Ik heb hele goede ervaringen met de Tasmota firmware op mijn Sonoff S20 en Shelly devices. Aangezien Tasmota gebruikt maakt van een ESP8266, moet deze dus ook op een NodeMCU ESP8266 bordje gebruikt kunnen worden. Ik heb dat eens uitgeprobeerd en dat werkt inderdaad heel handig en snel. In deze blog leg ik uit hoe ik dit hebt gedaan.

Ten eerste heb je natuurlijk een NodeMcu ESP8266 (CH340/CP2102) bordje nodig die voor je voor een paar Euro bij AliExpress kunt vinden.
Download nu de juiste Tasmota firmware en flash deze met behulp van ESPEasy. Ik gebruik de ‘sonoff.bin’ firmware. Deze flash je als volgt:

    • Plaats de ‘sonoff.bin’ file in de bin directory waar je ESPEasy hebt uitgepakt
    • Sluit je NodeMCU ESP8266 bordje aan via je USB poort op je Windows PC
    • Start ESPEasy en kies de COM poort en je firmware versie. Vink verder [x] Force DOUT aan
    • Druk de [Flash ESP Easy FW] knop rechtsonder en wachtNa ongeveer 1 minuut zal je NodeMCU ESP8266 bordje geflasht zijn. Je NodeMCU ESP8266 bordje zal default eerst als Access-Point opstarten waarmee je via Wifi kunt verbinden. Vervolgens kun je het NodeMCU ESP8266 bordje benaderen op IP-adres 192.168.4.1. Verbind met dit netwerk en stel je SSID en wachtwoord van je Wifi netwerk in.
Nu moeten we nog Tasmota configureren. Verander in de configuratie de module in ‘Generic (0)’Ik heb nu als testje een Relay aangesloten op GPIO14:Als je het NodeMCU bordje wilt gebruiken als een pulse-schakelaar om bijvoorbeeld je garage te openen/sluiten moet je een rule aanmaken in Tasmota in het ‘Console’ scherm:

rule on power1#state=1 do backlog Delay 1; power1 Off endon
rule 1

Deze rule zorgt ervoor dat indien het relay wordt aangezet er een delay van 0.1 seconden is gevolgd door het weer uitzetten van het relay. Op deze manier genereer je dus een puls.

Vervolgens heb ik nog mijn gegevens ingevuld voor mijn MQTT server.
Om het NodeMCU ESP8266 bordje met Tasmota firmware automatisch te detecteren in Domoticz moet je optie 19 in het ‘Console’ scherm van Tasmota aanzetten in combinatie met de Domoticz MQTT Discovery plugin:

SetOption19 On

Eventueel kun je met curl ook je relay via http: aanspreken met de volgende commando’s:

http://<ip-adres>/cm?cmnd=power%20On
http://<ip-adres>/cm?cmnd=power%20Off

Aangezien de GPIO pinnen voor allerlei types wordt ondersteund met Tasmota zijn de mogelijkheden nu legio. Kijk vooral eens op de Wiki van Tasmota voor ideeën.