Garagedeur openen met je Smartphone

In deze blog leg ik uit hoe je je garagedeur kunt openen door gebruik te maken van Pimatic in combinatie met een KAKU Asun 650 schakelaar.

In een vorige blog heb ik uitgelegd hoe je de Raspberry Pi kunt gebruiken om KlikAanKlikUit apparatuur aan te sturen via je Smartphone. Aangezien ik nu een garagedeur met een aparte externe afstandbediening heb om deze draadloos te openen/sluiten ben ik op onderzoek uitgegaan of ik dit ook via een KlikAanKlikUit oplossing kon realiseren.

Eerst heb ik gekeken wat de mogelijkheden waren met mijn bestaande garagedeur opener. Ik heb nu een Hormann Garagedeur Aandrijving. Als je de handleiding van de betreffende Promatic Garagedeur Aandrijving erbij pakt dan zul je zien dat je een externe pulsschakelaar kunt aansluiten.

Volgens de handleiding kunnen er één of meerdere schakelaars met sluitercontact (zoals drukknop- of sleutelschakelaars) parallel aangesloten worden (afbeelding 11).

Nu was het nog even zoeken op de site van KlikAanKlikUit of ze ook een impulsschakelaar hebben. Als je de site checkt dan zul je de Asun 650 zonwering schakelaar vinden. Volgens de handleiding kun je deze ook als pulsschakelaar laten functioneren.

Na het uitzoekwerk hoefde ik alleen nog maar een Asun 650 aan te schaffen en deze aan te sluiten. Als je de Promatic Garagedeur Aandrijving opent dan zie je dat je de impulsschakelaar op de rood omcircelde connectors hieronder moet aansluiten.
Als je alles hebt aangesloten dan ziet het er als volgt uit:
Nu al de hardware was gedaan, moest de software nog geconfigureerd worden. Je kunt de Asus 650 gewoon als een drukschakelaar device toevoegen aan Pimatic met de volgende regels:

Vervolgens nog even je device netjes toevoegen aan je favorieten en Pimatic zal er dan als volgt uitzien op je smartphone:

Ik kan nu de garagedeur met de Smartphone op dezelfde manier openen/sluiten als met mijn oude externe afstandbediening. We hebben dus weer een stukje in huis geautomatiseerd. Ik ben nu al zo zoek wat ik hierna nog kan gaan aanpakken 😉 .

avatar
2000
Foto en Image Files
 
 
 
Audio en Video Files
 
 
 
Andere File Types
 
 
 
29 Comment threads
47 Thread replies
8 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
25 Comment authors
HenkGerPieterVincentJoris Hazenberg Recent comment authors

Wim
Gast
Wim

Begrijp ik het goed dat je ook het licht op de slaapkamer van Denise van afstand kunt bedienen om te vertellen dat ze moet gaan slapen?

Henri Matthijssen
Gast
Henri Matthijssen

Dat zit in de planning Wim. Het is echter meer voor haarzelf (zelf met haar smartphone licht uitzetten) zodat ze niet uit bed hoeft te komen om het licht uit te zetten 😉 .

Dennis
Gast
Dennis

Leuk stuk en goed gedaan. Ik heb zelf ook een hormann garagedeur en wil ook een dergelijke oplossing gaan implementeren. Maar de kaku oplossing lijkt mij out-of-the-box niet veilig genoeg. Het kaku signaal op 433 MHZ kent een zeer zwakke ‘beveiliging’. Iedereen is zo vrij gemakkelijk in staat om je garage te openen. Heb jij hier een andere oplossing voor bedacht?
Zelf denk ik aan het integreren van een rpi, zodat de hormann in principe over een netwerkaansluiting gaat beschikken.

TVTimmerwerken
Gast
TVTimmerwerken

Goed artikel!

Dave
Gast
Dave

We bouwen momenteel een huis en denken aan een Hormann garagedeur met Promatic 3 motor. Deze wil ik gaan koppelen aan bijvoorbeeld de Fibaro HomeCenter 2, maar volgens de installateur is deze motor niet geschikt hiervoor en zouden we de (duurdere) Supramatic P3 moeten aanschaffen. Geen idee of dit klopt, maar welke versie van de Promatic heb jij?

Theo
Gast
Theo

Ik ben net verhuisd naar een huis met een garagedeur aandrijving Comfort 220 van Marantec. Deze wil ik ook met pimatic besturen. Samen met m’n zwager heb ik gekeken naar het aansluitschema. Volgens ons zou een AMU-500 van kaku ook moeten werken. Henry, heb jij ook naar de AMU-500 gekeken? Zo ja, is er een reden waarom je deze niet gekozen hebt? Ik hoor het graag.
Denk dat ik het de komende week ga installeren. De bestaande afstandsbediening werken nl slecht :-(. Af en toe gaat de deur open. Nieuwe batterij helpt niet. En ook maar 1 afstandsbediening. Makkelijk als alle gezinsleden de deur via hun smartphone kunnen openen. Ik zal laten weten of het gelukt is. En als er interesse is kan ik ook meer details posten.

Theo
Gast
Theo

Hoi Henri, bedankt voor de uitleg op deze pagina. Mede door deze informatie is het mij gisteren gelukt om mijn garagedeur via mijn smartphone te openen. Zoals al eerder aangegeven gaat het om een Comfort 220 van Marantec. En ik heb een AMU-500 van KAKU gebruikt. De aandrijving is wat simpeler. Ik had namelijk ook maar 2 aansluiting op de aandrijving ipv 3. Met de AMU-500 geef ik een puls naar de aandrijving. Deur gaat dan open. Nog een puls zorgt ervoor dat de deur stopt. Bij de volgende puls gaat de deur dicht. Op de AMU-500 kan je configureren hoe lang de puls duurt (aan/uit, 1sec, 10 sec, 1 minuut). Bij de eerste optie blijft de puls uitgezonden todat je een uit-commando stuurt. Ik heb hem nu op 1 seconde gezet. Deur blijft gewoon open gaan als de puls binnen is gekomen en de 1 seconde is verstreken. Maar je hoeft nu niet eerst een uit-commando te geven als je bijv. de deur wilt laten stoppen halverwege. Heb op de pimatic page ook een knop Activeer gezet zoals jij. Met deze ene knop kan is dus de deur open doen/laten stoppen en dicht doen. Nogmaals bedankt.

Jan
Gast
Jan

Hoi Theo, Een beetje late reactie wellicht. Maar ehm. Weet je nog hoe je het met de bedrading hebt gedaan. Ik heb ook zo’n confort 220 en het lijkt me een leuk plan om de poort via Domoticz te besturen … Groeten van Jan

Peter
Gast
Peter

Hoi Henri,
Goed artikel!
Ik heb ook een Comfort 220 van Marantec. En ben in het bezit van een ASUN 650.
Ben alleen benieuwd waar Theo (van 22 juni) deze bedrading heeft aangesloten op de Marantec.
Ik ben beniewd.

Theo
Gast
Theo

Hallo Peter,
Sorry, ik zie je vraag nu pas. Is de bedrading al duidelijk? Ik kan anders van de week even kijken hoe ik het gedaan heb.

Arjan
Gast
Arjan

Beste Theo, ik zit met hetzelfde maar kom er noet uit qua bedrading. Wil de comfort 220 aansluiten op asun of Amu 500

Lucien
Gast
Lucien

Hallo Henri,

Ook ik ben groot fan van thuis gemak maar speel voornamelijk met domoticz icm KAKU en andere draadloze speeltjes.
Nu las ik je bericht over garage deuren en om dat met KAKU spullen te doen vind ik eerlijk gezegd gevaarlijk, je kan het signaal om de deur te openen namelijk eenvoudig opvangen met een RF ontvanger en gebruiken volgens mij. Wat is jou mening hierover?
Verder een super leuke site!
Grt Lucien

Mark Peters
Gast
Mark Peters

Hallo Henri,

Bedankt voor dit artikel!

Mijn garagedeur is nu ook geautomatiseerd via een ASUN650 schakelaar ik kan hem nu bedienen op mijn smartphone via een Raspbery PI + RFXcom module met Domoticz erop geïnstalleerd.

steven
Gast
steven

Hallo,
Ik heb een Hormann Supramatic S (dit is één van de vroegere uitvoeringen). Deze heeft een single channel afstandsbediening op 27.455mhz. Dus slechts 1 knop voor op en en dicht. Nu is het geval dat de afstandbediening niet meer reageert, ik weet niet of de afstandbediening of de ontvanger kapot is. Wellicht is hefgeen wat jij hebt uitgevoerd een oplossing. Echter is het me nog niet duidelijk hoe ik dit het beste kant aanpakken s te bedienen. Heb je een tip waar ik kan beginnen.
Alvast bedankt!

Co
Gast
Co

Hoi Henri,

Ik heb in de apple app store gezocht naar de Pimatic app maar niet gevonden, die bestaat denk ik niet, heb je daar een oplossing voor?

Co
Gast
Co

Beste Henri, als ik op vorige blog klik krijg ik geen verbinding, is de koppeling niet meer actief?

Garagedeur openen met je Smartphone
In deze blog leg ik uit hoe je je garagedeur kunt openen door gebruik te maken van Pimatic in combinatie met een KAKU Asun 650 schakelaar.
In een vorige blog heb ik uitgelegd hoe je de Raspberry Pi kunt gebruiken om KlikAanKlikUit apparatuur aan te

Didier
Gast
Didier

Leuk artikel! Puntje van aandacht is wel dat je niet kan zien of je de deur opent of sluit. Als je per ongeluk een paar keer hebt lopen ‘klikken’, al dan niet bewust, is de vraag of je garagedeur nou open of dicht is.

Nu heb jij dat opgelost door een camera, dus dat helpt al. Maar ik zou daarnaast toch iets programmeren dat je garagedeur altijd sluit na x tijd. Alhoewel je dan nog steeds afhankelijk bent van het weten van de actuele stand. Misschien een magneetcontact?

Verder is er voor de Hörmann blijkbaar een Bisecur Gateway. Met App. Die is wel in staat om de ‘stand’ van de garagedeur te herkennen.

Henri Matthijssen
Gast
Henri Matthijssen

Bedankt voor je berichtje. Goed punt van aandacht. Ik hoop hier binnenkort aandacht aan te kunnen besteden. Altijd sluiten na x tijd kan natuurlijk tricky zijn. Misschien heb je bewust de garagedeur een hele tijd opstaan omdat je met iets bezig bent. Ik denk dat je beter een magneetcontact kunt gebruiken om je stand te weten. Deze kosten op eBay niet al te duur. Is weer een leuk nieuw blog artikel.

Patrick
Gast
Patrick

Ik heb de asun 650 exact aangesloten zoals je hebt omschreven. Via de Kika app heb ik deze toegevoegd en de installatie voltooid. Als ik nu een actie verzend zoals deur open of deur dicht hoor ik 1 klik bij open en 2 klikjes bij deur sluiten. De deur zelf beweegt niet maar ze communiceren dus wel, tot zekere hoogte.

Weet iemand waar dit aan kan liggen?

Henri Matthijssen
Gast
Henri Matthijssen

Ik mijn geval (schema van aansluiting) heb ik deze ingesteld als een puls-schakeling. Het hangt van je garage deur af wat deze verlangt (puls signaal of signaal voor omhoog / omlaag). Zie ook je handleiding van je Asun 650 en/of garage deur.

Patrick
Gast
Patrick

Ik heb hem aangesloten als een externe impulsschakelaar met de zelfde ingang op de motor als jij hebt gebruikt. Ik heb de promatic 3 en die geeft aan: externe impulsschakelaar, een of meerdere schakelaars met sluitercontacten(potentiaalvrij) kunnen parallel worden aangesloten.

In de app van kika voeg ik hem toe en connect hij gelijk, daarna zet ik de 650 in leermodus en moet in de app op open klikken, als het goed gaat knippert het lichtje snel, dit gebeurde.

In gebruik hoor je dus nu enkel een klikje bij de motor.

Heb je wellicht suggesties? Andere ingang op de plaat proberen of kabeltjes op de 650 wisselen? Ik heb nu jouw opstelling qua kabels gebruikt en conform het boekje van de asun, geen verschil helaas.

Patrick
Gast
Patrick

Ik ga proberen checken wat je omschrijft. Even voor de zekerheid, zijn de pulsklemmen op de haragedeur de rode en zwarte ingang waar jij ook je kabel in hebt? Of is dat een andere aansluiting?

Patrick
Gast
Patrick

Daar heb ik hem op aangesloten. Ook heb ik de kabeltjes op de asun aangesloten zoals je hierboven omschrijft.

Zou het nog iets anders kunnen zijn? Ik ga morgen maar even met Hormann bellen anders. Ik heb helaas geen losse bel liggen om dat te proberen.

Patrick
Gast
Patrick

Ik heb inderdaad geen puls, of stroommeting als ik op open of dicht klik op die twee draadjes. Overigens komen de klikjes niet uit de garagedeur maar uit de asun 650 kwam ik achter

Patrick
Gast
Patrick

Zou het kunnen zijn dat de zekering van de asun 650 stuk is? Zou wel bijzonder zijn aangezien hij net nieuw is

Patrick
Gast
Patrick

Het is gelukt! Zekering was stuk! Werkt als een trein nu.

Bedankt!

kees
Gast
kees

ik wil de rolluik bedienen met de asun 650 in combinatie met de schakelaar hoe sluit ik het aan

Henri Matthijssen
Gast
Henri Matthijssen

Je vraag valt eigenlijk buiten de scope van dit onderwerp. Het is afhankelijk van je type rolluiken hoe je deze moet aansturen. Kun je deze apart aansturen met “omhoog” en “omlaag” of werkt deze alleen op impuls? Heb je verder de handleiding van de Asun-650 al naast die van je rolluiken gelegd?

Anton
Gast
Anton

Beste Henri ,
Knap gedaan.
Voor mij is niet zo duidelijk hoe de klik/ aan klik uit met de raspberry pi communiceert, is dat via het WiFi netwerk?
Mijn garage staat buiten WiFi bereik, betekend dat ik een lokaal WiFi netwerk en raspberri pi systeem moet optuigen?
Bij voorbaat dank

Koert Walraven
Gast
Koert Walraven

Met interesse je blog aan het lezen. Ik woon sindskort in een huis met een tuinhek voor de auto-oprit.
Dat hek heeft een simpele afstandsbediening; 4 knopjes, maar slechts 1 knopje werkt. 1 x drukken, hek gaat open. Nog een keer drukken, hek sluit. Drukken tijdens opening of sluiting stopt de beweging. Daarna wederom drukken zorgt er voor dat de open of sluitbeweging wordt voltooid.

Ik heb foto's gemaakt van de printplaten in de stuurkast. Maar ik kan geen duidelijke fabrikant ontdekken. Helaas is er ook geen handleiding beschikbaar. De vorige bewoner is overleden, dus ook van die kant geen info mogelijk. Er waren blijkbaar ooit 2 handzenders, maar bij de overdracht was er maar 1 te vinden… Dus ik wil graag een ander systeem om het hek te openen en sluiten, want als de huidige handzender stuk gaat, heb ik niks meer.

Daarom zat ik te denken aan KlikAanKlikUit. Heb hier al diverse zenders en ontvangers en alles loopt nu nog via de ICS2000 van KaKu. Dat moet via Domoticz gaan lopen, want de app van KaKu is erg beperkt en niet via de PC te bedienen.

Ik heb gebeld met KaKu, maar die kunnen me niet echt verder helpen. Zij raadden me aan om het te proberen met de AMU500, maar ik zie dat jij het hebt opgelost met de ASUN650.
Verder vraag ik me af of ik dat ding uberhaupt kan aansluiten op de huidige printplaat en zoja waar, want ik zie geen overeenkomst met jouw foto's. Ik heb dus foto's beschikbaar mocht je er een blik op willen werpen.

Daarnaast is er inmiddels ook de keus voor 433Mhz of 866Mhz, waarbij je met de laatste ook een terugkoppeling kunt zien van het aangestuurde object.
Voor de 433Mhz zou ik nodig hebben: Rfxcom RFXtrx433E USB 433.92 MHz Transceiver Voor de 866Mhz zou ik nodig hebben: Aeon Labs Z-Stick II (Z-wave) Ik vroeg me af of ze allebei tegelijk te gebruiken zijn; de eerste voor de reeds aanwezige KaKu-materialen en de Aeon Labs Z-stick voor de nieuwe 866 schakel en ontvangst-apparatuur

Maar eerst maar eens kijken of er uberhaupt iets mogelijk is met het tuinhek….

Henri Matthijssen
Gast
Henri Matthijssen

Als ik je verhaal zo hoor dan gebruikt je tuinhek ook een puls-schakeling. Het is dus zaak uit te zoeken waar op de print je deze puls eventueel ook kunt geven zodat je er een Asus650 op kunt aansluiten. Je zou eventueel met een multimeter aan de slag kunnen gaan en dan meten waar de puls verschijnt als je de afstandbediening indrukt.

Je kunt 433 MHz (KAKU) en 866 MHz (Z-Wave) gewoon allebei tegelijk gebruiken. Ik heb zelf Z-Wave (nog) niet, maar dit staat wel op de planning. Ik maak gebruik van een Arduino Nano met Superheterodyne RF Receiver en RF Transmitter (433 Mhz) om mijn KAKU devices te gebruiken. Dit kost maar een paar Euro in tegenstelling tot de Rfxcom RFXtrx433E die al gauw boven de Euro 100,= komt. Verder gebruik ik Pimatic i.p.v. Domoticz op de PC en Smartphone. Beiden bieden ondersteuning voor 433 MHz en 866 MHz middels plugins. Ik heb dus geen ervaring met Domoticz, maar hier is een actieve community voor (net als voor Pimatic).

Succes met het verder uitzoeken.

Koert Walraven
Gast
Koert Walraven

Dank voor je adviezen! Ik zal ze ook eens doornemen. Bij mij was vooral de aanwezigheid van een Synology NAS de doorslag voor Domoticz,
want dat werkt mooi samen. En idd de uitgebreide docu online via de communicty. Nu idd maar eens aan de slag met de printplaat. Heb even een totaalplaatje meegestuurd, misschien dat jij in 1 oogopslag een aansluitpunt kunt zien?

_Afstandsbediening.jpg
totaal.jpg
Henri Matthijssen
Gast
Henri Matthijssen

Nette printplaat. Misschien heb je geluk en werkt je huidige afstandbediening al op 433 MHz. Daar kun je bij Pimatic heel eenvoudig achterkomen door debug logging aan te zetten. Ik weet niet hoe dat bij Domoticz geregeld is. Verder moet je dan wellicht nog het protocol uitpluizen.

M.b.t. je printplaat lijkt je ontvanger links te zitten (printplaatje dat omhoog steekt). Je zou eens kunnen beginnen met meten op de contactpunten onderaan (waar je nu ook al draden hebt zitten) hoe deze eventueel reageren op het versturen van een signaal met je afstandbediening.

Koert Walraven
Gast
Koert Walraven

Thanx, ik ga er mee aan de slag! Als ik het gevonden heb, zal ik je even laten weten hoe en wat. Wellicht handig voor de knowledge-base!

Frans van Berkel
Gast
Frans van Berkel

Ik heb uw interessante Blog gelezen over KAKU ASUN 650 met Hormann garage deuren.Tot mijn verbazing heb ik mijn zonwering met rt somfymotor rechtstreeks kunnen koppelen met de ICS2000 zonder de ASUN 650 die daardoor overbodig werd.Zou dan de ASUN650 op de garage deur passen? volgens uw Blog wel.

Ik heb bij de deur een afstandsbediening 868,3 mhz Hormann HS (M) met een ontvanger die met een kabel met de Promatic +/- 20 jaar is verbonden. dat kan dus niet met de ICS2000, wel dus op de pulsaansluiting, waar ik ook al voor het gemk een beldrukker op heb aangesloten. Ik begrijp dat je daar ook de ASUN 650 als ik uw aansluitschema volg op aan kunt sluiten?

Als zender wil ik dus de ICS 2000 Octopus icm met mijn smartphone gaan gebruiken. Tot zover kan ik het goed volgen, maar wat moet ik met het uitgeschreven programmaatje voor pimatic? Dat stuk snap ik niet

Henri Matthijssen
Gast
Henri Matthijssen

Mijn Promatic aandrijving kan zowel draadloos (via afstandbediening) als met een contact-sensor geactiveerd worden. Ik gebruik de Asun 650 nu op het contact-sensor.

In jouw geval hoef je dus alleen maar de Asun-650 op betreffende contact-sensor van de Promatic aandrijving ana te sluiten en kun je ICS 2000 gebruiken om deze te activeren.

Ik gebruik zelf niet ICS 2000 als mijn Domatica systeem maar Pimatic op een Raspberry Pi (zie andere blog topics). Vandaar dat ik nog wat hierover vertel in mijn blog.

Joris Hazenberg
Gast
Joris Hazenberg

Ik heb gisteren de blog uitgevoerd van : garagedeur-openen-met-je-smartphone.
En het werkt perfect!. Wilde jullie nog hierover over complementeren.

Vincent
Gast
Vincent

Bedankt voor de goede uitleg! Ben zelf ook van plan om meer te automatiseren in mijn woning. Met een app is dat fantastisch te doen!

Pieter
Gast
Pieter

Hallo Henri, mooi artikel! Misschien dat je me tip kunt geven want ik loop zelf vast …
Ik heb zelf een Supramatic E aansturing op de garagedeur, hier is al een normale puls-schakelaar op aangesloten waarmee ik de deur open en dicht kan doen (omhoog – stop – omlaag – stop – omhoog – enz.) Ik heb nu een ASUN-650 parallel aangesloten met de kabel van de pulsschakelaar (op klemmen 20 en 21 van de Supramatic). Met de pulsschakelaar kan ik zoals altijd nog steeds de deur omhoog en omlaag doen, maar de ASUN-650 ‘praat niet” metde Supramatic – ik hoor wel klikjes vanuit de ASUN-650 komen, maar verder gebeurt en niets aan de Supramatic kant.

Zou het kunnen dat de puls niet goed of niet lang genoeg overkomt. Bij de handmatige pulsschakeling merk ik wel dat ik hem heel even ingedrukt moet houden. Misschien dat ik mijn situatie ipv de ASUN-650 beter had kunnen kiezen voor de AMU-500 waar de puls-tijd ingesteld kan worden op 1 of 5 seconden. Misschien ook dat de ASUN-650 wel werkt maar dan niet parallel op de klemmen van de pulsschakelaar gezet moet worden, maar op andere klem, of zelfs rechtstreeks op de motor?

Ger
Gast
Ger

Hallo ik weet niet of de vraag al gesteld is maar is dit ook met de klik aan klik uit app te besturen?

Henk
Gast
Henk

Hallo Henri
Ga jij deze opener ook omzetten naar Domoticz en ga jij daar ook nog een blog overschrijven ik ben razend benieuwd.
Ben zelf al meer dan een jaar bezig om het voor elkaar te krijgen mijn pimatic wil niet installeren op de Raspberry PI maar de domoticz werkt in 1 keer maar nu zit ik te wachten op de garageuropener hoe ik die moet klaar maken.
Ben nieuw hier en heb er nog weinig kaas van gegeten