Met Shelly kun je bestaande schakelaars slim maken. Je bestaande schakelaars blijven dus op de normale manier werken, maar je kunt ze ook via WiFi bedienen. De shelly zelf is zo klein dat je deze gemakkelijk achter een bestaande schakelaar kunt plaatsen of in je lasdoos kunt plaatsen.
Met behulp van Shelly hoef je dus geen ‘slimme’ lampen te gebruiken en kun je je schakelaars op dezelfde manier blijven gebruiken. Dit is natuurlijk erg goed voor de WAF (Wife Acceptance Factor) wat toch wel een belangrijke rol speelt als je Domotica gaat gebruiken in huis.

Werking Shelly

In de normale situatie bedien je een lamp als volgt met een schakelaar.
Het principe van Shelly is dat je de lamp zowel op de normale manier (met de bestaande schakelaar) als via WiFi kunt bedienen.De firmware weet daarbij de toestand van de schakelaar m.b.t. WiFi commando’s en zal dus altijd op de verwachte manier reageren. Het enige probleem waar je tegen aan kunt lopen is dat je bij de installatie bij je schakelaar geen ‘Nuldraad’ (N = blauw) hebt lopen, maar alleen maar ‘Fasedraad’ (L = bruin) en ‘Schakeldraad’ (zwart). In dat geval zul je dus nog even de blauwe draad van je lamp moet doortrekken naar je schakelaar of je Shelly inbouwen in je lasdoos. Het laatste is het gemakkelijkste en heb ik gedaan. Als je een stopcontact naast je schakelaar hebt, dan kun je de ‘Nuldraad’ ook van daar pakken. Het inbouwen van de Shelly’s heb ik bij mij thuis samen met een vriend gedaan die elektriciën is.

Je kunt Shelly in een eenvoudige schakeling of een wisselschakeling (ook wel hotelschakeling genoemd) aansluiten. Gebruik hiervoor de volgende schema’s:

Tasmato Firmware

Het mooie is dat je de Shelly ook van de alternatieve Tasmato firmware kunt voorzien. Hier wordt beschreven hoe je dat precies doet. Ik heb erg goede ervaringen met het flashen van mijn Sonoff S20 devices met Tasmato en dit was dan ook de eerste actie die ik uitvoerde nadat ik de Shelly devices binnenkreeg.

Het verdere voordeel van de Tasmato firmware is dat je de Shelly devices naadloos kunt inpassen in Domoticz (zie mijn blog over Sonoff S20 hoe je dit doet). Verder werkt het erg betrouwbaar met MQTT.

WAF

Je gebruikt Shelly dus het beste voor je bestaande lampen en niet voor je ‘slimme lampen’. Voor ‘slimme lampen’ zoals de Philips HUE kun je het beste je bestaande schakelaars weghalen door deze van een blindplaat te voorzien en er altijd spanning op te laten staan (bruine en zwarte draad bij je schakelaar verbinden). Voor de WAF kun je dan het beste een Philips HUE Draadloze dimmer aansluiten. Op deze manier kun je nog steeds op de ‘normale’ manier lampen aan/uitschakelen. Dit in combinatie met Shelly werkt fantastisch hier in huize Matthijssen. Je hebt nu het beste van beide werelden. Alles blijft op de normale manier van vroeger werken, maar kan ook slim bediend worden.