Met OctoPrint kun je via een webbrowser je 3D Printer bedienen en monitoren. Je hoeft dan niet meer handmatig een SD kaartje te gebruiken om GCODE te uploaden naar je printer. Met behulp van Plugins kun je nog allerlei functionaliteit toevoegen aan OctoPrint.

Raspberry Pi

Het wordt aanbevolen om minimaal een Raspberry Pi 3 te gebruiken voor OctoPrint. Ik heb zelf een Raspberry Pi 4 2MB aangeschaft zodat alles lekker snel reageert. Volg de stappen van de site van OctoPrint om deze te installeren. Nadat je een image op de SD kaart hebt gezet moet je de file ‘octopi-wpa-supplicant.txt’ editten met notepad (niet met een andere editor) om je WiFi netwerk in te stellen.

Start nu je Raspberry Pi op en login met putty (user: pi, wachtwoord: raspberry). Run het commando:

Verander vervolgens de settings van:

 1. Change User Password
 2. Localization Options > Timezone
 3. Network Options > Hostname

Reboot hierna de Raspberry Pi. Vervolgens kun je met de webbrowser naar OctoPrint gaan (gebruik IP-adres als URL). Doorloop hier eenmalig de setup wizard. Controleer nu in je OctoPrint Settings of er een software update is (indien je bij de update check een error krijgt dan ligt dit waarschijnlijk aan Pihole, in dat geval zet host ‘codeload.github.com’ in je white-list en restart OctoPrint).

Plugins

De volgende plugins worden over het algemeen aangeraden om te installeren:

 • Octolapse (als je Webcam gebruikt)
 • Floating Nav Bar
 • Tab Order
 • Pushover
 • NavBar Temp
 • Display Layer Progress
 • Dashboard
 • Fan Speed (manueel met deze deze URL)
 • Themify
 • Autoscroll
 • Print Time Genius
 • Octopod
 • Cost Estimation
 • Bed Level Visualizer (als je BL-Touch hebt)
 • BLTouch (als je BL-Touch hebt)

Voor Themify zijn de volgende settings erg handig om zodoende je hele window te gebruiken in je browser.Aansluiten

Nu wordt het zaak om je Creality Ender 3 Pro printer aan te sluiten op je Raspberry Pi met OctoPrint. Zorg ervoor dat je alleen de Data lijnen van je USB printer aansluit (zie ook deze omschrijving). Hier gaat het bij de meeste mensen namelijk mis.
Je kunt dit simpel met een stukje tape oplossen door de +5V af te plakken. Wil je het echt 100% zeker oplossen dan kun je een USB dongle gebruiken.Tevens kun je hier de 3D print voor de USB dongle vinden.

Behuizing

Ik heb zelf een behuizing geprint voor de Raspberry Pi 4 zodat ik deze mooi aan de Creality Ender 3 Pro kan bevestigen. De fan heb ik op eBay besteld. Om de fan alleen te laten draaien als de temperatuur van de Raspberry Pi te warm wordt heb ik de volgende omschrijving gebruikt.Webcam

De meeste gebruikte webcam met OctoPrint is de Logitech HD Webcam C270.
Hiervoor zijn tevens erg veel 3D print beschikbaar om deze handig te bevestigen aan je Creality Ender 3 Pro printer. Normaal gesproken kost deze Logitech HD Webcam C270 ongeveer Euro 30,= maar vanwege de Corona crisis is deze erg (tot een factor 4) in prijs gestegen. Ik wacht nu even totdat deze weer een normale prijs heeft voordat ik deze aanschaf.

Auto-connect printer

Aangezien ik mijn Raspberry Pi 4 altijd aan heb staan zal de printer niet auto-connecten naar OctoPrint als je de printer aanzet. Dat kun je met de volgende stappen oplossen.

 1. Login op je Raspberry Pi met Putty en creëer hier het script: ‘/home/pi/connect_octoprint.py’ met inhoud:
 2. Voer het volgende commando uit:
 3. Met root permissie (gebruik ‘sudo’) creëer systemd service met naam ‘/etc/systemd/system/octoprint_connect@.service’ met inhoud:
 4. Voer het volgende commando uit:
 5. We moeten nu ‘udev’ configureren en daarvoor heb je de ‘idVendor’ en ‘idProduct’ van je printer nodig. Gebruik hiervoor het volgende commando (met printer uit en aan):
 6. Creëer (als root, dus ‘sudo’) de rule ‘/etc/udev/rules.d/3dprinter.rules’ met de volgende inhoud (verander met jouw printer ids):
 7. Reboot je Raspberry Pi

Domoticz integratie

Aangezien je OctoPrint ook via een API kunt gebruiken, kun je OctoPrint ook eenvoudig in Domoticz integreren. Ik heb hierbij gebruik gemaakt van de informatie die ik hier heb gevonden. In onderstaand script worden 2 dummy-devices (die je zelf in Domoticz moet aanmaken) gevuld met waarden.
Aan het einde van het script kijk ik of device ‘OctoStatus’ de waarde “Operational” heeft met een “Completion” van meer dan 95% en zet dan de printer uit na 5 minuten (zodat deze goed is afgekoeld). Ik heb hiervoor de printer aangesloten op een Sonoff S20 die ik al in Domoticz had geïntegreerd.

SmartPhone Apps

Er zijn ook een aantal Apps voor je SmartPhone waarmee je OctoPrint kunt monitoren/aansturen. Ik zelf zelf voor mijn iPhone de gratis OctoPod software gekozen.Screenshots

Hieronder zie je een aantal screenshots hoe OctoPrint er bij mij nu uitziet.Conclusie

OctoPrint is ontzettend handig en maakt het nog gemakkelijker om je 3D prints van je Creality Ender 3 Pro printer te starten en monitoren. De extra plugins en API interface maken het helemaal af. Ik kan iedereen deze software dan ook erg aanraden.