1 uur over deed.
In totaal heb ik deze dag toch weer iets meer dan 14 km. aangetikt. Verder zie ik dat ik gemiddeld over elke km. ongeveer 9 minuut doe. Dat is een gemiddelde van 6.6 km/uur.

Na aankomst heb ik een lekker warm bad genomen wat ook goed is voor lage rugpijn. Voorlopig wil ik nog even doorgaan met wandelingen maken en proberen tussen de middag op het werk weer te gaan lopen. Hopelijk is de lage rugpijn dan snel over.