Dashticz is een User-Interface voor je Domoticz installatie. Je kunt Dashticz eenvoudig via definitie-files configuren voor gebruik.

WAF

Zoals je in een vorige post van mij hebt kunnen lezen ben ik helemaal overgestapt van Pimatic naar Domoticz. Dit bevalt erg goed en Domoticz werkt prettig met een handige en mooie User-Interface. Op het Dashboard zet je alleen je belangrijkste apparaten voor gebruik om het geheel overzichtelijk te houden.

Nu kan de User-Interface van Domoticz wellicht toch nog te technisch overkomen en dat is voor de WAF (Wife Acceptance Factor) niet echt handig. Ik heb daarom eens rondgekeken voor een oplossing en vond Dashticz. Hiermee kun je een User-Interface opzetten van al je gedefinieerde apparaten van Domoticz. Je gebruikt dan dus Domoticz als je backend en Dashticz als je frontend.

Basis principes

Je kunt met Dashticz heel snel aan de slag en in de Wiki wordt goed uitgelegd hoe je deze installeert en configureert.

Ik heb zelf besloten om Dashticz niet op mijn Raspberry Pi waarop Domoticz al draait te installeren (dit kan wel), maar apart op mijn Debian Server. Reden hierachter is dat ik de Raspberry Pi alleen wil inzetten voor Domoticz taken en zodoende wil ontlasten. In je configuratie-file geef je aan op welke host en poort en met welke gebruikersnaam en paswoord Domoticz draait.

Het principe achter Dashticz is zowel eenvoudig als geniaal. Je configureert in de ‘CONGIG.js’ file elk apparaat dat je wilt tonen in zogenaamde ‘blocks’ die allerlei properties heeft. Tevens geef je aan in welk ‘columns’ je deze ‘blocks’ wilt zien. Tenslotte geef je nog voor elk ‘screen’ aan welke ‘columns’ je wilt tonen.


Belangrijkste principe is dat je ‘blocks’ en ‘columsn’ een zelf gekozen breedte tussen 1 en 12 geeft. Verder mag het totaal van alle ‘columns’ op een ‘screen’ niet groter dan 12 zijn. Op deze manier kun je een indeling maken. Naast bovengenoemde style-elementen kun je ook nog diverse buttons en ‘custom applications’ gebruiken. Op de Wiki staat dit allemaal erg goed uitgelegd.

Tenslotte kun je alles nog fine-tunen via een ‘custom.css’ file en ‘custom.js’ file en is er een apart forum op Domoticz waar je terecht kan voor informatie en vragen.

Aan de slag

Ik ben hiermee eens aan de slag gedaan en je staat verstelt hoe je in korte tijd een krachtige User-Interface kunt samenstellen die de WAF zeker doorstaat. Hieronder zie je wat ik er tot nu toe van heb gemaakt. Ik moet wel aangeven dat dit nog Work-In-Progress is en er nog van alles kan veranderen. Zo verwacht ik nog een aantal spullen uit China die ik dan nog ga integreren.Update 15 December 2019
Vanwege de overweldigende vraag naar mijn configuratie files heb ik deze online beschikbaar gemaakt. Je kunt deze hier downloaden. Laat je in de reacties dan nog even weten of deze je geholpen hebben? Ik ben nu overigens overgestapt op Dashticz V3 en heb dat ook op mijn Blog beschreven.

Conclusie

Ik ben aangenaam verrast door Dashticz en ga nu nog de puntjes op de i zetten om een mooie en krachtige User-Interface te configureren. Als je eenmaal door hebt hoe het werkt dan gaat er een wereld voor je open.