Blitzwolf heeft een goedkope IP camera geintroduceerd die je met wat trucs toch goed in in Pimatic kunt gebruiken in combinatie met een deurbel trigger.

Ik loop al heel lang rond met de gedachte om een IP camera met zicht op mijn voordeur op te hangen. Tot nu toe heb ik hier altijd mee gewacht omdat deze over het algemeen best wel prijzig zijn (over de Euro 100,=). Ik zag echter kort geleden de pre-sale van een nieuwe IP Camera van Blitzwolf voor een wel erg interessante prijs van slechts Euro 30,19.Deze is zelfs IP67 gecertificeerd wat betekent dat deze stof, regen en koude kan verdragen. Voor deze prijs en met deze specificaties durfde ik wel een gokje te wagen en bestelde deze bij Banggood. Tip: gebruik code ’12blitzw’ voor een 10% korting.

Nadat ik de Blitzwolf IP camera had ontvangen heb ik er een 16 GB SD kaartje van Sandisk ingezet om zodoende bij beweging beelden op te nemen.Verder heb ik de Blitzwolf IP camera via Wifi aangesloten op mijn netwerk. M.b.v. de IOS App kun je live en opgenomen camera beelden bekijken. Op de Support pagina van Blitzwolf kun je ook een Windows applicatie vinden.

Verder ondersteunt deze Blitzwolf IP camera het RTSP Protocol zodat je deze bijvoorbeeld ook via VLC Player kunt bekijken.

Ik wilde echter de camera in Pimatic gebruiken. Zo wil ik bijvoorbeeld dat er een foto naar mij wordt gestuurd als er iemand op de deurbel drukt. Helaas is er nog geen Pimatic plugin die RTSP ondersteunt (staat wel gepland voor V2.0 van de Pimatic IP Camera). Ik moest dus iets anders verzinnen.

De truc is nu om een JPG te genereren vanuit je RTSP stream. Dit is mogelijk met de ‘avconv’ tool (wat een fork is van ffmpeg). Je installeert deze op je Raspberry Pi met de volgende commando’s:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install libav-tools

Je kunt nu eenvoudig een JPG van een RTSP stream genereren met het volgende commando:

avconv -analyzeduration 500 -ac 0 -strict experimental -y -loglevel info -rtsp_transport tcp -i "rtsp://<user camera>:<password camera>@<ip-address camera>:8554/1.3gp" -q:v 9 -s hd720 -vframes 1 /home/pi/pimatic-app/photo.jpg

Om dit commando te kunnen aanroepen in Pimatic moet je de Pimatic ‘shell-execute’ plugin installeren. Verder heb ik nog de ‘mail’ en ‘filebrowser’ plugin toegevoegd aan Pimatic zodat de gemaakte foto automatisch per email naar mij kan worden verstuurd.

Ik heb mijn rule als er op de deurbel wordt gedrukt (zie mijn vorige blog topic) als volgt aangepast:

 "rules": [
  {
   "id": "door-bell-rule",
   "name": "Deurbel",
   "rule": "when $door-bell.contact increased then push title:\"Deurbel is gedrukt om {date(\"hh:mm\")}\" message:\"Check email voor foto.\" priority:1 and execute \"avconv -analyzeduration 500 -ac 0 -strict experimental -y -loglevel info -rtsp_transport tcp -i \\\"rtsp://<user camera>:<password camera>@<ip-address camera>:8554/1.3gp\\\" -q:v 9 -s hd720 -vframes 1 /home/pi/pimatic-app/photo.jpg\" and after 10 seconds send mail to:\"<email address>\" subject:\"Deurbel is gedrukt om {date(\"hh:mm\")}\" text:\"Er is op de deurbel gedrukt om {date(\"hh:mm\")}. Zie bijlage wie het is geweest.\" file:\"http://<user>:<password>@<ip-address pimatic>:<forwarded port>/files/home/pi/pimatic-app/photo.jpg\"",
   "active": true,
   "logging": true
  },

Als er nu op de deurbel wordt gedrukt dan worden dus de volgende acties uitgevoerd:

 • Notficatie naar mijn iPhone met tijdstip via Pushover
 • Snapshot maken met de Blitzwolf IP camera naar een JPG file
 • Mailen van deze JPG file naar mijn email-adresOm snel de laatst gemaakte foto te kunnen bekijken in Pimatic heb ik ook nog de ‘iFrame’ plugin voor Pimatic geïnstalleerd. Je configuratie ziet er dan als volgt uit:

  {
   "class": "iframeDevice",
   "id": "blitzwolf-photo",
   "name": "Blitzwolf Laatste Foto",
   "url": "https://<user pimatic>:<password pimatic>@<ip-address pimatic>/files/home/pi/pimatic-app/photo.jpg",
   "width": 640,
   "height": 360,
   "border": 0,
   "scrolling": "yes",
   "scale": 1,
   "reload": 30,
   "enforceReload": true
  },

Dit levert dan uiteindelijk in Pimatic het volgende op:In principe werkt alles goed, maar blijkt de firmware van de Blitzwolf IP camera nog wat buggy te zijn. Zo wordt er niet altijd een snapshot van de RTSP stream gemaakt als ik het avconv commando uitvoer. Ik heb hierover al een email naar Blitzwolf support gestuurd, maar tot nu toe nog niets teruggehoord. Nu is dit ook een eerste generatie Blitzwolf IP Camera, dus ik heb goede hoop dat de firmware/software van/voor de Blitzwolf IP Camera nog wat stabieler wordt.