Domotica met Raspberry Pi

Met een Raspberry Pi kun je heel eenvoudig en goedkoop Domotica in je huis implementeren. In deze blog leg ik uit wat je hiervoor moet doen.

Tegenwoordig zie je dat je steeds meer zaken met de computer en/of smartphone in je huis kan aansturen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Philips HUE en Nefit Easy Thermostaat. Maar je kunt echter nog veel meer regelen. Dit alles valt onder de definitie van Domotica. Letterlijk betekent domotica het aansturen van elektrische toestellen in een huis door informatica en elektronica. In de praktijk gaat het echter veel verder. Het geïntegreerde systeem zorgt namelijk voor een verhoging van gemak, comfort, veiligheid en energiebewustzijn door waarneming, communicatie en flexibiliteit.

Zo kun je nog veel meer in je huis automatiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • je deurbel automatiseren zodat je notificatie op je telefoon krijg als hierop wordt gedrukt
 • rolluiken en/of garagedeuren open/dicht doen
 • temperatuur/luchtvochtigheid meten
 • lampen/apparaten aan/uit zetten
 • IP camera’s besturen

Het wordt nog leuker als je acties kunt combineren. Een voorbeeld is dat als er op de deurbel wordt gedrukt je een notificatie krijg, er een lamp aan gaat en de IP camera automatisch een foto naar je telefoon stuurt. Nu zijn er veel kant-en-klare oplossingen zoals Homewizard maar het leek mij leuk om dit helemaal zelf uit te zoeken met een goedkopere oplossing. Je komt dan al snel bij een Raspberry Pi uit die je al voor Euro 25,= hebt. Je hebt verder nog een USB poweradapter en een SD kaartje nodig.

Update 25 december 2018
Aangezien Pimatic niet actief meer verder ontwikkeld wordt ben ik overgestapt op Domoticz. Zie deze blog van mij hoe je Domoticz installeert.

Als je de Raspberry PI hebt moet je hierop eerst een Operating System zetten. Een aanrader is het gratis Raspbian dat is gebasseerd op Linux Debian. Download hiervoor een Raspbian image vanaf deze lokatie. Vervolgens schrijf je met Win32DiskImage dit image op een SDCard.

Vanuit veiligheidsoogpunt staat in de laatste versie van Raspbian SSH standaard uitgeschakeld. Hierdoor kun je niet remote inloggen met Putty. Dit is eenvoudig op te lossen door, nadat je image hebt gezet op je SD kaart, een leeg bestand met de naam ‘ssh’ te zetten in de ‘boot’ partition (drive letter die je in Windows ziet).

Stop het SD kaartje in je Raspberry PI en sluit de USB power aan. Hierna kun je met Putty inloggen op je Raspberry PI met user-naam ‘pi’ en wachtwoord ‘raspberry’. Voer nu de volgende zaken eenmalig uit:

Vergeet niet je standaard paswoord te veranderen met optie 2 in ‘raspi-config’. Update nu naar de laatste software:

Installeer vi support zodat je files kunt editten:

Vervolgens kun je nog wat handige software installeren. Om er voor te zorgen dat je tijd altijd actueel is moet je de volgende commando’s uitvoeren:

Ook is het handig dat je Samba installeert zodat je eventueel altijd met een browser je files op je Raspberry Pi kunt benaderen:

Voeg nu de volgende regels toe aan de file ‘/etc/samba/smb.conf’

Verder moet je samba opnieuw opstarten met het volgende commando:

We hebben nu dus een werkend OS op de Raspberry PI staan. Nu moeten we nog wat extra hardware nodig om je diverse devices in je huis aan te sturen. Het populairst (en dus goedkoopst) zijn de zogenaamde KlikAanKlikUit (KAKU) modules. Deze werken op 433 MHz. Hiervoor moeten we nog een 433 MHz RF Transmitter en Receiver aanschaffen.

Voor een betere ontvangst en verzending van je 433 MHz signalen kun je beter gebruik maken van zogenaamde Superheterodyne RF Links. Deze kosten bij eBay ongeveer Euro 6,75 en kun je hier vinden.

Deze moet je op je GPIO connector van je Raspberry PI aansluiten. De GPIO heeft de volgende pin-verdeling:
Voor bovengenoemde 433 MHz RF Transmitter en Receiver doe je dit op de volgende pinnen:
Uiteindelijk ziet het er dan als volgt uit:

Update 22 januari 2016:
Beter sluit je de RF Receiver en RF Ontvanger apart aan via een Arduino om zo je Raspberry Pi CPU te ontlasten. Zie de volgende blog van mij hoe je dit doet.

Nu we dit allemaal in orde hebben moet je nog software hebben om de 433 MHz RF Transmitter/Receiver aan te sturen. Erg mooie software hiervoor is Pimatic. Op het forum van Gathering of Tweakers kun je een mooi topic hierover vinden. Met Pimatic kun je op een simpele manier allerlei zaken aansturen en op een simpele manier gecompliceerde regels instellen. Het mooie van Pimatic is dat er ontzettend veel plugins aanwezig zijn waardoor je allerlei leuke combinaties kunt maken:

 • Cron (voor het kunnen sturen op basis van tijd)
 • GPIO (voor het rechtstreeks aansturen van een GPIO, of kijken of deze wel of niet verbonden zijn)
 • pilight (Vrijwel alle devices van pilight kunnen geïmporteerd en bestuurd worden)
 • ping (is een device wel of niet bereikbaar?)
 • pushover (Stuur berichtjes middels de pushover API naar je telefoon)
 • Mail (Verstuur mail)
 • shell-execute (uitvoeren van CMD opdrachten)
 • sunrise (Een skala aan zonsop- en ondergang momenten op basis van locatie
 • sysinfo (monitor CPU temp, CPU load, memory load, disksize en pimatic DB size)
 • weather (Weersinformatie en voorspelling).

Vanuit Pimatic kun je automatisch controleren op updates en deze uitvoeren. Verder kun je per gebruiker instellen wat deze allemaal kunne doen. Zie de site van Pimatic voor meer informatie.

Het installeren van Pimatic is erg eenvoudig. Ten eerste moet je ‘nodes.js’ installeren zoals beschreven op de volgende link.

Pi Model A, B, B+ or Zero

Pi 2 Mode B or Pi 3 Model B

Om te controleren of dit goed is gegaan type je het volgende commando:

Nu moet je Pimatic zelf nog installeren met de volgende commando’s:

Copieer nu de default configuratie file:

Maak pimatic globaal beschikbaar met de volgende commando’s:

Om Pimatic voortaan automatisch te laten opstarten met je Raspberry Pi moet je de volgende commando’s uitvoeren:

Zoals gezegd maken de plugin Pimatic zo krachtig. Ik heb de volgende plugins geïnstalleerd:

Soms is er de eerste keer een probleem met de sqlite3 database. Om er zeker van te zijn dat het goed gaat doe je het volgende:

Je kunt nu handmatig de configuratie-file ‘/home/pi/pi-matic/config.json’ aanpassen naar jouw behoeften (denk hierbij aan poort-nummer, wachtwoord, devices, etc.). Zie vooral de site van Pimatic voor meer informatie hierover. Bij mij ziet de configuratie-file er ongeveer als volgt uit:

Nu kun je tenslotte pimatic opstarten.

Je kunt controleren hoe ver het opstarten is door de logfile te bekijken:

Pimatic is pas klaar met opstarten als je het volgende in je logfile ziet:

Je kunt nu eindelijk Pimatic met een browser benaderen op je computer of smartphone. Bij mij ziet dit er nu als volgt uit:

Om te controleren of het werkte heb ik een een starterkit van KlikAanKlikUit gekocht voor Euro 15,= (met 20% kortingsbon van de Gamma).
Om je device aan te melden op het systeem stop je een stekker van de starterkit in het stopcontact en de eerste 5 seconden staat deze dan in ‘leer-modus’. Als je nu een ‘aan’ code stuurt met Pimatic dan zal deze geleerd worden door de stekker. Zo simpel is het. Dit werkte dan ook meteen de eerste keer goed. Je kunt nu dus met je smartphone apparaten en/of lampen aan en uit zetten.

In een volgende blog-post ga ik uitleggen hoe ik mijn garagedeur met Pimatic wil gaan aansturen.

avatar
2000
Foto en Image Files
 
 
 
Audio en Video Files
 
 
 
Andere File Types
 
 
 
82 Comment threads
105 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
56 Comment authors
Henri MatthijssenRoelErwin StadhoudersAndreHenri Matthijssen Recent comment authors

Erwin
Gast
Erwin

Iemand op dit forum toevallig al overgestapt naar pimatic versie 0.9?
Ik heb hierbij problemen met de autostart functie, krijg deze niet aan de praat.

Kan iemand me daarbij helpen?

Anton
Gast
Anton

Hi Henri
Met veel interesse heb ik je blog gelezen. Waarom heb je een ontvanger nodig? Om lampen aan en uit te schakelen is een zender toch voldoende?

Ralph
Gast
Ralph

Hi Henri,

Leuke blog, ik vind de raspberry pi blogs erg interessant.

Sinds kort heb ik ook een raspberry pi gekocht en een 433mhz receiver + transmitter. Pimatic is geïnstalleerd en dat werk.

Ik krijg alleen mijn draadloze stopcontacten niet gekoppeld. Heb je nog tips?

Groeten

Bram
Gast
Bram

Hallo,
Moet ik ook eerst het signaal van de afstandsbediening van de klik aan klik uit set leren met de raspberry pi voordat ik het kan versturen? Of stuurt pimatic een ander signaal wat de kakustekker opvangt?

Peter
Gast
Peter

Beste Henri,

Ik wil mijn KaKu collectie (Al het licht in huis maakt er gebruik van) aansturen via SiRi. nu last ik dit artikel. Ik ga een Raspberry Pi 3 kopen, NU heb ik dus nog als extra dat 433mhz module nodig die ik bedraad aansluit op de Raspberry. Verder wat software installeren en dan zou het moeten gaan werken? Mijn KaKu is van type ACM dus automatisch leren modules.

Heb ik het zo goed in kaart met wat ik van plan ben?

Han Hermans
Gast
Han Hermans

Beste Henri, allereerst de complimenten voor je site, ziet er geweldig uit, toppie.

Henri, ik heb 2 vragen, ik ben al dagen bezig om pimatic te installeren op mijn SD kaart en dit wil me maar niet lukken, op de een of andere manier gaat er steeds iets fout, zal wel aan mij liggen!!
Wat ik eigenlijk bedoel: is er geen goede handleiding waar alles duidelijk in omschreven staat?
Waar het bij steeds mis gaat is het instellen van mijn ip adres en mijn poort!!

Mijn 2e vraag is: ik wil mijn ingangen aansturen met 24 volt (volgens de specificaties zou dit moeten kunnen)

Alleen de vraag waar moeten mijn jumper instellingen op staan en waar sluit ik mijn GND aan van de 24 volt. Ik maak thuis gebruik van een PLC en die wil ik gebruiken om mijn UNIPI aan te sturen.

Heb jij een antwoord voor mij?

Timon
Gast
Timon

Hallo Henri, zou je ook verlichting via een app kunnen schakelen zonder de genoemde ”klik aan klik uit”?
Ik wil deze namelijk op buitenverlichting zetten.. ik zat te denken dat ik dan een output bedien en die stuurt een 5volt naar 230v relais aan. hoor graag van je!

Raymond
Gast
Raymond

Hallo Henri,

Super interessante blogs!!
Ik heb echter een vraag over het aansluiten van een receiver. Deze levert het RX signaal op 5V nivo, terwijl de GPIO van de RPI op 3v3 nivo ligt. Daar zou je toch een spanningsdeler moeten gebruiken?

Ik gebruik deze set RX/TX http://www.ebay.nl/itm/433Mhz-Superheterodyne-3400-RF-Transmitter-and-Receiver-link-kits-for-ARM-MCU-/200840057225

Raymond
Gast
Raymond

Oja, zou je een duidelijk schema kunnen laten zien hoe je e.e.a. hebt aangesloten?
In het aansluitschema staan andere RX/TX dan in de foto erboven (die ik ook heb).

Thanks!!

Peter
Gast

HI Henri,

Wat een onwijs duidelijke uitleg. Ik heb nu een RPi 3 draaiende op Rasbian met Homebridge om zo mijn KAKU controller via Siri te laten werken en daarnaast mijn Logitech Harmony Hub om mijn Versterker, TV, Ziggo box en AppleTV te schakelen en zo mooie scenes te maken.

Ga nu een 2e SD Kaartje maken en jou uitleg toepassen. Kan ik in Pimatic mijn schakelaars (zenders) voor me lampen ook invoeren waardoor Pimatic de status van een dimmer (ontvanger) zal onthouden of deze door Pimatic dan wel door een schakelaar aan of uit is gezet?

Als dat kan, weet jij of de Plugin voor Homebridge beetje lekker werkt, komen alle geconfirmeerde modules dus zenders en ontvangers als een accessoire tevoorschijn in me homekit app van Apple?

Thanks alvast voor je antwoorden!!!

Peter Hofman
Gast
Peter Hofman

Hoi,
Is er ook een aansluitschema van de Superheterodyne RF Links? Ben beginnend en ben me aan het oriënteren. Als die tweede optie beter is, wil ik daar voor gaan, maar ik zo graag van te voren weten hoe die aan te sluiten.
Greetz, Peter

Peter Hofman
Gast
Peter Hofman

Ik zie nu dat het beter is die module via een arduino aan te sluiten. Ik kijk daar verder.

Peter Griffioen
Gast
Peter Griffioen

Hallo ik kan geen verbinding maken via putty ik heb een foto veranderd in een shh bestand maar kan niet inloggen met putty weet iemand wat ik verkeerd doe?

Henri Matthijssen
Gast

Vanuit veiligheidsoogpunt staat in de laatste versie van Raspbian SSH standaard uitgeschakeld. Hierdoor kun je niet remote inloggen met Putty. Dit is eenvoudig op te lossen door, nadat je image hebt gezet op je SD kaart, een leeg bestand met de naam ‘ssh’ te zetten in de directory ‘/boot’.

Frans
Gast
Frans

Een en ander besteld, geïnstalleerd en inelkaar geknutseld en het werkt prima dankzij de prima omschrijving! Toch komen er bij mij wat vraagjes op zoals bv hoeveel devices kan ik op deze configuratie aansluiten en hoe weet de zender dat ie een andere puls naar stekker B moet sturen zodat stekker A niet reageert als B aan moet gaan. Vanuit waar (welk device) wordt dit laatste geregeld?
Met welke plug-in lees ik de status van een kiku raamsensor uit?

Gpx
Frans

Bart
Gast
Bart

Beste Henri,

Bedankt voor de duidelijke uitleg, maar iets gaat er niet helemaal lekker bij mij
Heb alles gedaan volgens de Tutorial maar krijg mijn klikaanklikuit ACM-1000 niet ingeleerd.
Iemand enig idee wat er bij mij fout gaat?

A.deusingd
Gast
A.deusingd

Hallo Henri,

Ik worstel al een tijd met pen17 (11) om een led aan en uit te schaken. Met bash en python geen probleem.
Maar alle voorbeelden die op internet staan werken niet in pimatic.
Is de led aan en pimatic start, gaat ze uit. Graag je commentaar. Bij voorbaat dank, Arnold.

Arnold
Gast
Arnold

Dank voor je snelle reactie en voorstel. Arnold

Ger Smit
Gast
Ger Smit

Mooi en duidelijk artikel over Domotica met RaspBerry Pi. Na dat alles m.b.t. Homewizard nog steeds werkt bij ons wil ik toch eens verder experimenteren. Daarom is het artikel een mooie aanvulling en zeker de moeite waard te proberen. Maar ik loop tegen een onzekerheid aan. Jij zegt pak 5v van RP en klaar, in een artikel van Raspberrypi.org lees ik:

by mahjongg » Sat Jun 13, 2015 3:20 pm
LET OP! Een PI verdraagt geen 5V op zijn GPIO’s, daarom kun je de RX van de ontvanger NIET zomaar op een GPIO aansluiten, want dan gaat de PI kapot!
Je MOET het 5V Rx signaal met twee weerstanden verlagen tot minder dan 3.3V, (met een “weerstandsdeler”).
je neemt een 2K2 en een 3K3 weerstand, en knoopt ze aan elkaar (ze ze in serie), de losse draad van de 3K3 weerstand verbind je met GND, en de losse draad van de 2K2 weerstand komt aan het 5V signaal, het knooppunt van de weerstandsdeler kan aan de RX GPIO.
Het TX signaal (3.3V) gaat naar de zender, en daar hoef je niks aan te doen.

Klopt de inhoud van het artikel of kan ik gewoon 5v afnemen van de RP3 waarbij ik aan kan nemen dat jij dit reeds heb geprobeerd.

Hoor graag van jou waarvoor alvast dank.

Henri Matthijssen
Gast

Ik heb hiermee geen problemen ondervonden. Tegenwoordig gebruik ik echter een Arduino Nano om de RF Zender/Ontvanger aan te sluiten. Zie ook deze blog van mij.

Kees
Gast
Kees

@Bart, mocht je nog problemen hebben met je ACM-1000: mogelijk heb ik de oplossing.
Na in het verleden succesvol mijn RPi te hebben gekoppeld met zo’n startsetje (APA3-1500R), had ik deze week ook problemen met mijn net gekochte exemplaar (ACM-3000H2).
Wat bij mij niet werkt is koppelen na een seconde op het knopje van de ACM te hebben gedrukt.
Wat bij mij wel werkt is koppelen direct na het inpluggen van de spanning; dus net als bij die startsetjes. Het lampje van de ACM brandt dan ca 2 sec continu en in die periode stuur je het inleer/aan-commando. That’s it.

Kees
Gast
Kees

@Ger Smit, nu ik toch bezig ben met antwoorden..
Ik kan het je slechts met klem afraden om 5V op 3V3 pinnen te gebruiken: mocht je RPi het overleven is dat meer geluk dan… Het artikel klopt. Zie eventueel ook http://elinux.org/RPi_Low-level_peripherals.

Martijn
Gast
Martijn

@Kees Ik heb van de week het starters setje bij de Praxis gehaald (de APA3-1500R). Met de bijgeleverde afstandsbediening krijg ik de schakelaars aan en uit geschakeld. Geen enkel probleem. Wanneer ik echter op mijn pi bijvoorbeeld pilight-receive gebruik zie ik het signaal daar niet verschijnen. Wanneer ik via een tweede sessie een 433 Mhz signaal via een pilight-send -p kaku_switch -i 123456 -u 0 -t zie ik dit wel verschijnen aan de receive kant. Wat doe ik nog verkeerd?

Co
Gast
Co

Henri,
ik heb diverse app’s in de apple store bekeken maar het lijkt er op dat voor Pimatic geen vervangende app bestaat voor iPhone/iPad.
mocht dat niet juist zijn kun je mij dan aangeven welke app hetzelfde doet?

Erwin
Gast
Erwin

Hoi Henri,

Heb je toevallig dit blog van koffie gelezen: https://koffie.tweakblogs.net/blog/14123/espimaticrf-verstuur-rf-verkeer-over-wifi-vanuit-pimatic

Ik moet zeggen dat het hier en daar best onduidelijk is.

Mijn vraag aan jou is: Ga jij hier weer een eigen blog over schrijven? Vind namelijk jou blogs altijd een stuk fijner doorlezen.

Gr,
Erwin

Henri Matthijssen
Gast

Bedankt voor het compliment Erwin. Ik heb deze blog inderdaad destijds ook gelezen en het is inderdaad een interessante oplossing als je problemen hebt met afstand m.b.t. RF signalen. Ik heb er echter zelf geen last (meer) van na mijn ‘versterker’ blog. Misschien dat ik er in de toekomst nog eens naar ga kijken en over ga schrijven, maar ik kan niks beloven.

Erwin
Gast
Erwin

Oke Henri, bedankt voor je reactie!

Peter
Gast
Peter

Hoi Henri, ruim een jaar gelden heb ik aan de hand van deze uitleg een setup gemaakt met de Raspberry Pi 2 met enkele KAKU’s en een relay voor de buitenverlichting. Dit heeft perfect gewerkt tot een maandje geleden. De KAKU’s werden niet meer geschakeld maar het relay nog wel. Ik ging uit van een hardware probleem met de 433mhz transmitter/ receiver aangezien het relay nog prima aangestuurd werd. Na het vervangen van de transmitter/ receiver had ik het probleem nog steeds. Ik heb een clean install gedaan en Pimatic opnieuw geïnstalleerd, ik heb ook nog andere GPIO pins getest en het zelfde resultaat. Heb jij nog een idee wat dit zou kunnen zijn? Het heeft namelijk een jaar lang goed gewerkt.

Rob Z
Gast
Rob Z

Beste Henri,

Ik heb nu al een paar keer geprobeerd om pimatic op de SD van mijn rpi3 te zetten. Ik heb 1 keer de webpage gezien van pimatic, maar had toen niet de goede zender / ontvanger. Dus later weer overnieuw begonnen.

Als ik nu je forum volg gaat het goed totdat ik smb.conf open met Vim. Ik krijg wel de regels toegevoegd, maar het bestand blijft readonly, als ik hem opsla met :w!, dan krijg ik terug E212 kan niet schrijven naar bestand.

Heb je enig idee waar dat aan kan liggen.

kees
Gast
kees

Hoi Henri
ik ben helemaal een leek als het gaat om raspbery pi pimatic
programeer veel in vb.net, maar wil graag pimatic leren
is er ook een boek of site waar ik van af het begin het kan leren
kan nu alleen maar een gpio pin aan ui zetten maar weet v.b niet hoe en waar ik b.v een timer in kan stellen

Andre
Gast
Andre

foutmelding bij opstarten

pi@raspberrypi:~/pimatic-app $ journalctl -xe
— Subject: Unit pimatic.service has failed
— Defined-By: systemd

— Support: https://www.debian.org/support

— Unit pimatic.service has failed.

— The result is failed.
Sep 12 18:19:43 raspberrypi systemd[1]: pimatic.service: Unit entered failed state.
Sep 12 18:19:43 raspberrypi systemd[1]: pimatic.service: Failed with result ‘exit-code’.
Sep 12 18:19:43 raspberrypi sudo[4320]: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
Sep 12 18:20:06 raspberrypi sudo[4365]: pi : TTY=pts/0 ; PWD=/home/pi/pimatic-app ; USER=root ; COMMAND=/usr/sbin/service pimatic
Sep 12 18:20:06 raspberrypi sudo[4365]: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by pi(uid=0)
Sep 12 18:20:07 raspberrypi systemd[1]: Starting LSB: pimatic service…
— Subject: Unit pimatic.service has begun start-up
— Defined-By: systemd

— Support: https://www.debian.org/support

— Unit pimatic.service has begun starting up.
Sep 12 18:20:08 raspberrypi pimatic[4393]: Error: Your node.js version v0.10.24 is too old. Please update node.js to version >=4.0.0 an
Sep 12 18:20:08 raspberrypi systemd[1]: pimatic.service: Control process exited, code=exited status=1
Sep 12 18:20:08 raspberrypi systemd[1]: Failed to start LSB: pimatic service.
— Subject: Unit pimatic.service has failed
— Defined-By: systemd

— Support: https://www.debian.org/support

— Unit pimatic.service has failed.

— The result is failed.
Sep 12 18:20:08 raspberrypi systemd[1]: pimatic.service: Unit entered failed state.
Sep 12 18:20:08 raspberrypi systemd[1]: pimatic.service: Failed with result ‘exit-code’.
Sep 12 18:20:08 raspberrypi sudo[4365]: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
Sep 12 18:20:23 raspberrypi sudo[4414]: pi : TTY=pts/0 ; PWD=/home/pi/pimatic-app ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/tail -f /home/pi
Sep 12 18:20:23 raspberrypi sudo[4414]: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by pi(uid=0)
Sep 12 18:20:23 raspberrypi sudo[4414]: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
Sep 12 18:20:26 raspberrypi kernel: w1_master_driver w1_bus_master1: Family 0 for 00.d40000000000.36 is not registered.

Andre
Gast
Andre

Nu kun je tenslotte pimatic opstarten.
#sudo service pimatic start (let op: dit kan bij eerste keer lang duren)

Je kunt controleren hoe ver het opstarten is door de logfile te bekijken:
#tail -f /home/pi/pimatic-app/pimatic-daemon.log
Pimatic is pas klaar met opstarten als je het volgende in je logfile ziet:

[pimatic] listening for http-request on port xxxx…

Dit gebeurd niet in de logfile is het volgende te zien.

pi@raspberrypi:~ $ tail -f /home/pi/pimatic-app/pimatic-daemon.log
18:52:23.633 [pimatic, ppm] info: CC(target) Release/obj.target/sqlite3/gen/sq lite-autoconf-3150000/sqlite3.o
18:58:19.879 2017-09-12 Tuesday
18:58:18.002 2017-09-12 Tuesday
18:58:30.094 2017-09-12 Tuesday
19:17:21.774 2017-09-12 Tuesday
19:23:05.739 2017-09-12 Tuesday
21:16:02.587 2017-09-13 Wednesday
21:18:28.219 2017-09-13 Wednesday
21:25:42.069 2017-09-13 Wednesday
21:27:38.831 2017-09-13 Wednesday

Henri Matthijssen
Gast

Probeer het volgende:

#cd /home/pi/pimatic-app
#sudo rm -rf node_modules/sqlite3
#sudo npm install sqlite3

Probeer hierna nog eens op te starten.

Andre
Gast
Andre

Dank u wel, het werkt nu. met de mobiel kan ik er nu bij.

18:52:10.907 [pimatic] info: Listening for HTTP-request on port 80…

Erwin Stadhouders
Gast
Erwin Stadhouders

Ik ben afgelopen week bezig geweest met het implementeren van kodi + spotify in pimatic. Wellicht vinden andere mensen dit ook interessant.

De toevoegde waarde in mijn optiek is:
– Aansturen van muziek in een “domotica” app, met verlichting, verwarming, camera’s wordt pimatic een steeds completer systeem.
– Aan de hand van regelels in pimatic, de muziek starten. Hier kun je leuke dingen mee maken. Ik krijg over 3 maanden sleutel van mijn huis, daar wil ik in de toilet het volgende maken: aan de hand van detectiesensor, licht automatisch aanzetten, ledstrip aanzetten en iedere 20 seconden veranderen van kleur én muziek starten via kodi + spotify
– Het automatisch laten starten van muziek wanneer jij wilt

Zie attached document met stappen hoe dit op te zetten.

Roel
Gast
Roel

Bedankt voor je blog! Misschien een domme vraag, maar ik heb de 433 RF receiver ontvangen. Het enige wat ontbreek zijn de juiste kabeltjes om de receiver aan te sluiten op de Raspberry. Waar kan ik deze krijgen?

Gr
Roel