Ik was nieuwsgierig wat sommige apparaten in huis nu precies verbruiken (o.a. waterkoker, wasmachine, droger, etc.). Dit kun je heel handig voor elkaar krijgen met de Shelly Plug S daar deze een monitoring functie heeft.
Verder kun je de Shelly Plug S simpel van Tasmota firmware voorzien en integreren in Home Assistant.

Flashen Tasmota

Volgens instructies van deze site heb ik de Shelly Plug S van Tasmota firmware voorzien. In principe komt er op neer dat je de Shelly Plug S eerst via de originele web-interface van de Shelly Plug S met je WiFi netwerk verbind en vervolgens het IP-adres van je Shelly Plug S gebruikt om de volgende URL uit te voeren (vervang ‘shellyip’ met het IP adres van je Shelly Plug S module) voor een een OTA (Over-The-Air) update.

http://shellyip/ota?url=http://dl.dasker.eu/firmware/mg2tasmota-ShellyPlugS.zip

In mijn geval was er een issue met het downloaden vanaf deze ‘dl.dasker.eu’ link, maar dit schijnt een bekend probleem te zijn (zie ook deze issue lijst). In dat geval kun je de volgende alternatieve methode gebruiken:

http://shellyip/ota?url=http://ota.tasmota.com/tasmota/shelly/mg2tasmota-ShellyPlugS.zip

Nadat je de Tasmota firmware erop hebt gezet moet je deze configureren. Zie ook deze site met meer informatie.
Verbind hierna op de gebruikelijke manier je Tasmota met je Wifi netwerk en voorzie deze van een template. Dit doe je door naar ‘Configuration > Configure Other’ te gaan:Copiëer nu onderstaande string in het Template veld, selecteer ‘Activate’ en druk [Save].

{"NAME":"Shelly Plug S","GPIO":[56,255,158,255,255,134,0,0,131,17,132,21,255],"FLAG":2,"BASE":45}

Als het OTA (*Over-The-Air) flashen mis gaat dan kun je altijd nog op de ‘oude’ manier Tasmota flashen. Op deze site vond ik de pin-out hiervoor:

Calibreren Power Monitoring

Voor een nauwkeurige meting moet je de Shelly Plug S nog calibreren. Zie ook de Tasmota handleiding hoe je dit doet. Het principe is dat je eerst met een gekalibreerde meter meet wat een apparaat (b.v. gloeilamp) precies verbruikt bij welk Voltage en je deze gegevens gebruikt om de betreffende settings in Tasmota aan te passen. Als je 60 Watt lamp bijvoorbeeld precies 60 Watt op 230 Volt verbruikt dan geef je de volgende commando’s in het Console window van Tasmota (voor stroom gebruik je formule: Vermogen / Voltage * 1000):

PowerSet 60.0
VoltageSet 230.0
CurrentSet 260.869

Integratie Home Assistant

Om Tasmota devices in Home Assistant te integreren moet je de volgende stappen doorlopen:

  • Mosquitto installeren (MQTT Broker)
  • De gegevens van Mosquitto configureren in je Tasmota devices (Configuration > Configure MQTT)
  • Mosquitto (MQTT) toevoegen als integratie in Home Assistant
  • Tasmota toevoegen als integratie in Home Assistant

Hierna zullen al je Tasmota devices automatisch verschijnen in Home Assistant. Voor de Shelly Plug S zul je dan de volgende entities vinden:
Verder kun je in je Energy Dashboard de Shelly Plug S ook nog toevoegen zodat deze hier getoond wordt.Het updaten van de monitor-gegevens gaat normaal gesproken elke 300 seconden, maar dit kun je veranderen met het TelePeriod commando van Tasmota. Ik heb deze ingesteld op 10 seconden met het volgende commando in het Console scherm van Tasmota:

TelePeriod 10

Conclusie

Met de De Shelly Plug S kun je op een onopvallende en handige manier meer inzicht verkrijgen in het verbruik van sommige apparaten in je huis. Dit kan handig zijn om sluipverbruik te detecteren en onzuinige apparaten te vervangen.