In een vorige blog heb ik beschreven hoe ik Shelly 1 devices in mijn huis gebruik om mijn bestaande schakelaars slim te maken. Het enigste nadeel van de Shelly 1 devices is dat je een ‘Nuldraad’ (N = blauw) moet hebben bij je schakalaar en als dit niet het geval is je deze alsnog moet trekken.

Sinds de komst van de Shelly 1L is dat echter ook niet meer nodig. Indien je dus maar 2 draden bij je schakelaar hebt dan kun je deze schakelaar alsnog slim maken. Indien je geschakelde apparaat meer dan 20 Watt verbruikt hoef je niks extra te doen. In het andere geval (typisch bij LED lampen) moet je een zogenaamde Bypass aansluiten voor je apparaat wat erg eenvoudig is en gemakkelijk gaat.
Ik had nog een paar schakelaars in huis waarbij ik lastig een extra ‘Nuldraad’ kon trekken en deze waren dus nog niet slim. Nu kon ik deze ook eindelijk slim maken met Shelly 1L. Voordat ik de Shelly 1L echter ging aansluiten heb ik deze nog voorzien van mijn geliefde Tasmota firmware.

In eerste instantie wilde ik dit op dezelfde manier doen als met de Shelly 1. Voordat je dan kunt flashen moet je de Shelly 1L eerst in ‘Flash mode’ zetten door GPIO0 met GND te verbinden voordat je 3.3V verbind. Waarschuwing, flash altijd met alleen je USB-to-Serial Converter aangesloten (bijvoorbeeld deze die ik gebruik).
Echter was het met de Shelly 1L erg lastig om de pins te verbinden vanwege de erg nauwe openingen. Ik heb het toen op een andere, veel eenvoudigere, manier gedaan met het Wifi netwerk (OTA (Over-The-Air)). Ik heb hiervoor de instructies van deze site gevolgd. In principe komt er op neer dat je de Shelly 1L eerst via de web-interface van de Shelly met je WiFi netwerk verbind en vervolgens het IP-adres van je Shelly 1L gebruikt om de volgende URL uit te voeren:

http://<ip-adres shelly 1L>/ota?url=http://dl.dasker.eu/firmware/mg2tasmota-Shelly1L.zip

Deze instructies worden in de volgende YouTube video ook nog eens duidelijk uitgelegd:
Update 28 April 2021:
Bij een nieuwe batch Shelly 1L’s ging bovenstaande upgrade bij één Shelly 1L mis. Ik heb deze toen alsnog via de ‘ouderwetse’ flash manier weer tot leven kunnen wekken. Ik heb daarbij gebruik gemaakt van kopspelden met spitse punt en hieraan draadjes gesoldeerd. Het was nogal een gefriemel, maar uiteindelijk wel gelukt.

Nadat je de Tasmota firmware erop hebt gezet moet je deze configureren.
Om de Shelly 1L goed te bedienen moet je de volgende template importeren in Tasmota. Dit doe je door naar ‘Configuration > Configure Other’ te gaan:Copiëer nu onderstaande string in het Template veld, selecteer ‘Activate’ en druk [Save].

{"NAME":"Shelly 1L","GPIO":[320,0,0,0,192,224,0,0,0,0,193,0,0,4736],"FLAG":0,"BASE":18}
Nadat je Tasmota hebt geconfigureerd kun je de Shelly 1L aansluiten achter je bestaande schakelaars. Een extra voordeel van de Shelly 1L is dat deze nog dunner (14 mm) is dan de Shelly 1 (17 mm) en dus bij de meeste mensen gewoon achter de bestaande schakelaar moet passen. Het aansluitschema is erg simpel.Indien je geen verstand hebt van installeren van electrische installaties, dan raad ik aan om een electriciën in te schakelen. Als je aansluit zonder ‘Nuldraad’ (N = blauw) bij je Shelly 1L dan moet je device minimaal 20W verbruiken om te kunnen werken. Indien dat niet het geval is (b.v. met een LED lamp) dan moet je de Bypass van Shelly gebruiken. Begin eerst zonder Bypass en alleen als de lamp flikkert moet je de Bypass aansluiten. Sluit de Bypass niet aan als je device al meer dan 20W is want anders kun je de Shelly 1L en Bypass permanent beschadigen.De volgende video legt het ook nog eens uit:


Conclusie

Met een Shelly 1L kun je een schakelaar zonder ‘Nuldraad’ (N = blauw) ook slim maken. Tevens kun je deze van Tasmota firmware voorzien zodat je zelf de volledige controle hebt en niet afhankelijk bent van andere Cloud diensten. Ik kan deze iedereen aanraden.