De Kennedymarks is een wandeltocht van 80 km die je binnen 18 uur moet volbrengen. Rijsbergen heeft hierbij één van de oudste tochten in Nederland.

Vandaag was eindelijk het moment waar ik al die maanden voor getraind heb: mijn allereerste Kennedymars. Hiervoor heb ik natuurlijk de Kennedymars in Rijsbergen uitgekozen. Aangezien de tocht ‘s avonds om 22:00 uur startte en je de hele nacht door loopt had ik besloten om de vrijdag zelf maar vrij te nemen om die dag goed uit te slapen. Ze zeggen dat je voor het lopen het beste pasta kan eten, dus het avondeten bestond uit spaghetti. Hierna nog even een powernap doen van 1 uur. Daarna  wachten totdat het 21:30 was voordat ik naar Het Marktzicht in Rijsbergen liep waar het vertrek was.

Er bleken zich deze dag 108 deelenemers te hebben ingeschreven voor de 80 km tocht van de Kennedymars in Rijsbergen. In totaal deden er 13 personen uit Rijsbergen mee en de rest kwam uit alle windstreken van Nederland. Het weer was bij de start goed en ik had al meteen een aardig tempo te pakken. Ik merkte dat iemand voor mij ongeveer hetzelfde tempo als mij liep en hiermee heb ik van begin tot het einde de tocht mee gelopen.

Alhoewel ik een checklist had gemaakt wat ik allemaal moest meenemen tijdens de tocht was ik een zaklamp vergeten. Gelukkig had mijn medeloper wel een zaklamp bij en dat was af en toe wel erg handig. Ze hadden nl. bij de tweede lus van 20 km een aanpassing in de tocht gemaakt vanwege de werkzaamheden voor de rondweg in Zundert en derhalve kende ik dat stuk van het parkoers niet uit mijn hoofd. De route-beschrijving en de pijlen vielen met een zaklamp gelukkig wel goed te vinden.

Na de eerste lus van 20 km begon het helaas lichtjes te regenen voor 1 uur, maar niet zo erg dat je er erg nat van werd. De rest van de dag hadden we ideaal weer waarbij het niet te warm en benauwd was. De eerste 40 km hebben we ongeveer 7.0 km/uur gelopen. We besloten om hierna het tempo wat lager te leggen naar 6.0 – 6.5 km/uur. Dat viel goed vol te houden.

Helaas bleek bij de 56 km. dat mijn iPhone batterij leeg was en het extra batterypack dat ik hiervooor had meegenomen weigerde dienst. Derhalve kan ik geen tracking tonen in deze blog. Hieronder zie je echter de 3 lussen zoals we deze ongeveer hebben gelopen.

De verzorging was weer uitstekend tijdens deze tocht. Om de 6.5 km was er wel een rustpost met volop drinken en eten. Dit hoef je echt zelf niet mee te nemen, alhoewel een extra flacon drinken natuurlijk altijd wel slim is om bij je te hebben.

Tussen de 50 en 60 km. had ik het even taai en merkte ik toch wel dat ik zo’n lange afstand nog nooit had gelopen. Verder merkte ik dat ik op het einde steeds moeilijker op gang kwam na een rust-pauze. Maar door dan langzaam te beginnen en het tempo langzaam op te voeren lukte dit toch goed. Het helpt dan enorm als je met z’n tweeën bent.

Uiteindelijk kwam ik rond 11:15 uur aan bij de finish waar Diana met Melissa en de buurman John met zoon Rens al op me stonden te wachten.

Deze hadden voor mij een leuke attentie bij die later zeker met smaak zal worden opgedronken.
In totaal heb ik inclusief rustpauze er 13 uur en 16 minuten over gedaan. Ik schat zelf dat ik ongeveer 1 uur en 15 minuten gerust heb en dus een effectieve looptijd van 12 uur heb gehad. Verder merkte ik, toen de tracking nog wel werkte, dat de tocht iets langer was. In totaal moet deze volgens mij ongeveer 82 km zijn geweest. Dit zou dan een gemiddelde looptijd hebben opgeleverd van 6,8 km / uur.

Ik zag later in de uitslag dat ik als eerste persoon uit Rijsbergen was binnengekomen en in totaal gedeeld 11e. Alhoewel het geen wedstrijd is, is dat dan toch wel een enorme kick.

Verder zijn er in totaal 99 mensen op tijd gefinisht.

Al bij al is de Kennedymars me erg meegevallen. Natuurlijk had ik vlak na de tocht last van mijn benen, maar dat is logisch. Wel denk ik dat het beter is dat je eerst een langere afstand als 40 km hebt gelopen in je voorbereiding voordat je je eerste Kennedymars loopt. Ik denk dat ik voor de rest wel een goede voorbereiding heb gehad en dat dit zeker heeft bijgedragen aan dit succes.

Ik heb tijdens de tocht geen enkele blaar gelopen en was ook redelijk snel hersteld. Toen ik thuis kwam heb ik gelijk de fiets gepakt om een paar rondjes te fietsen en dat is echt heerlijk voor de benen. Hierna heb ik nog even snel een warm bad gepakt. Dit is een ideale afsluiting voor een lange wandeltocht.

‘s Middags en ‘s avonds ben ik nog naar de St. Bavoloop in het dorp geweest en dat ging lichamelijk best goed. Ik was wel een beetje stijfjes, maar de volgende dag had ik nergens meer last van. Het begint nu toch al weer te kriebelen voor een volgende tocht. Wat dat gaat worden weet ik nog niet.