Xiaomi Aqara zijn domotica sensoren van een goede kwaliteit en voor een lage prijs waarmee je handig je huis kunt automatiseren.

WAF

Zoals je in vorige blogs hebt kunnen lezen maak ik nu nog voornamelijk gebruik van KlikAanKlikUit (KAKU) devices. Dit werkt op zich goed, maar is niet altijd betrouwbaar. Dat is natuurlijk niet echt bevorderlijk voor de WAF en daarom heb ik eens rondgekeken naar alternatieven. Ik kwam via deze link uit op Xiaomi Aqara. Deze sensoren werken, net zoals mijn Philips HUE lampen, met Zigbee wat bij mij nog nooit problemen heeft opgeleverd. Verder heeft Xiaomi tot nu toe bij mij altijd een goede indruk achtergelaten. Ze maken kwalitief goede spullen tegen een lage prijs.

Bestelling

Ik heb daarom dan ook besloten om de ‘gok’ te maken en een aantal Xiaomi Aqara spullen te bestellen. Het is overigens daarbij verstandig om goed rond te kijken op internet want de prijzen lopen nogal sterk uiteen. Ik heb mijn spullen op AlieExpress, GearBest en eBay besteld. Tussen haakjes zie je wat ik er ongeveer voor heb betaald:De Xiaomi Aqara Gateway heb je niet per se nodig indien je gebruik gaat maken van Zigbee2MQTT. Hier kom ik in een toekomstige blog nog op terug.

Toevoegen devices

In eerste instantie wilde ik gebruik maken van de Xiaomi Aqara Gateway 2. Nadat de spullen binnen waren heb ik de volgende stappen doorlopen om alles aan te sluiten en met elkaar te laten functioneren.

  • Download de Xiaomi Mi Home App
  • Maak een Xiaomi account aan en log hier mee in
  • Zet je region op ‘China Mainland’ om alle functies van de Mi Home App te kunnen gebruiken
  • Zet stroom op de Xiaomi Aqara Gateway 2. Deze gaat geel knipperen (3x kort, herhaling)
  • Kies in de Mi Home App de optie om een Device toe te voegen en zoek de ‘Mi Control Hub’. Volg nu de aanwijzingen van de App op. Als je klaar bent dan kun je tenslotte nog de firmware updaten van je Xiaomi Gateway 2 (indien van toepassing).

Je hebt nu de Xiaomi Gateway 2 geconfigueerd en kunt nu eindeljke Xiaomi Aqara sensoren gaan toevoegen. Dit gaat op dezelfde manier als de Xiaomi Gateway 2 toevoegen. Kies in de Mi Home App het device wat je wilt toevoegen en volg de aanwijzingen op het scherm.

Domoticz

Om al je Xiaomi Aqara devices in Domoticz te kunnen gebruiken hoef je alleen maar de Xiaomi Gateway 2 toe te voegen aan Domoticz. Volg hiervoor de aanwijzingen van de volgende link. Het paswoord dat je verkrijgt met de Mi Home App heb je nodig in Domoticz:
Heb je tenslotte de Xiaomi Gateway 2 aangemeld bij Domoticz dan verschijnen automatisch al je aangemelde Xiaomi Aqara sensoren in Domoticz. Je kunt deze via de User-Interface van Domoticz gebruiken, maar bijvoorbeeld ook in LUA scripts. Geweldig handig en flexibel.

Internet toegang Xiaomi Gateway 2 ontzeggen

Nu werkt alles dus via de Xiaomi Gateway 2 die een internet verbinding met China heeft. Niet iedereen vind dat een prettige gedachte. Daarom heb ik in eerste instantie besloten om de Xiaomi Gateway 2 internet toegang te ontzeggen. Dit kun je heel eenvoudig in de Unifi Controller software regelen door een regel te maken in de Firewall voor de WAN-IN en WAN-OUT. Zie onderstaande screenshot hoe je dat doet.
Je zult merken dat de Xiaomi Aqara sensoren gewoon blijven werken. Je kunt dan alleen niet meer met je Mi Home App devices toevoegen, bekijken en/of updaten. Wil je dat toch doen dan moet je tijdelijk de Xiaomi Gateway 2 weer toegang tot internet geven.

In de toekomst wil ik mij nog gaan verdiepen in Zigbee2MQTT waarbij je je de Xiaomi Aqara sensoren kunt gebruiken zonder gebruik te maken van de Xiaomi Gateway 2. Dat bewaar ik voor een latere blog als ik mijn spullen hiervoor binnen heb.

Conclusie

De Xiaomi Aqara devices bevallen me goed. Ze zijn kwalitatief goed gemaakt en lekker klein. Verder geven ze tot nu geen problemen m.b.t. ontvangst en verzenden van signalen en kan ik deze gemakkelijk in Domoticz beheren.