In een vorige blog heb ik uitgelegd hoe ik Dashticz gebruik als Frontend voor mijn Domoticz installatie. Dashticz is een mooie manier om je Domotica gebasseerd op Domoticz op een overzichtelijk manier te presenteren en gebruiken.

Nu leek de ontwikkeling van Dashticz V2 wat te stagneren. Gelukkig is dit opgepakt door andere ontwikkelaars met een nieuwe versie met de naam Dashticz V3. Deze bevat een aantal leuke verbeteringen en er is weer actieve ontwikkeling op.

Aan de werking en configuratie van Dashtciz is niet veel veranderd. Je kunt gewoon je oude configuratie-files van Dashticz V2 overnemen en meteen gebruiken. Voor tips & tricks hiervoor verwijs ik je dus naar mijn vorige blog. Er is ook een mooie Wiki die alles uitlegt over Dashticz V3.

Je kunt Dashticz V3 gewoon naast Dashticz V2 draaien wat ik nu even doe. Ik maak dan gebruik van andere poorten in mijn Apache2 configuratie voor de betreffende directories waarin ik Dashticz heb geïnstalleerd. Zo heb ik in mijn ‘/etc/apache2/sites-enabled/000-default.conf’ file o.a. staan:

<VirtualHost *:82>
 ServerName dashticz
 DocumentRoot /home/henri/dashticz_v2

 <Directory /home/henri/dashticz_v2/>
  Options Indexes FollowSymLinks
  AllowOverride All
  Require all granted
 </Directory>
</VirtualHost>

<VirtualHost *:84>
 ServerName dashticz_new
 DocumentRoot /home/henri/dashticz_v3

 <Directory /home/henri/dashticz_v3/>
  Options Indexes FollowSymLinks
  AllowOverride All
  Require all granted
 </Directory>
</VirtualHost>

Tevens heb ik deze poorten 82 en 84 toegevoegd aan de file ‘/etc/apache2/ports.conf’. Hierna moet je dan apache2 even herstarten.

Een belangrijke verbetering in Dashticz V3 is het gebruik van grafieken. Op deze link wordt een en ander uitgelegd. Ik denk dat vooral mensen met zonnepanelen, waarbij energie wordt teruggeleverd, de nieuwe grafiek mogelijkheden zullen waarderen. Onderstaande screenshot geeft een mooie demonstratie hiervan:Mijn huidige configuratie is niet veel anders geworden zoals je hieronder ziet.
Ik vind het wel prettig dat er weer actieve ontwikkeling is op Dashticz V3 en ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen.

Update 15 December 2019
Vanwege de overweldigende vraag naar mijn configuratie files heb ik deze online beschikbaar gemaakt. Je kunt deze hier downloaden. Laat je in de reacties dan nog even weten of deze je geholpen hebben?