Zoals je in een vorige blog hebt kunnen lezen gebruik ik Pimatic voor Domotica in mijn huis. Dit heeft tot nu toe altijd prima gewerkt en ik heb hieraan al veel plezier beleefd. Ik vind het altijd belangrijk dat al mijn software up-to-date is (mede vanwege veiligheids aspecten). Ik zie echter de laatste tijd een sterke stagnatie m.b.t. de Pimatic ontwikkeling. Als je dit draadje in het Pimatic forum leest dan lijkt Pimatic op sterven na dood. Er waren de laatste tijd al weinig updates en dat is zelden een goed teken.

Eisen

Ik vind het daarom tijd om eens te kijken naar mogelijke alternatieven. Het eerste wat ik daarvoor moet doen is kijken wat ik tot nu toe allemaal kan en doe met Pimatic. Ik kom dan tot de volgende lijst:

 • Aan/uitzetten/uitlezen KAKU devices
 • Uitlezen eigen temperatuuur sensors
 • Sturen notificaties naar mijn smartphone (liefst Pushover die mogelijkheid tot foto geeft)
 • Besturen HUE lampen
 • Uitlezen Smartmeter
 • Uitvoeren regels met acties (met mogelijkheid tot curl)
 • Tonen foto’s van IP camera’s
 • Tonen grafieken van meet gegevens
 • Tonen of device nog online is (ping)

Curl

Vooral het uitvoeren van ‘curl’ is voor mij belangrijk aangezien je dan devices met een API ook kunt gebruiken (o.a. voor mijn eCurtains project). Op deze manier kan ik wellicht ook mijn eigen temperatuur sensors uitlezen door de source-code hiervan aan te passen en een API toe te voegen voor het uitlezen van de temperatuur. Als ik verder curl kan gebruiken, dan kan ik dat ook voor notificaties gebruiken aangezien ‘Pushover’ een API heeft.

Kandidaten

Op dit moment zijn er twee kandidaten om Pimatic bij mij op te volgen:

 1. Domoticz
 2. Home Assistant

Voor Domoticz wordt voor het bedienen van je KAKU devices aanbevolen om een RFXCOM RFXtrx433 te gebruiken, maar deze zijn aardig aan de prijs (Euro 110,=). Wel schijnt deze een goed bereik te hebben, wat bij KAKU nogal eens voor problemen kan zorgen. Ik heb dat in het verleden opgelost door het RF signaal te versterken.

Als een start wil ik eens met Domoticz beginnen en kijken of ik hiermee in ieder geval mijn Smartmeter kan uitlezen, notificaties met foto’s kan sturen en regels kan uitvoeren met ondersteuning van ‘curl’ commando’s. Als dit werkt dan kan ik waarschijnljk al mijn huidige functionaliteit van Pimatic wel overzetten. Alleen hierna beslis ik of ik over ga en een RFXCOM RFXtrx433 aanschaf.

Ik ben van plan om mijn voortgang te documenteren op mijn blog, dus als je hier in geïnteresseerd bent dan moet je mijn blog in de gaten houden.