Ik zag dat de originele Shelly Plug S niet meer verkocht wordt door Allterco, de fabrikant van Shelly producten. In plaats hiervan hebben ze nu de Shelly Plus Plug S in hun assortiment.
De grootste verschillen van de Shelly Plus Plug S t.o.v. de Shelly Plug S zijn:

 • Max switching current AC: 12 A
 • CPU ESP32
 • Bluetooth

Flashen Tasmota

Het updaten van de Shelly Plus Plug S met Tasmota firmware gaat ook iets anders in zijn werk als met de Shelly Plug S. Zie ook deze site met meer informatie.
Volg de volgende stappen:

  1. Verbind met het Access Point dat door de Shelly Plus Plug S wordt uitgezonden
  2. Ga naar http://192.168.33.1 en in de originele web-interface van de Shelly Plus Plug S maak verbinding met je WiFi netwerk
  3. Ga naar ip-adres dat je Shelly Plus Plug S nu van je Wifi netwerk heeft verkregen en kies: Settings > > Firmware > Custom Firmware
  4. Kies als link:
   http://ota.tasmota.com/tasmota32/shelly/mgos32-to-tasmota32-PlusPlugS.zip
  5. Druk op ‘Upload Firmware’ knop en wacht totdat flashen klaar is.


Nadat je de Tasmota firmware erop hebt gezet moet je deze configureren. Zie ook deze site met meer informatie.
Verbind hierna op de gebruikelijke manier je Tasmota met je Wifi netwerk en voorzie deze van een template. Dit doe je door naar ‘Configuration > Configure Other’ te gaan:Copiëer nu onderstaande string in het Template veld, selecteer ‘Activate’ en druk [Save].

{"NAME":"Shelly Plus Plug S","GPIO":[0,0,0,0,224,0,32,2720,0,0,0,0,0,0,0,2624,0,0,2656,0,0,288,289,0,0,0,0,0,0,4736,0,0,0,0,0,0],"FLAG":0,"BASE":1}

Calibreren Power Monitoring

Voor een nauwkeurige meting moet je de Shelly Plus Plug S nog calibreren. Zie ook de Tasmota handleiding hoe je dit doet. Het principe is dat je eerst met een gekalibreerde meter meet wat een apparaat (b.v. gloeilamp) precies verbruikt bij welk Voltage en je deze gegevens gebruikt om de betreffende settings in Tasmota aan te passen. Als je 60 Watt lamp bijvoorbeeld precies 60 Watt op 230 Volt verbruikt dan geef je de volgende commando’s in het Console window van Tasmota (voor stroom gebruik je formule: Vermogen / Voltage * 1000):

PowerSet 60.0
VoltageSet 230.0
CurrentSet 260.869

Integratie Home Assistant

Om Tasmota devices in Home Assistant te integreren moet je de volgende stappen doorlopen:

 • Mosquitto installeren (MQTT Broker)
 • De gegevens van Mosquitto configureren in je Tasmota devices (Configuration > Configure MQTT)
 • Mosquitto (MQTT) toevoegen als integratie in Home Assistant
 • Tasmota toevoegen als integratie in Home Assistant

Hierna zullen al je Tasmota devices automatisch verschijnen in Home Assistant. Voor de Shelly Plus Plug S zul je dan de volgende entities vinden:
Verder kun je in je Energy Dashboard de Shelly Plus Plug S ook nog toevoegen zodat deze hier getoond wordt.Het updaten van de monitor-gegevens gaat normaal gesproken elke 300 seconden, maar dit kun je veranderen met het TelePeriod commando van Tasmota. Ik heb deze ingesteld op 10 seconden met het volgende commando in het Console scherm van Tasmota:

TelePeriod 10

Conclusie

Met de De Shelly Plus Plug S kun je op een onopvallende en handige manier meer inzicht verkrijgen in het verbruik van sommige apparaten in je huis. Dit kan handig zijn om sluipverbruik te detecteren en onzuinige apparaten te vervangen.