Ik maak veel gebruik van Xiaomi/Aqara sensoren voor mijn Domotica in huis. Mijn ervaring is dat deze goedkoop zijn en erg betrouwbaar werken in combinatie met Zigbee2MQTT. In deze blog wil ik een leuke toepassing van de Aqara vibration sensor uitleggen.
Je kunt deze namelijk perfect gebruiken om te kijken of er post is geweest. Ik heb deze bevestigd in de klep van mijn Brabantia brievenbus en bij beweging van de brievenbus krijg ik een notificatie met een foto op mijn smartphone.In deze blog leg ik uit ook dit heb ingericht in mijn Domoticz omgeving.

Pairen

Het pairen met Zigbee2MQTT gaat op de vertrouwde manier door het knopje 5 seconden ingedrukt te houden. Het volgende artikel bevat veel informatie over het pairen van Xiaomi en Aqara sensoren indien je problemen hebt met pairen.

Na het pairen kun je de sensor in Domoticz vinden met behulp van de Domoticz Zigbee2MQTT plugin.

LUA Script

Ik heb een simpel LUA scriptje geschreven in Domoticz die bij een verandering van de Aqara vibration sensor een foto maakt met mijn IP camera bij de voordeur en deze naar mijn Pushover account stuurt.

--------------------------------------------------------------------------------
-- Brievenbus
--------------------------------------------------------------------------------
-- Check if motion is detected at 'Brievenbus' and if yes make a picture and
-- send it to pushover
--------------------------------------------------------------------------------

commandArray = {}

-- Devices
local device_motion_brievenbus = 'Motion Brievenbus'


-- Loop through all the changed devices
for deviceName,deviceValue in pairs(devicechanged) do

  -- 'Brievenbus' sensor changed?
  if (deviceName == device_motion_brievenbus) then

    if (deviceValue == "Tilt") or (deviceValue == "Vibration") or (deviceValue == "Drop") or (deviceValue == "Free Fall") then

      print("Brievenbus beweging gedetecteeerd")

      -- Reset selector again (so next time change is detected)
      commandArray[device_motion_brievenbus] = 'Set Level: 0'
      
      -- Make snapshot
      os.execute("curl -k -u gebruiker:wachtwoord http://192.168.1.25:7001/ec2/cameraThumbnail?cameraId=1 > /home/pi/domoticz/www/foto_voordeur.jpg") 

      -- Send snapshot with Pushover
      os.execute("curl -s --form-string \"token=my_token\" --form-string \"user=my_user\" --form-string \"message=Brievenbus beweging\" -F \"attachment=@/home/pi/domoticz/www/foto_voordeur.jpg\" https://api.pushover.net/1/messages.json 2> /dev/null &")
    end 
  end
end

return commandArray

Zie deze blog hoe ik mijn IP camera in Domoticz integreer en de API van Pushover voor een uitleg van de commando’s in bovenstaand script.

Op mijn smartphone krijg ik nu bij een beweging van de brievenbus een notificatie met Pushover.Conclusie

Met behulp van de Aqara vibration sensor weet ik altijd precies wanneer en of de postbode is geweest. Ik hoef dus nooit voor niks naar de brievenbus buiten te lopen. Erg handig. Heb jij willicht nog andere nuttige toepassingen voor de Aqara vibration sensor dan hoor ik dat graag in een reactie onderaan dit artikel.