Dit jaar heb ik mij als doel gesteld om eens een Kennedymars te lopen. Dit is een wandeltocht van 80 kilometer die binnen 18 uur gelopen dient te worden. Kennedymarsen worden op vele plaatsen in Nederland georganiseerd. Ook in ons dorp Rijsbergen wordt deze elk jaar in juni gelopen. De Kennedymars in Rijsbergen staat bekend om zijn uitstekende verzorging van de lopers. Ik heb vorige jaar de Vijfdorpenloop gelopen die het laatste stuk bevat van de Kennedymars Rijsbergen en dat is mij uitstekend bevallen.

Je kunt echter niet zomaar even aan een Kennedymars meedoen. Hiervoor zul je wel moeten trainen. Nu had ik geen idee hoe ik dit precies moet aanpakken. Het lijkt me wel duidelijk dat je in ieder geval voldoende kilometers in de benen moet hebben als je hier aan begint. Verder heb ik nog wat onderzoek gedaan op internet en dan kom je op de volgende tips uit.

Training

  • Voldoende kilometers  maken voorafgaande aan een Kennedymars. Een schatting is minimaal 150-250 km.
  • Loop eenmaal minstens 40, liefst 50 km. Meer kan natuurlijk ook, maar bouw het rustig op. Hoe kleiner het verschil tussen de grootste afstand die je gelopen hebt en de 80 km van de Kennedymars, hoe minder je voor verrassingen hoeft komen te staan.
  • Loop van tevoren een (korte) nachtmars, aangezien de meeste Kennedymarsen starten in de loop van de avond. Het wandelen in de nacht is dan geen verrassing meer.
  • Train niet door tot en met het weekeinde voorafgaande aan de Kennedymars. Rust uit voordat je er echt aan begint.

Als je tenslotte aan de Kennedymars begint dan worden de volgende tips gegeven:

  • Als het eindelijk zover is, start dan rustig.
  • Rust onderweg uit als je daar behoefte aan hebt en er is gelegenheid voor. Na een rust kun je er meestal wel weer even tegen.
  • Eet en drink onderweg voldoende. Als je hongerig of dorstig begint te worden is het eigenlijk al te laat.

Ik ben nu alvast begonnen met het lopen van wat kleine tochtjes zoals je hieronder ziet. Dan heb ik straks in ieder geval genoeg kilometers in de benen.

Zondag 8 maart: 9.43 km, 1:20:50 uur, 7.0 km/uur

Zondag 15 maart: 14,85 km, 2:04:14 uur, 7.2 km/uur

Zaterdag 21 maart: 15.40 km, 2:09:37 uur, 7.1 km/uur

Zondag 22 maart: 9.30 km, 1:19:35 uur, 7.0 km/uur

Ik merk dat ik eigenlijk te snel loop en daar moet ik nog aan werken. In principe heb ik geen probleem met deze snelheid, maar ik denk dat ik op een langere afstand toch rustiger aan moet doen. Dat wordt lastig voor mij 🙂 .