Domoticz Installeren

25 december 2018|Computer, Domotica|8 Reacties

Je kunt je Raspberry Pi heel eenvoudig inzetten als een controller voor je Domotica in huis. Ik maak hiervoor gebruik van de Domoticz software.

Raspbian

Download eerst Raspbian Jessie Lite image file en schrijf deze met Win32DiskImager op je SD Card van de Raspberry Pi.

Vanuit veiligheidsoogpunt staat in de laatste versie van Raspbian SSH standaard uitgeschakeld. Hierdoor kun je niet remote inloggen met Putty. Dit is eenvoudig op te lossen door, nadat je image hebt gezet op je SD kaart, een leeg bestand met de naam ‘ssh’ te zetten in de boot partitie (de eerste drive-letter van je SD kaart).

Stop het SD kaartje in je Raspberry PI en sluit de USB power aan. Met behulp van je router kun je kijken welk IP-adres je Raspberry Pi heeft gekregen via DHCP. Hierna kun je met Putty inloggen op je Raspberry PI met user-naam ‘pi’ en wachtwoord ‘raspberry’. Vergeet niet je standaard paswoord te veranderen met het commando ‘passwd’.

Update de Raspberry Pi naar de laatste software:

Eventueel kun je hierna met ‘sudo raspi-config’ nog instellingen plegen naar jouw inzicht (host-name, lokalisatie en Advanced/Expand Filesystem).

Ook is het handig dat je Samba installeert zodat je eventueel altijd met een browser je files op je Raspberry Pi kunt benaderen:

Voeg nu de volgende regels toe aan de file ‘/etc/samba/smb.conf’

Restart je samba service met het volgende commando:

We hebben nu dus een werkend Operating Systeem op de SD kaart van een Raspberry PI staan.

Booten van USB

SD kaart hebben echter de neiging om na verloop van tijd corrupt te raken. Je kunt daarom het beste een USB pendrive gebruiken om van te booten. Dit is echter alleen mogelijk op Raspberry Pi 3B, 3B+, 3A+ en Raspberry Pi 2B v1.2 modellen. Om je zojuist gepreparereerde SD kaart op een USB pendrive te gebruiken moet je de volgende stappen doorlopen:

Enable USB boot mode met het volgende commando:

Reboot nu je Raspberry Pi met het ‘sudo reboot’ commando en controleer dat OTP geprogrammeerd is:

Deze zou het de waarde ‘0x3020000a’ moeten terug geven als alles klopt.

Sluit nu je Raspberry Pi netjes af met het commando ‘sudo shutdown’. Tenslotte gaan we de inhoud van de SD kaart overzetten op een USB drive. Dit doen we weer met Win32DiskImager door de SD kaart te lezen en te schrijven naar een USB pendrive. Als je hiermee klaar bent kun je de SD kaart uit de Raspberry Pi halen en de USB pendrive erin. Je kunt nu vanaf deze USB disk booten.

Als je USB pendrive groter is als je SD kaart dan wordt niet alle ruimte benut. Normaal gesproken gebruik je dan ‘raspi-config’ met ‘Advanced > Expand Filesystem’ om deze te vergroten. Je zult dan zien dat dat echter niet werkt voro USB pendrives (alle voor SD kaart). Om dat op te lossen zou je ‘gparted’ kunnen installeren (sudo apt-get install gparted). Met deze software kun je eenvoudig je boot partitie vergroten.

Installeren Domoticz

Het installeren van de Domoticz is eigenlijk de eenvoudigste stap. Dit doe je door het volgende commando uit te voeren:

Neem alle default settings over tijdens de installatie. Na een paar minuten is de installatie klaar en kun je Domoticz bereiken in een webbrowser op:

Je kunt Domoticz process op de bekende manieren beheren:

In een volgende blog ga ik wat tips geven m.b.t. het configureren van Domoticz.

avatar
2000
Foto en Image Files
 
 
 
Audio en Video Files
 
 
 
Andere File Types
 
 
 
2 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
DennisHenri MatthijssenFrans Recent comment authors

Frans
Gast
Frans

Hallo Henry
Ik loop tegen hetzelfde euvel aan bij Pimatic in de hoop dat ze toch doorstarten want tot nu toe heb ik een leuk systeempje draaien. Met een scheef oog ga ik ook meekijken hoe jij Domoticz als vervanger van Pimatic gaat zien. Ben ik heel benieuwd naar!
Het hele espimaticRF verhaal is bij mij, vanwege te weinig kennis, niet gelukt en zit dus met 2 verschillende Pimatic systemen (tuin en woonkamer). Ik hoop en denk dat dat onder Domoticz met de RFXtrx onder één systeem kan vandaar ook mijn interesse.

Ik wacht in spanning 🙂

Dennis
Gast

Hoi Henri,

Leuk blog weer. Ik loop tegen hetzelfde probleem aan met Pimatic. Na dit gelezen te hebben ga ik vermoedelijk ook de overstap maken. Eerst nog even verder verdiepen in Domoticz.

Groet,
Dennis