Zoals gebruikelijk speel ik altijd rond Kerstmis een nieuwe game uit. Vorige jaar heb ik Prince of Persia The Forgotten Sands op de XBox360 gespeeld. Dit jaar heb ik Batman Arkham Asylum uitgekozen als de game om uit te spelen. Deze game vond ik bij de Makro in de uitverkoop (Euro 15,=) en het leek mij wel wat. Op Internet had ik al lovende kritieken gelezen, dus ik was reuze benieuwd.

Het eerste wat je in de game opvalt zijn de schitterende graphics en geluid. Je zit meteen in de duistere sfeer van Arkham Asylum, een gesticht waar ze het gespuis van Arkham City opsluiten. Je wordt werkelijk helemaal meegezogen in het verhaal dat zich langzaam ontspint.

Het verhaal begint als Batman eindelijk de Joker gevangen heeft genomen en deze overdraagt aan het Asylum. Daar weet Joker echter met behulp van Harley Quinn te ontsnappen.
Vervolgens is het zaak aan jou om dit te herstellen. Je komt veel figuren die je kent van de Batman films in het verhaal tegen en zult werkelijke briljante graphics zien met ditto audio. Erg handig is het feit dat je een kaart kunt oproepen zodat je precies weet waar je bent en wat je volgende opdracht is.
Als je de juiste hints tijdens het spel vindt, dan wordt op de kaart zelfs aangegeven waar je ongeveer de andere hints kunt vinden (met ? op kaart).

Het spel zit vol verrassingen zoals een vreemde flashback van zijn jeugd die erg indrukwekkend is.

Tijdens het spel krijg je ook diverse keren te maken met eind Bosses die redelijk moeilijk zijn, maar wel te doen.
Het is elke keer ook een echte overwinning als je deze succesvol afrond.

Gedurende het spel moet je naast puzzelen (van A naar B komen) ook diverse keren tegenstanders verslaan. Nu kan dit op de brute, vaak niet handige/slimme manier, maar beter is het om deze geruisloos uit te schakelen.

Erg handig en noodzakelijk is de zogenaamde Detective Mode waar je naar kunt schakelen. Je krijgt dan een soort “nacht-view” te zien. Dit is onder andere handig om je tegenstander te localiseren en aanwijzingen te vinden.
Batman krijgt tijdens het verhaal steeds nieuwe gadgets erbij die nodig zijn om het spel uit te spelen. Denk hierbij aan een batclaw, (multi/sonic) batarang, explosive gel, cryptographic sequencer en line launcher.
Een mooi sub-plot in het verhaal is Poison Ivy die heel Arkham Asylum heeft vergiftigd. Aan jou de taak om het tegengif te vinden en toe te dienen.
Er is eigenlijk teveel om te vertellen over dit spel. Dit is eigenlijk een “must buy” spel voor je XBox360. Misschien dat de volgende trailer je nog over de streep kan helpen:
Batman Arkham Asylum is het beste en mooiste spel dat ik ooit gespeeld heb. Ondertussen is er al een nieuwe spel van Batman uitgekomen geheten Batman Arkham City die ik zeker binnenkort ga kopen en spelen.