Het Via Vierdaagse programma biedt debutanten de mogelijkheid bied om onder professionele begeleiding te trainen voor de Vierdaagse van Nijmegen.

Een van mijn grote hobby’s is wandelen. Het is heerlijk om lekker met een headset met muziek op in de vrije natuur te wandelen. Ik probeer voor mezelf elk jaar nieuwe doelen te stellen. Vorig jaar was dat het lopen van de Kennedymars Rijsbergen en lopen naar Antwerpen.

Op mijn bucket-list stond ook nog een keer het lopen van de Vierdaagse van Nijmegen. Hierover hoor en zie je elk jaar weer erg veel op radio en TV en dat ziet geweldig uit met een gigantisch sfeer. De Vierdaagse van Nijmegen is dan ook het grootste meerdaagse wandelevenement van de wereld. Dit jaar is de 100ste editie en wat is dan een beter moment om voor de eerste keer deel te nemen? Vanwege de 100ste editie is de belangstelling ook enorm en het is erg moeilijk om hier tussen te komen.

Aangezien de meeste uitvallers elke jaar bij deelnemers gebeurt die voor de eerste keer deelnemen is er een speciaal programma waarvoor je kunt inschrijven genaamd Via Vierdaagse. Dit is een training- en voorbereidingsprogramma voor de Vierdaagse van Nijmegen. Via Vierdaagse is een initiatief van Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Stichting DE 4DAAGSE. Via Vierdaagse biedt debutanten van de Vierdaagse Nijmegen, die nog geen lid zijn van KWBN, de mogelijkheid onder professionele begeleiding te trainen voor deelname aan dit evenement.

Ook hiervoor was een beperkt aantal plaatsen (1650) beschikbaar en kon je vanaf 11 januari inschrijven. Ik heb dit dan ook meteen gedaan op 11 januari en dat was maar goed ook, want alle plaatsen waren zeer snel weg. Ik heb nu een gegarandeerd startbewijs voor de 100ste Vierdaagse van Nijmegen die van 19 tot en met 22 juni plaatsvindt en ben nu automatisch lid van KWBN.

Aangezien het dit jaar de 100ste edititie is van de Vierdaagse van Nijmegen is er ook een speciale jubileum-afstand van 55 km (waar je normaal als man 50 km loopt). Ik heb mezelf hiervoor ingeschreven. Dat maakt de uitdaging extra groot voor mij.

Zoals gezegd is Via Vierdaagse een speciaal trainings-programma en op de site kun je een trainingsschema downloaden waar je je aan moet proberen te houden.

Dit kun je eventueel bijhouden in een digitaal trainings- en begeleidingsprogramma genaamd Vitalinq. Ik heb dit geprobeerd maar vind deze site een ramp (of zoals wij altijd zeggen: “veel ruimte tot verbetering”). Ik heb daarom dan ook besloten om zelf maar een Excel sheetje op te zetten waarin ik mijn wandelingen vastleg. Op deze manier heb ik ook een goed overzicht.
Verder was er ook nog een startersbijeenkomst die 27 januari 2016 plaatsvond in Breda bij de atletiekbaan van vereniging AV SPRINT. Hier waren ongeveer 100 personen aanwezig. Overigens vinden deze startersbijeenkomsten in het gehele land plaats.
In het eerste gedeelte van deze startersbijeenkomst werd wat algemene informatie gegeven. Ik heb hier niet echt veel nieuws gehoord, daar je de meeste informatie ook op de site van Vierdaagse Nijmegen en Via Vierdaagse kunt vinden. Er was maar 1 persoon aanwezig die de Vierdaagse van Nijmegen al meerder keren had gelopen en hier heb ik eigenlijk de meeste en beste tips van gehoord.

Het tweede gedeelte van de startersbijkeenkomst was een workshop wandelen en dat was erg leuk en interessant. We werden opgedeeld in 3 groepen en gingen achtereenvolgens werken aan loopsnelheid, interval en looptechniek. Vooral het gedeelte van langzaam lopen (4,3 km/uur) vond ik interessant. De trainings-instructeur vertelde namelijk dat je hier vooral ‘s morgens het eerste uur rekening mee moet houden en bij ‘trechters’ (zoals een brug).

Het laatste gedeelte van de startersbijeenkomst was meer een commercieel praatje van VMA Starshoe over de aankoop van goed schoeisel en kleding en hier heb ik eigenlijk minder van geleerd.

Behalve gegarandeerde deelname aan de Vierdaagse van Nijmegen biedt het Via Vierdaagse programma ook nog de volgende voordelen:

  • Digitaal trainings- begeleidingsprogramma (VitalinQ)
  • Deskundig advies van professionele trainers en begeleiders
  • Uitnodiging voor de startersbijeenkomst (januari en februari)
  • Uitnodiging voor regionale wandeltraining (april en mei)
  • Deelnamebewijs voorbereidingstocht Rode Kruis Bloesemtocht
  • Exclusief Via Vierdaagse wandelshirt
  • Gegarandeerd startbewijs voor de Vierdaagse
  • Uitstekende verzorging op de route van de Vierdaagse bij het Via Vierdaagse Pluspoint
  • Lidmaatschap KWBN

Vanaf nu is het dus elke week 2 keer trainen in de week en in het weekend in het begin 1 wandeltocht en later 2 wandeltochten. Ik heb er erg veel zin in en hoop dat het allemaal gaat lukken. De uitdaging zal liggen in het feit dat je 4 dagen achter elkaar een grote afstand moet lopen.

Verder moet ik nog allerlei randzaken regelen zoals een slaapplek in Nijmegen, maar dat gaat vast allemaal wel lukken.