In tegenstelling tot de nieuwste modellen kun je bij oudere MacBook (Air) modellen heel eenvoudig nog een aantal componenten zelf upgraden waaronder de batterij.

Mijn jongste dochter heeft altijd een MacBook Air gebruikt tijdens haar middelbare school tijd. Dit jaar is ze begonnen met de studie Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en heeft ze een nieuwe MacBook Air aangeschaft. Hierdoor kwam haar ‘oude’ MacBook Air vrij en mocht ik die gaan gebruiken. Deze MacBook Air werkt nog prima, maar de batterijduur was wel wat achteruit gegaan wat te verwachten is na 5 jaar gebruik. Ik wilde de batterij daarom vervangen.

Coconut Battery

Met de applicatie ‘Coconut Battery’ kun je goed zien dat de volledige capaciteit van de batterij niet meer beschikbaar is na 5 jaar gebruik.
Als je zoekt op internet naar vervangende batterijen dan zie je erg goedkope (Chinese) en duurdere (Japanse) varianten. Ik lees over de goedkopere varianten slechte verhalen waarbij de beloofde capaciteit niet wordt gehaald en deze verder na een aantal maanden al erg gedegradeerd zijn.

Welke batterij heb je nodig?

Na wat verder onderzoek kom ik lovende verhalen tegen over het Nederlandse merk Hesker die A-grade energiecellen uit Japan gebruikt. Dankzij deze hoogwaardige cellen kan de batterij tot wel 1000 keer ontladen worden wat ongeveer het dubbele is van goedkope Chinese alternatieven.

Ik heb nu een MacBook Air Early 2015 model en hiervoor heb je de zogenaamde A1496 batterij nodig (voor model A1466). Na wat zoeken vind je de Hesker batterij voor goede prijzen bij bol.com. Ik heb deze toen besteld en na 2 dagen had ik de vervangende batterij binnen en kon deze gaan vervangen. Het pakket bevat zelfs 2 schroevendraaiers voor de afwijkende schroeven van de MacBook Air.

Vervangen

Op de site van iFixIt vind je een handleiding hoe je de batterij moet vervangen en dit is werkelijk erg simpel. Verwijder de 10 schroeven aan de achterkant en verwijder de kap. Verwijder dan de 5 schroeven van de batterij, koppel deze los en vervang deze met de nieuwe batterij.
Vervolgens kun je alles weer omgekeerd vastschroeven en ben je klaar.

Resultaat

Als ik nu kijk met de ‘Coconut Battery’ applicatie dan krijg ik de volgende getallen.
Je ziet dat de batterij nu zelfs nog wat meer capaciteit heeft dan de oorspronkelijke. Voorlopig kan ik weer even vooruit met de MacBook Air.