Ik liep al een tijdje met de gedachte rond om mijn gordijnen in het huis automatisch open en dicht te kunnen doen. Dit is bijvoorbeeld ook handig als je op vakantie bent. Nu zijn hiervoor kant en klare oplossingen, maar deze zijn schrikbarend duur. Dat moet ik zelf toch ook kunnen maken dacht ik. Ik ben toen eens gaan nadenken en heb het ‘eCurtains’ project bedacht. Met behulp van een Arduino Wifi board en een stappen motor ga ik gordijnen aansturen.

De stappenmotor stuurt een band aan waar ik de gordijnen aan bevestig. Het volgende plaatje maakt dit duidelijker.De stappenmotor stuur ik tenslotte weer aan met een ‘ULN Stepper Motor Driver’ die aangesloten is op de Arduino ESP8266. Ik kan de ESP8266 draadloos via een Web-Interface en/of API bedienen.

Benodigheden

Je hebt de volgende zaken nodig voor dit project:

1 x Breadboard 400 (US$ 1,25)
1 x NodeMCU Lua ESP8266 CP2102 module (US$ 3.79)
1 x 3.3V/5V Breadboard Power Supply Module (US$ 0.99)
1 x DC 5V Stepper Motor 28BYJ-48 + ULN Stepper Motor Driver (US$ 1.98)
1 x zwarte 125 x 80 x 32 mm enclosure box (US$ 2.24)
1 x Voltcraft 12V/DC 2250 mA 27W Adapter (Euro 16,50)
1 x GT2 40T 5 mm Timing Pulley (US$ 1.23)
1 x GT2 20T 5 mm Timing Pulley (5 stuks) (US$ 4.74)
1 x 10 meter GT2 Timing Belt 6 mm (US$ 9.66)
1 x Double Sided Faced SATIN Quality Tying Ribbon 6 mm (US$ 0.99)

Zoals je ziet heb ik een dure voeding in het lijstje hierboven staan terwijl je op eBay veel goedkopere voedingen vind. Ik heb geen voeding van eBay gekozen daar ik voedingen uit China niet helemaal vertrouw en ik geen brand wil riskeren.

Als je de gordijnen ook nog met een schakelaar (via Pimatic) wilt bedienen dan heb je ook nog nodig:

1 x 433MHz RF Wireless Remote Control Switch 2 button (US$ 4.50)

Uiteindelijk ben je ongeveer Euro 35,= kwijt aan materialen per gordijn paar dat je wilt bedienen (waarvan Euro 16,50 voor de voeding).

Update 5 juni 2018:

De 28BYJ-48 stappen motor draait wel langzaam. Met een Nema17 stappen motor gaat het een stuk sneller. Ik heb eCurtains inmiddels voorbereid om ook een Nema17 stappen motor te ondersteunen. In de volgende blog leg ik uit hoe je een Nema17 stappen motor kunt gebruiken en aansluit in eCurtains.

Aansluiten

Het aansluiten is heel eenvoudig als je de pin-aansluitingen van je ESP8266 module weet:
Plaats het 3.3V/5V Breadboard Power Supply Module op het Breadboard en zet de dip-switches op 5V. Plaats nu de ESP8266 hier achter en sluit de 5V van de Power Supply Module aan op de Vin pin van de ESP8266. Doe hetzelfde voor de GND die je op op de GND pin van de ESP8266 aansluit. Sluit IN1, IN2, IN3 en IN4 van de ULN Stepper Motor Driver aan op respectievelijk D1, D2, D5 en D6 van de NodeMCU. Sluit verder de andere 5V en GND van de Breadboard Power Supply Module aan op de ULN Stepper Motor Driver.Tenslotte moet je nog de stappen motor inpluggen op je ULN Stepper Motor Driver en de Breadboard Power Supply Module op de Power Supply Adapter.


Programmeren

Het aansturen van de stappen motor is niet moeilijk (zie ook het volgende artikel met veel achtergrond informatie). We gebruiken hiervoor de Arduino IDE software die je hier kunt downloaden. Voordat we aan de slag gaan moet we nog wat instellingen in de Arduino IDE veranderen. Vul bij ‘File > Preferences’ voor ‘Additional Boards Manager URLs’ de volgende waarde in:
Ga naar Open Boards Manager vanaf ‘Tools > Board’. Scroll naar beneden en selecteer ‘esp8266 by ESP8266 Community’. Kies nu ‘install’.Ga verder naar ‘Sketch > Include Library > Manage Libraries…’ en installeer de ‘AccelStepper’ library van Mike McCauley.We zijn nu klaar om eindelijk te gaan programmeren. Om de stappenmotor aan te sturen kun je onderstaande code-snippet gebruiken

Verder moet je in je Arduino ‘loop’ functie de ‘run’ methode van de Stepper aanroepen:

Ik ben hiermee verder aan de slag gegaan en heb uitgebreide software geschreven voor mijn ‘eCurtains’ project. De software bestaat uit meer dan 2650 regels source-code en hiermee kun je via een Web-Interface of API de stappen motor aansturen. Om de software op je ESP8266 te krijgen moet je de volgende stappen doorlopen:

  • In de Arduino IDE kies je in ‘File > Open’ menu de file ‘eCurtains.ino’ in de directory waar je deze hebt opgeslagen
  • Zet in ‘File > Preferences’ je ‘Sketchbook location’ naar de lokatie waar je ‘eCurtains’ hebt opgeslagen
  • Kies nu ‘Sketch > Verify/Compile’
  • Sluit je ESP8266 board via USB aan op je computer
  • Stel je upload poort in bij ‘Tools > Port’ (bijvoorbeeld /dev/ttyUSB0 op Debian of COM4 op Windows)
  • Kies ‘Sketch > Upload’

Als je Port niet juist ingesteld krijgt met Windows dan moet je wellicht nog de FTDI USB Drivers installeren op je computer

eCurtains software

Initiëel zal je ESP8266 opstarten als een Access Point (AP Mode). Wacht totdat je ‘eCurtains’ ziet verschijnen bij je draadloze netwerken. Maak verbinding met de SSID ‘eCurtains‘ en vul voor wachtwoord ‘eCurtains’ in. Ga vervolgens met je browser naar 192.168.4.1 en vul de Wifi gegevens van je lokale Wifi netwerk in en druk op [Submit].
Als het goed is gegaan verschijnt er OK op het browser-scherm. Herstart nu de ESP8266 (door reset knopje op ESP8266 te drukken of even de stroom eraf halen). De ESP8266 zal na de herstart automatisch verbinding maken met je Wifi Netwerk. Controleer welk IP adres je ESP8266 heeft gekregen van je DHCP server en ga met je browser naar dit IP-adres. Je krijgt nu een login-scherm te zien.De standaard gebruikers-naam is ‘admin‘ en hier hoort standaard het wachtwoord ‘notdodo‘ bij. Deze gegevens kun je eventueel later in de Web-Interface van ‘eCurtains’ aanpassen bij [Instellingen]. Na het invullen van deze gegevens verschijnt de web-interface.Idee achter de ‘eCurtains’ software is dat je eerst je stappen motor gaat calibreren voor je gordijnen. Stel de ‘linkse’ en ‘rechtse’ grens (open en dicht) van je gordijnen in door het bewegen van de stappen motor. stel vervolgens de drempel waarde voor links en rechts in. Op deze manier kan de motor nooit voorbij deze punten komen. Ik denk dat de Web-Interface voor zichzelf spreekt en geen verdere uitleg nodig heeft.

Je kunt met [Instellingen] de taal, hostnaam en motor instellingen veranderen. Let op dat je de maximale snelheid niet te hoog instelt, want dat gaat ten koste van je ‘torque’, waardoor de motor gemakkelijker zal ‘slippen’ bij tegenkracht. Je kunt hiermee experimenteren en een goede waarde instellen voor jouw gordijnen (afhankelijk hoe gemakkelijk je deze normaal gesproken kunt bewegen).
Wil je nu de gordijnen open doen dan druk je in de web-interface op de [Helemaal Links] knop. Voor dicht doen druk je op de [Helemaal Rechts] knop. Je kunt de ESP8266 ook via een API besturen. Dat is handig als je dit project in Pimatic wilt integreren. Je kunt bijvoorbeeld in Pimatic een knop definieren en dan een ‘curl’ commando uitvoeren met deze API.

Het formaat van de API actions is als volgt:

De ‘value’ is afhankelijk van de ‘action’ optioneel. De API moet altijd (vanuit veiligheids oogpunt) meegegeven worden. De default API key waarde is ‘27031969’. Je kunt deze eenmalig met ‘set_api’ veranderen. Op dit moment worden de volgende API actions ondersteund:

Om bijvoorbeeld de host-name van je ESP8266 te veranderen gebruik je:

http://ip-address/api?action=set_host&value=my_host&api=your_api

Upgraden eCurtains

Je kunt tenslotte ook nog ‘eCurtains’ via de Web-Interface updaten (dus via Wifi zonder draad). Dat is handig als je alles al ingebouwd hebt. Hiervoor maak je gebruik van de gecompileerde code. Dit doe je door in de Arduino IDE ‘Sketch > Export Compiled Binary’ te kiezen. Er zal dan een ‘bin’ file gegenereerd worden in de directory van je ‘eCurtains.ino’ sketch file. Deze kun je dan uploaden via de volgende verborgen URL van de ‘eCurtains’ Web-Interface:

Uit veiligheids oogpunt moet je wel eerst in de web-interface ingelogd zijn wil je deze URL kunnen gebruiken.
Kies de file-naam van je ‘bin’ en druk op de [Upgrade] knop. Na 1 minuutje zal je ESP8266 van nieuwe software zijn voorzien en automatisch worden herstart. Indien de major versie (getal voor de punt) van ‘eCurtains’ is veranderd dan zal de software weer in AP mode opstarten en worden alle instellingen gereset. Je moet dan alles weer opnieuw instellen.

Installeren van de Hardware

Tot nu toe hebben we nog niks met de gordijnen zelf gedaan. We gaan nu de hardware verbinden met de gordijnen. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van een behuizing voor de stappen-motor. Ik heb de volgende STL file opgestuuurd naar 3D Printservice. Binnen een aantal dagen ontvang je deze als 3D print terug:De ESP8266 met voeding en Motor Driver heb ik ingebouwd in een zwarte 125 x 80 x 32 mm enclosure box. Deze box en de stappenmotor in de 3D print (gebruik M2.2 x 8 schroefjes) plaats ik aan 1 kant van het gordijn.Om de band op maat te maken heb ik de volgende youtube video gebruikt:Aan de andere kant van het gordijn heb ik een as met tandwiel bedacht die ik strak zet met een veer. De onderdelen hiervoor heb ik bij de Praxis gehaald.De gordijnen bevestig ik met een dun ijzerdraadje aan de band. Uiteindelijk ziet het er zo uit in actie:Pimatic/Domoticz integratie

Aangezien ‘eCurtains’ een API heeft kun je deze heel gemakkelijk in Pimatic of Domoticz integreren.  Voor Pimatic maak je een ‘ButtonsDevice’ aan:Aan elke button hang je dan een “rule” die je API aanstuurt. Zie het onderstaande voorbeeld:

In het bovenstaand voorbeeld wordt bij de betreffende knop ‘curl’ aangeroepen met de juiste syntax.

Voor Domoticz maak je een Dummy Switch aan waaraan je een selector hangt.Vervolgens maak je een rule aan waarin je reageert op drukken van de selecties:

Voor de WAF (Wife Acceptance Factor) heb ik ook nog 2 fysieke knoppen toegevoegd. Op eBay vond ik een 433MHz RF Switch (US$ 4,50).Hiermee kun je een signaal naar Pimatic/Domoticz sturen die dan vervolgens weer de API van ‘eCurtains’ aanstuurt.

Hoe kom ik aan de software?

Ik ben nu bijna 8 jaar met deze blog bezig en heb in die tussentijd alles bij elkaar opgeteld ongeveer 1.000.000 hits gehad en 895.000 bezoekers. In al die tijd hebben tot nu toe 7 mensen de moeite genomen om een kleine bijdrage te leveren omdat de informatie hen geholpen had. Dit terwijl bijvoorbeeld mijn blogs over reparatie van de Humax Receiver, Vaatwas Machine en Combi-Magnetron vele mensen honderden Euro’s hebben bespaard.

Daarom wil ik eens wat anders proberen deze keer. Je kunt de software van dit ‘eCurtains’ project bij mij kopen voor een kleine bijdrage van Euro 5,=. Als je deze wilt hebben moet je dit bedrag overmaken naar mijn bankrekeningnummer NL70RABO0145390640 ten name van H.M.M. Matthijssen onder vermelding van je email-adres en de toevoeging ‘eCurtains’. Ik stuur je dan de source-code toe zodat je zelf de code kunt compileren en/of aanpassen. Ik hoop dat je begrip hebt voor deze actie.

Als alternatief (indien je de software niet wilt kopen) kun je zelf aan de slag gaan. Dit artikel zou genoeg input moeten bevatten om je op weg te helpen.