Soms heb je weleens apparaten die net buiten het bereik van je Domoticz hardware zitten om altijd goed te kunnen bedienen met Domoticz. Met name RF apparaten hebben hier last van. In deze blog wil ik uitleggen wat een aantal mogeljkheden zijn om de betrouwbaarheid van het bedienen van je apparaten te vergroten.

Remote Domoticz met RFLink

Domoticz heeft het geniale principe dat je Slave Domoticz systemen kunt opzetten binnen je netwerk die je ook kunt laten verschijnen in je Hoofd Domoticz installatie. Al je echte apparaten (dus niet de virtuele) op je Slave Domoticz installaties verschijnen dan ook in je hoofd Domoticz systeem. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een smartmeter wilt uitlezen maar je hoofd Domoticz systeem ergens anders hebt staan. In dat geval schaf je een extra Raspberry Pi aan (zo duur zijn die niet) en installeer je hier ook Domoticz op. Deze installatie laat je dienst doen als een Slave Domoticz systeem.

Volg de volgende stappen:

  1. Ga bij de Slave Domoticz systeem naar ‘Instellingen > Systeem’ en stel hier de ‘Remote Shared Port’ in.


  2. Maak een gebruiker aan met beheerder rechten in je Slave Domoticz systeem. Deze heb je later nodig in je hoofd Domoticz installatie. Vergeet vooral niet de optie ‘Deel uw apparaten met deze gebruiker’ aan te vinken.


  3. Tenslotte hoef je alleen nog maar in je hoofd Domoticz systeem bij Hardware een ‘Domoticz – Remote Server’ toe te voegen met de gekozen gebruiker van hierboven


Alle echte devices die je nu toevoegt op je Slave Domoticz systeem verschijnen na een tijdje ook in je hoofd Domoticz systeem.

RFLink

We gaan het Slave Domotiz systeem gebruiken om een extra RF Ontvanger/Zender toe te voegen. Nu kun je hiervoor weer een hele dure Rfxcom RFXtrx433e aan schaffen, maar er is een veel goedkopere oplossing mogelijk in de vorm van RFLink. Schaf hiervoor de volgende spullen aan:

In totaal ben je dus ongeveer Euro 10,= kwijt (wat een stuk minder is dan de Euro 100,= voor een Rfxcom).
Gebruik de volgende aansluitingen:

Receiver:

  • Receiver GND op GND van Mega 2560
  • Receiver VCC op pin 16 van Mega 2560
  • Receiver DAT op pin 19 van Mega 2560

Transmitter:

  • Transmitter GND op GND van Mega 2560
  • Transmitter VCC op pin 15 van Mega 2560
  • Transmitter DAT op pin 14 van Mega 2560Download de RFlink software die we op de Arduino Mega 2560 gaan flashen (op dit moment R48). Start de ‘RFLinkLoader.exe’ software op je Windows PC en kies de ‘RFLink.cpp.hex’ file. Druk tenslotte op de ‘Upload/Program Firmware to Device’ knop.
In principe ben je nu klaar. Sluit de Arduino Mega 2560 aan op je Domoticz Slave systeem en voeg de RFLink aan je hardware toe:


Verwijder nu de RF apparaten die je eerst moeilijk kon bereiken van je hoofd Domoticz systeem en voeg deze toe bij het Slave Domoticz systeem (opnieuw aanleren).
Na een tijdje verschijnen ze dan ook in je hoofd Domoticz Systeem.


Wifi devices

Over het algemeen geeft Wifi het beste bereik bij mij thuis en ik heb dan ook de voorkeur voor apparaten die via Wifi werken. Vooral met Unify apparatuur weet je zeker dat het altijd werkt. Zie mijn andere blog hoe je heel goedkoop en betrouwbaar een power-switch op Wifi met MQTT kunt gebruiken. Voor ongeveer Euro 7,= per switch ben je dan klaar.Xiaomi Aqara Zigbee

Ik gebruik in huis ook Xiaomi Aqara sensors. Deze zijn erg goedkoop en van goede kwaliteit. Nu werken deze via Zigbee en het mooie hiervan is dat de apparaten op 220V ook als een soort repeater dienst doen en zo dus je bereik vergroten.
Om het bereik van je sensors te vergroten kun je dus op strategische plekken Aqara apparaten op 220V aansluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Aqara Smart LED Lamp of Xiaomi Smart Socket Adapter.
Conclusie

Op redelijk eenvoudige en goedkope manieren kun je het bereik van je apparaten in Domoticz uitbreiden. Ik heb dan thuis ook geen klachten over niet reagerende apparaten.