In deze blog leg ik uit hoe je je garagedeur kunt openen door gebruik te maken van Pimatic in combinatie met een KAKU Asun 650 schakelaar.

Edit 9-Maart-2019
Ik heb nu een eigen oplossing gemaakt die een stuk goedkoper is als de Asun-650 die ik eerste gebruikte. Zie deze blog voor meer informatie.

In een vorige blog heb ik uitgelegd hoe je de Raspberry Pi kunt gebruiken om KlikAanKlikUit apparatuur aan te sturen via je Smartphone. Aangezien ik nu een garagedeur met een aparte externe afstandbediening heb om deze draadloos te openen/sluiten ben ik op onderzoek uitgegaan of ik dit ook via een KlikAanKlikUit oplossing kon realiseren.

Eerst heb ik gekeken wat de mogelijkheden waren met mijn bestaande garagedeur opener. Ik heb nu een Hormann Garagedeur Aandrijving. Als je de handleiding van de betreffende Promatic Garagedeur Aandrijving erbij pakt dan zul je zien dat je een externe pulsschakelaar kunt aansluiten.

Volgens de handleiding kunnen er één of meerdere schakelaars met sluitercontact (zoals drukknop- of sleutelschakelaars) parallel aangesloten worden (afbeelding 11).

Nu was het nog even zoeken op de site van KlikAanKlikUit of ze ook een impulsschakelaar hebben. Als je de site checkt dan zul je de Asun 650 zonwering schakelaar vinden. Volgens de handleiding kun je deze ook als pulsschakelaar laten functioneren.

Na het uitzoekwerk hoefde ik alleen nog maar een Asun 650 aan te schaffen en deze aan te sluiten. Als je de Promatic Garagedeur Aandrijving opent dan zie je dat je de impulsschakelaar op de rood omcircelde connectors hieronder moet aansluiten.
Als je alles hebt aangesloten dan ziet het er als volgt uit:
Nu al de hardware was gedaan, moest de software nog geconfigureerd worden. Je kunt de Asus 650 gewoon als een drukschakelaar device toevoegen aan Pimatic met de volgende regels:

{
 "id": "rfswitch4",
 "name": "Garagedeur",
 "class": "HomeduinoRFButtonsDevice",
 "buttons": [
  {
   "id": "garage-aan",
   "text": "Activeer",
   "protocols": [
    {
     "name": "switch1",
     "options": {
      "unit": xxxx,
      "id": yyyy,
      "state": true
     }
    }
   ]
  }
 ]
},

Vervolgens nog even je device netjes toevoegen aan je favorieten en Pimatic zal er dan als volgt uitzien op je smartphone:

Ik kan nu de garagedeur met de Smartphone op dezelfde manier openen/sluiten als met mijn oude externe afstandbediening. We hebben dus weer een stukje in huis geautomatiseerd. Ik ben nu al zo zoek wat ik hierna nog kan gaan aanpakken 😉 .