Dankzij een tip van lezer McMelloW van mijn blog heb ik nu de SolarEdge ModbusTCP plugin geinstalleerd voor Domoticz en dat bevalt erg goed. Het voordeel dan deze plugin boven de standaard plugin van ‘SolarEdge met webAPI’ is dat je veel meer informatie over je SolarEdge Omvormer krijgt en dat de informatie realtime is in plaats van een update elke 15 minuten.

Prepareren SolarEdge Omvormer

Om gebruik te kunnen maken van de Domoticz SolarEdge ModbusTCP Plugin moet je eerst ‘Modbus TCP’ enablen op je SolarEdge Omvormer. Dit is heel eenvoudig. Zet eerst je SolarEdge Omvormer in AccessPoint Mode door onderdaan het knopje kort van 1 naar P te bewegen.
Hierna kun je verbinden met het WiFi netwerk dat de SolarEdge omvormer nu aanbiedt. De gegevens hiervoor staan op de sticker aan de zijkant van het apparaat. Nadat je verbonden bent met het WiFi netwerk van de SolarEdge Omvormer ga je naar de volgende URL:

http://172.16.0.1/

Je ziet nu het volgende menu verschijnen:
Kies het sub-menu ‘Site Communicatie’ en selecteer de ‘Modbus TCP-poort’ optie om deze aan te zetten:
Installeren en Configureren Domoticz SolarEdge ModbusTCP Plugin

De volgende stap is om de Domoticz SolarEdge ModbusTCP Plugin te downloaden en in te stellen. Ik ga er van uit dat je Domoticz op je Raspberry Pi hebt draaen. Ga hiervoor naar je Domoticz installatie door met Putty in te loggen en voer dan de volgende commando’s uit.

#enter domoticz plugins directory
cd domoticz/plugins

#if git command is not installed, install it with apt install git
git clone https://github.com/addiejanssen/domoticz-solaredge-modbustcp-plugin.git

cd domoticz-solaredge-modbustcp-plugin
sudo pip3 install -r requirements.txt

#restart domoticz
sudo service domoticz.sh restart

Vervolgens ga je met je webbrowser naar je Domoticz URL en gaan we de plugin toevoegen voor gebruik (Instellingen > Hardware). Kies hier onderaan de nieuwe plugin in de ‘Type’ lijst en vul de gegevens in. Druk tenslotte op de [Toevoegen] knop:
Als je nu naar je Apparaten (Instellingen > Apparaten) gaat in Domoticz zul je zien dat er diverse apparaten zijn toegevoegd. Deze kun je ook in je ‘Overige’ tab vinden van Domoticz:


Conclusie

De ‘SolarEdge ModbusTCP’ Plugin geeft veel informatie over je SolarEdge omvormer en hoe deze presteert. Bovendien geeft deze de informatie met veel meer updates weer als de ‘SolarEdge met webAPI’ plugin. Als je nu de waardes ook nog eens naar een Influx database wegschrijft dan kun je deze mooi presenteren in Grafana. Zie ook het artikel dat ik eerder hierover heb geschreven. Als jij ook nog tips hebt dan hoor ik deze graag in de reacties op dit artikel.