Versterken 433 MHz RF Zender voor Pimatic

12 oktober 2016|Arduino, Domotica, Linux|16 Reacties

Wat kun je allemaal doen om je 433 MHz RF Zender bereik te vergroten zodat je meer bereik hebt voor je KAKU ontvangers. Dit leg ik uit in deze blog.

Afgelopen zomer heb ik een aantal warmtelampen opgehangen in onze buitenkeuken. Deze kun je normaal gesproken alleen aan doen door de stekker in het stopcontact te steken. Dat moet natuurlijk veel handiger kunnen. Ik heb er daarom KAKU schakelaars tussen gezet.

Met de afstandbediening kan ik de warmtelampen nu aan- en uitzetten. Toen ik dit echter met Pimatic probeerde aan te sturen bleek dit niet te werken omdat de KAKU schakelaars te ver weg staat van de 433 MHz RF Zender die in de meterkast staat.

Nu kun je dit op 2 manieren oplossen:

  1. RF Zender een hoger voltage geven (max 12V)
  2. Extra antenne aansluiten op de RF Zender

Ik ben zelf voor de combinatie gegaan. Op eBay heb ik vervolgens bij wat Chinese shops een Voltage Booster en extra Helical Antennes besteld. In principe ben je zo voor ongeveer Euro 2,= klaar. Nadeel van bestellen in China via eBay is alleen dat het wat langer duurt voordat je spullen binnen zijn.

Vandaag kwam de postbode eindelijk bovenstaande spullen afleveren en ik heb deze dan ook gelijk aangesloten. Zie hieronder het resultaat.
Toen kwam het spannende moment of het verbetering heeft gebracht. Dat bleek inderdaad het geval te zijn. Ik kan nu met mijn smartphone overal de warmtelampen van de buitenkeuken schakelen. Het zendbereik van de 433 MHz RF Zender is dus vergroot.

avatar
2000
Foto en Image Files
 
 
 
Audio en Video Files
 
 
 
Andere File Types
 
 
 
7 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Henri MatthijssenNielsDennisRainerMarnix Recent comment authors

Erwin
Gast
Erwin

Hallo Henri,

Hoe groot is de afstand ongeveer tussen jou raspberry pi en de ontvanger in jou buitenkeuken?

Willy
Gast
Willy

Hallo Henri, een erg interessante opstelling. Enthousiast heb ik vandaag deze componenten besteld. Zou hiervan een installatieschema gepubliceerd kunnen worden? Zodoende dat ik weet wat ik waar moet inprikken en verbinden? Ben erg benieuwd naar het verschil tussen deze opstelling en huidige homewizzard setup.

Marnix
Gast
Marnix

Hoi Henri,
Super leuk om te zien wat je allemaal doet met Pimatic, ik ben er inmiddels zelf ook mee aan het stoeien maar heb ook last van de het bereik. Is het mogelijk om een iets duidelijkere foto te maken van deze opstellingen zodat te zien is wat je wat verbind?

Rainer
Gast
Rainer

Hoi Henri, ik leerde veel van je werk, keep up the good work!
Juicht Rainer

Dennis
Gast
Dennis

Ik heb inmiddels ook de voltage booster besteld en reeds ontvangen, maar als ik er 5 volt in stop via een mobile oplader krijg ik er maar 4.88 volt uit. als ik aan het potmetertje draai gebeurd er niets. wat doe ik verkeerd? Mvg. Dennis

Niels
Gast
Niels

Hoi Henri,

Kun je ook het schema plaatsen hoe de nano, de versterker en de zender/ontvanger aangesloten zouden moeten worden? Het lukt me nog niet om het werkend te krijgen.