Dit Pinksterweekend was er een Internationale wandel 3-daagse was in Breda waarbij je in totaal 100 km kon lopen verdeeld over 3 dagen. Het leek mij een leuke uitdaging om eens meerdere dagen achter elkaar een langere afstand te lopen en besloot dan ook om deel te nemen. Ik was nl. benieuwd hoe ik er nu voorstond.

De eerste dag kon je inschrijven vanaf 8:00 uur. Je kon kiezen uit:

  • Alleen Administratie kosten
  • Met herinnering
  • Met verzorging
  • Met herinnering en verzorging

Ik besloot om alleen met verzorging te kiezen daar dit me tot nu toe bij andere evenementen goed is bevallen. Dit bleek later tegen te vallen, maar daarover in de conclusie meer. Ik vond zelf de inschrijving nogal “rommelig” en niet geheel duidelijk.

De eerste dag konden we pas stipt vanaf 9:00 uur vertrekken voor een tocht van 30 km. Het viel meteen op dat de routes uitstekend waren uitgepijld. Er stonden meestal netjes pijlen voor en na splitsingen. De wandelroute was vandaag via Prinsenbeek, riching Zevenbergen en weer terug. Hierbij ging je op sommige stukken dwars door weilanden en moest je soms zelfs koeien opzij jagen bij poortjes.
Het was deze dag nogal regenachtig en dat was voor mij weer een goede ervaring. Je merkt dan nl. meteen dat je spieren wat kouder worden. Gelukkig heb ik een erg fijn wind- en regendicht jack wat ook nog van binnen ademt. Tesamen met mijn sneldrogende wandelbroek heb ik dan ook weinig last gehad van het weer.

Het lopen ging vandaag uitstekend en ik was dan ook met een mooi gemiddelde als eerste binnen.

Zaterdag 23 mei, 30,06 km, 4:17 uur, gemiddelde 8:33 / km (= 7,02 km / uur)

De tweede dag was een tocht van 40 km en ik merkte dat toen ik rond 8:50 uur aankwam dat je deze dag al wat vroeger kon beginnen. De route liep vandaag via het Mastbos, richting de Strijbeekse heide en via Galder en Effen weer terug naar Breda. Dit was weer een erg mooie tocht waar genoeg te zien viel.

Het was deze dag stralend weer en gelukkig minder benauwd als een dag vantevoren. Uiteindelijk kwam ik als tweede binnen met een mooi gemiddelde.

Zondag 24 mei, 39,81 km, 5:45 uur, gemiddelde 8:41 / km (= 6,91 km / uur)

De laatste dag was weer een tocht van 30 km en het was wat benauwd in het begin met een temperatuur van 14 graden. De meeste stukken van deze tocht waren bekend terrein voor mij want de tocht leidde ons naar Rijsbergen en via Effen en het Mastbos weer terug naar Breda. Het was jammer dat er vandaag wat dezelfde stukken route tussen zaten als de dag ervoor.

Ik merkte halverwege de tocht dat iemand op ongeveer hetzelfde tempo als mij liep op 150-200 meter afstand. Ik heb dan halverwege ook even op hem gewacht om tesamen de tocht uit te lopen. Dit was een ervaren loper (wandelde al 5 jaar) en ik heb toen ook meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om allerlei advies en tips te vragen m.b.t. lange afstanden lopen zoals een Kennedymars (die hij al 6 had gelopen). We kwamen samen als tweede deze dag binnen met een mooi gemiddelde.

Maandag 25 mei, 29,05 km, 4:11 uur, gemiddelde 8:40 / km (= 6,92 km / uur)

Al met al heb ik bijna 100 km gelopen in 3 dagen en dat is me eigenlijk veel meegevallen. Je merkt dat je makkelijker en sneller herstelt als je al wat km in de benen heb. Het blijf echter nog steeds lastig voor mij om in te schatten hoe ik mij op de 80 km houd. Hierbij zal het punt tussen 40 en 60 km denk ik het lastigste worden.

Conclusies van deze georganiseerde tocht:

  • Mooie routes, maar wel wat overlap tussen dag 2 en 3.
  • Routes waren uitstekend uitgepijld met tevens een goede routebeschrijving.
  • De verzorging vond ik niet goed. Je kreeg elke dag consumptie bonnen met een verschillende kleur en die kon je alleen op die dag gebruiken. Verder kon je tot mijn grote verrassing de consumptiebonnen niet op elke verzorgingsplaats gebruiken. Het meer betaalde geld voor verzorging vond ik niet in verhouding staan. Ik was dit veel beter gewend bij de wandeltochten in Zundert en Achtmaal. Ik zou dan ook iedereen aanraden om hiervan geen gebruik te maken of losse consumptiebonnen te kopen. Wees je wel ervan bewust dat je de consumptiebonnen niet overal kunt gebruiken die dag.
  • Relatief duur vergeleken met tochten in Etten-Leur, Zundert en Achtmaal.
  • Je kon pas relatief laat (9:00 uur) starten. Ik heb liever dat je vroeger (bijvoorbeeld 7:00 uur) kunt starten. Dan ben je tenminste op tijd terug en heb je nog wat aan de rest van de dag.

Al met al ben ik weer een ervaring rijker. Ik denk dat ik nu alleen nog maar de avond 4-daagse in Rijsbergen ga lopen (4 x 15 km) en dan rust houd voordat ik ga deelnemen aan de Kennedymars in Rijsbergen.