Met de alsmaar stijgende energieprijzen hebben wij nu ook zonnepanelen aangeschaft. Dit is een investering die zich uiteindelijk moet terugbetalen. Verder zie je dat er steeds meer een verschuiving naar Elektriciteit plaats vindt en uiteindelijk zal er ooit hier ook nog een elektrische auto komen. Zonnepanelen is dan een goede manier om je Elektriciteit kosten onder controle te houden, afhankelijk van het weer en jaargetijde natuurlijk.

Keuze leverancier

Van tevoren wisten we al dat we het gelijk goed wilde doen en 2 daken die op het Zuiden gericht zijn van zonnepanelen te voorzien. Ik ben zelf een grootverbruiker van elektriciteit met de vele computer servers die ik thuis continue heb draaien en heb uitgerekend hoeveel we theoretisch nodig hadden om ‘break-even’ te draaien en dus zo dicht mogelijk Energie Neutraal te zijn. Uiteindelijk was de keuze dat we theoretisch per jaar rond de 8000 kWh willen kunnen leveren met de zonnepanelen.

Nu zijn er tegenwoordig ontzettend veel bedrijven die zonnepanelen met installatie kunnen leveren, maar hieronder zitten ook best wel veel cowboys met alle risico’s van dien. Zo heb ik in de omgeving hier al een paar bedrijven failliet zien gaan en waarbij de mensen hun aanbetaling gewoon kwijt waren. We wilden daarom met een grotere partij in zee gaan waarin we meer vertrouwen hadden. Uiteindelijk hebben we alles via Essent geregeld die als leverancier ZON7 gebruiken. ZON7 is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds ZonneEnergie (SGZE) en hierdoor ben je verzekerd van kwaliteit en een verzekerde garantie. Niet alleen de aanbetaling is gedekt maar ook de opvolging van garantieafspraken worden door de stichting uitgevoerd als de leverancier onverhoopt niet meer bestaat.

Het gehele traject van offerte, schouwen, installatie en BTW teruggave verliep erg soepel en snel met ZON7. Het voordeel van een grote partij is ook dat ze sneller kunnen schakelen en minder last hebben van voorraad problemen en personeels tekort.

Keuze materialen

Bij ZON7 wordt er veel gewerkt met SolarEdge wat een bekend merk is. Het is iets duurder dan andere merken, maar geeft daar tegenover ook langere garantie op hun spullen. Dat gaf het vertrouwen dat het met de kwaliteit ook wel goed zit. Uiteindelijk kwamen we uit op 20 zonnepanelen van 405 Wp elk. We hebben hierbij gekozen voor REC 405 Alpha Pure Black zonnepanelen met een nominaal vermogen van 405 Wp en afmeting van 1821 x 1016 x 30 mm per paneel.
REC is een topmerk en produceert enkele van de beste zonnepanelen ter wereld, bevestigd door de veel prijzen en awards welk het merk heeft ontvangen in de loop der jaren. Op de REC 405 Alpha Pure Black kregen we een garantie van 25 jaar. Verder wordt gegarandeerd dat het rendement van REC 405 Alpha Pure Black na 10 jaar nog op minimaal 95.0% zit wat uniek is vergeleken met andere merken zonnepanelen.

Aangezien onze daken op het Zuiden zijn gericht en in Nederland de zon opkomt in het Oosten en daalt in het Westen staan de zonnepanelen niet de gehele dag in de volle zon. We hebben daarom gekozen voor aparte optimizers voor elke zonnepaneel. Op deze manier levert elk zonnepaneel optimale energie in het grid en zal dus niet lijden door schaduw op een ander zonnepaneel. Hierbij kwamen we uit op SolarEdge optimizer S440 met een afmeting van 129 x 155 x 30 mm en een garantie van 25 jaar.De zonnepanelen worden allemaal in een string met elkaar verbonden (doorlussen) en gaan naar een omvormer die de gelijkstroom geschikt maakt (wisselstroom) voor de meterkast. Met onze capaciteit was hierbij de keuze een SolarEdge omvormer SE8K (3-fase) met een garantie van 12 jaar.
Ik heb zelf een vaste netwerk kabel naar de omvormer getrokken zodat we deze later stabiel kunnen monitoren. Eventueel kun je dat ook via WiFi doen.

Natuurlijk moeten de zonnepanelen ook nog op het dak bevestigd worden en dit gebeurt met Clickfit voor pannendaken
Hierbij kunnen de zonnepanelen zowel in landscape (liggend) als portrait (staande) positie op het dak worden geplaatst. Deze komen verder met een garantie van 20 jaar.

Aangezien wij nog een erg oude meterkast hadden, moest deze ook vervangen worden en dit werd ook geregeld door ZON7.

Traject

Nadat we online een offerte hadden aangevraagd bij ZON7 werd deze binnen een dag aangepast naar onze wensen en was de order snel gemaakt. Hierna moet je een aanbetaling doen van 30% van het factuur bedrag. Je krijgt dan ook meteen het SGZE garantie certificaat en loopt dus geen risico. De volgende stap was het schouwen waarbij iemand langskomt of alles mogelijk is en hoe het beste de kabel naar de meterkast getrokken kan worden. In ons geval hebben we besloten om deze kabel onder de dakpannen te laten lopen en via de regenpijp en in de grond naar onze meterkast te trekken.

De installatie zelf was in een dag gedaan. De zonnepanelen worden dan op het dak bevestigd, met de optimizers verbonden (1 onder elk paneel), naar de omvormer geleid en vandaar uit naar de meterkast. Wij hadden van tevoren van de buren de tip gekregen om ook gelijktijdig bescherming tegen vogels te plaatsen, daar deze graag onder zonnepanelen gaan zitten en nestjes bouwen. Dat is niet handig daar ze kabels kunnen beschadigen en dit tot extra warmte kan leiden. In onze straat zagen we dit inderdaad al gebeuren bij diverse huizen met zonnepanelen. We hebben gelijktijdig met de installatie SolarGuard onder de zonnepanelen laten bevestigen.


Na de installatie kregen we van ZON7 de inlog codes om de opbrengst van de zonnepanelen te monitoren. Dit kan zowel via de SmartPhone als via een web-pagina en werkt erg handig en mooi. Standaard kreeg ik hierbij DASHBOARD_AND_LAYOUT toegang, maar na een email naar ZON7 kreeg ik dezelfde dag nog FULL_ACCESS toegang. Dit is handig want dan kun je ook een API key aanmaken zodat je deze ook in bijvoorbeeld Domoticz met een plug-in kan monitoren.Tenslotte regelde ZON7 ook de volledig BTW teruggave, wat best nog wel een aantal stappen (8) nodig heeft. Je doorloopt dan met een van hun fiscalisten het BTW traject, totdat je bericht van de belastingdienst hebt gekregen, dat je aan je verplichtingen hebt voldaan en weer uitgeschreven kunt worden. De BTW die je verschuldigd bent over de levering van de stroom zal de Belastingdienst verrekenen door middel van een eenmalig forfait van € 20,- en per 1000 Wattpiek (Wp). Vanaf volgend jaar zou dit niet meer nodig zijn vanwege veranderende regelgeving.

Conclusie

Het gehele traject van keuze maken, schouwen, installeren en nazorg is erg soepel verlopen en we zijn erg tevreden over onze installatie. In 2 maanden tijd (Juli en Augustus) hebben we al een opbrengst van bijna 1.7 MWh. Dit zijn natuurlijk wel de topmaanden van het jaar, maar het ziet er in elk geval goed uit. Ik betrap mezelf erop dat ik toch wel constant elk dag monitor wat de opbrengst van die dag is. Hopelijk hebben we de investering er snel uit, maar binnen 7 jaar moet dat denk ik wel lukken. Dit zal alleen maar sneller gaan met de huidige stijgende energie-prijzen.