Ik gebruik mijn Creality Ender 3 Pro 3D Printer in combinatie met Octoprint. Dit werkt erg goed en handig. In Octoprint kun je ook gebruik maken van een Webcam om je print te monitoren of timelapse video’s te maken.

Echter sinds de Corona tijd zijn de prijzen van Webams met factoren gestegen en daarom had ik deze nog niet gekocht. Ik heb lang gekeken wanneer de Logitech C270 weer op een normaal prijsniveau zou zijn, maar dat is nog steeds niet het geval. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een betaalbaar alternatief. Ik heb toen deze 2K Webcam HD 2040*1080P gevonden die voor ongeveer Euro 13,= wordt aangeboden op AliExpress.Na het bestellen was deze al na 2 weken binnen, wat redelijk snel is voor ‘China maatstaven’.

De Webcam wordt geleverd in een klein doosje met hierin de Webcam en een kleine ‘handleiding’ (die je niet nodig hebt).


Nadat ik de Webcam had aangesloten op de Raspberry Pi waarop ik Octoprint draai en na een reboot wordt deze automatisch goed herkend in OctoPrint, maar met de standaard resolutie van 640×480. Voor een hogere resolutie en mogelijkheid tot tweaken van Webcam settings moet je nog wat aanpassingen doen voor OctoPrint. Ik heb hiervoor deze informatie gebruikt. Log in op je Raspberry Pi met OctoPrint en maak de volgende aanpassingen in de file ‘/boot/octopi.txt’:

Reboot nu je Raspberry Pi en je Webcam zal de hoogste resolutie hebben.In OctoLapse kun je eventueel nog instellingen veranderen van je Webcam.Ook in de smartphone App OctoPod wordt de Webcam dan natuurlijk gelijk goed getoond.Ik heb de Webcam aan mijn 3D printer bevestigd m.b.v. deze 3D print van Thingiverse.Ik ben uiterste tevreden over de kwaliteit van de Webcam gegeven het feit dat deze maar Euro 13,= kost. Als test heb ik de Webcam ook nog op een Windows 10 machine geprobeerd in combinatie met Microsoft Team en dit werkt ook perfect. Ik vind de kwaliteit van de video erg goed.


Conclusie

De 2K Webcam HD 2040*1080P is een erg goede Webcam die erg goedkoop wordt aangeboden. Ik kan deze iedereen aanraden.