Als je zelf LEGO creaties ontwerpt of iets wilt nabouwen van een bestaande handleiding dan heb je vaak LEGO onderdelen nodig die je nog niet hebt in je verzameling. Een geweldige handige site om LEGO onderdelen te bestellen is Bricklink. Nu is het in het begin even uitvogelen hoe dit precies werkt, maar als je dat eenmaal door hebt dan wordt dit een “gevaarlijk” handige site ;-). LEGO heb je immers nooit genoeg, wel ruimte.

Hieronder geef ik een korte handleiding om je snel aan de slag te helpen. De meer geavanceerde opties laat ik even achterwege.

Als allereerste moet je een account aanmaken op BrickLink. Dit doe je door rechtsboven op [Register] te klikken. Vervolgens moet je ‘New Member Registration’ kiezen en alle gegevens invullen.

De account-gegevens zijn nodig om te kunnen bestellen. Log dus hiermee in op de BrickLink site.

Maak vantevoren een lijst van alle LEGO onderdeel nummers die je nodig hebt. Deze kun je tegenwoordig aan het einde bij de (PDF) handleidingen vinden bij het onderdelen overzicht.

Dit LEGO onderdeel nummer gaan we nu gebruiken om snel te kunnen zoeken. Vul het LEGO onderdeel nummer in bovenaan in je scherm bij ‘Items for Sale’ en druk op [Go]. Je kunt het beste dit invul-veld gebruiken als het /Home\ tabblad geselecteerd is, daar je dan globaal in alle internet-winkels van de wereld zoekt.
Vervolgens krijg je een overzicht van internet-winkels te zien die dit onderdeel verkopen en hoeveel ze hiervan op voorraad hebbben. Dat is nu even niet belangrijk. We gebruiken de informatie nu alleen maar om je onderdeel toe te voegen aan je ‘Wens-lijst’. Kies bij een willekeurige winkel de optie ‘Add to My Wanted List’.
We laten de geavanceerde opties even voor wat het is en kiezen nu onderaan dit scherm [Add Item].
Het onderdeel is nu toegevoegd aan je wenslijst. Op deze manier kun je langzaam je ‘Wenslijst’ samenstellen. Je kunt altijd kijken wat in je ‘Wenslijst’ staat door te klikken op het /Wanted\ tab-blad en vervolgens het /My Wanted List\ te kiezen.
Nu is het zaak om te gaan zoeken welke internet-winkels de meeste onderdelen van je wenslijst hebben. Dit doen we door bij het /Wanted\ tabblad op /By Shop\ te kiezen. Bricklink gaat dan voor jou op zoek welke internet-winkel de meeste onderdelen voor je heeft.
Kies vervolgens een internet-winkel en voeg het aantal onderdelen dat je nodig hebt toe aan je ‘Shopping’ Cart. Let er op dan sommige winkels een minimum bedrag hanteren. Vervolgens kies je [Checkout] en kun je de betaalmethode kiezen.
Ik geef hierbij altijd de voorkeur aan Paypal. Je zult nu na een tijdje een bevestiging van de internet-winkel krijgen met de gegevens waar en hoe je moet betalen. In het geval van Paypal is dit een email-adres.

Je kunt ten alle tijden je lopende order bekijken door de /My BrickLink\ tabblad te kiezen en vervolgens bij ‘Order’ op de ‘Placed’ link te klikken. Je krijg dan een mooi overzicht van de status.

Als je een order hebt binnengekregen moet je de status in ‘Received’ veranderen en als alles klopt zet je deze tenslotte op ‘Completed’.

Je kunt nog veel meer met BrickLink, maar dat laat ik nu aan jullie over om zelf te ontdekken.