Je kunt met de Homebridge software ook niet gecertificeerde apparaten in Homekit gebruiken. Zo kun je o.a. Domoticz apparaten bedienen.

Uitleg

Homebridge is een lichtgewicht NodeJS-server die je op je thuisnetwerk kunt draaien en die de iOS HomeKit API nabootst. Het ondersteunt Plugins die de conversie voor HomeKit verzorgen naar verschillende 3rd party API’s.

Aangezien Siri apparaten ondersteunt die via HomeKit zijn toegevoegd, betekent dit dat je met Homebridge aan Siri kunt vragen om apparaten te bedienen die normaal geen enkele ondersteuning voor HomeKit hebben.

Homebridge Config UI X is een webgebaseerde beheertool voor Homebridge waarmee je alle aspecten van je Homebridge-installatie kunt beheren.

Installeren

In mijn setup thuis heb ik een aparte Raspberry Pi waarop Domoticz draait. Alle andere interacties met Domoticz verlopen bij mij via mijn aparte Debian Server. Denk hierbij aan Dashticz v3, Inlux / Grafana en NX Witness.

Ik heb hierbij de volgende handleiding gebruikt om Homebridge te installeren.

Installeren Node.js

Voer de volgende commando’s uit:

# setup repo
curl -sL https://deb.nodesource.com/setup_12.x | sudo bash -

# install Node.js
sudo apt-get install -y nodejs gcc g++ make python net-tools

# test node is working
node -v

Installeren Homebridge en Homebridge Config UI X

Voer het volgende commando uit:

sudo npm install -g --unsafe-perm homebridge homebridge-config-ui-x

Om Homebridge als service tijdens boot op te laten starten gebruik je het volgende commando:

sudo hb-service install --user homebridge

Meer informatie over lokaties/bediening Homebridge

De volgende tabel is een mooi overzicht van lokaties en commando’s om met Homebridge te gebruiken:

Config File Path /var/lib/homebridge/config.json
Storage Path /var/lib/homebridge
Restart Command sudo hb-service restart
Stop Command sudo hb-service stop
Start Command sudo hb-service start
View Logs Command sudo hb-service logs
Systemd Service File /etc/systemd/system/homebridge.service
Systemd Env File /etc/default/homebridge

 

Homebridge Config UI X

Als je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd dan kun je ‘Homebridge Config UI X’ bereiken op URL:

http://ip-adres:8581

Default kun je inloggen met admin/admin.
Je krijgt dan vervolgens het volgende hoofdscherm te zien:


Domoticz Plugin

Om je Domoticz apparaten te kunnen bedienen moet je de eDomoticz plugin installeren. Voordat je dit doet moet je beseffen dat je in Homekit een maximum heeft aan apparaten dat het ondersteunt. Het is daarom verstandig om een aparte ‘ruimte’ in je Domoticz te maken met alleen die devices die je met Homekit wilt bedienen (in onderstaand screenshot heb ik ruimte ‘Homekit’ aangemaakt met idx=16).
Voeg hierna de ‘eDomotiz’ plugin toe en vul je gegevens van je Domoticz installatie in. Kies verder als ‘Room ID’ het nummer van de ruimte die je net in Domoticz hebt aangemaakt.

Herstart hierna Homebridge met het commando:

sudo hb-service start

Je zult zien dat je apparaten van Domoticz nu automatisch worden toegevoegd aan Homebridge. Deze kun je vinden in het menu ‘Accessories’Toevoegen aan Homekit

Om je Homebridge Accessoires tenslotte toe te voegen aan Homekit, moet je de QR code die in het hoofdscherm van Homebridge wordt getoond, inscannen op je IOS apparaat (b.v. je iPhone) en openen in Homekit. Vervolgens moet je voor elk apparaat aangeven bij welke kamer deze in Homekit hoort.


Als je al je nieuwe apparaten hebt toegevoegd kun je deze gebruiken in Homekit. Hieronder zie je een voorbeeld van een kamer.


Conclusie

Je apparaat hoeft niet per se gecertificeerd te zijn om met Homekit te kunnen gebruiken. Met behulp van Homebridge en plugins kun je je apparaten toch compatibel maken met Homekit.