Mijn dochter heeft een MacBook Air 13″ begin 2015 model met een 128 GB SSD drive. Ze heeft hier destijds voor gekozen omdat voor de 256 GB SSD drive uitbreiding maar liefst Euro 250,= meer werd gevraagd en dat was toch echt teveel voor haar op dat moment.

In de MacBook Air zit een zogenaamde NVMe M.2 SSD. Nu kun je die helaas niet zomaar omwisselen met een grotere NVMe M.2 SSD die je overal in de winkels ziet liggen daar Apple de aansluitingen van de NVMe M.2 SSD op een niet standaard manier heeft aangesloten. Je bent dan dus weer aangewezen op de NVMe M.2 SSD’s van Apple zelf die erg duur zijn.

Gelukkig kun je dit met een simpele truc oplossen. Er zijn nl. adapters in China beschikbaar waarmee je toch bepaalde “standaard” NVMe M.2 SSD’s kunt gebruiken. Dit werkt echter alleen maar met bepaalde types MacBook Airs, MacBook Pro’s, etc. Zie de volgende links met meer informatie voordat je aan deze upgrade begint (en natuurlijk geheel op eigen risico):

Nu heeft Melissa een MacBook Air 13″ begin 2015 model en deze zou gewoon moeten werken in combinatie met bijvoorbeeld een Samsung 960 EVO 500 GB M.2 NVMe SSD. Ik heb dan ook een NGFF M.2 PCIe SSD Card as 2013 2014 2015 MacBook SSD (ST-NGFF2013) adapter in China besteld voor US$ 8,99. Na ongeveer 4 weken kwam deze eindelijk binnen.
Om de Sintech adapter met een nieuwe NVMe M.2 SSD in te bouwen in je MacBook Air moet je de volgende stappen doorlopen.

 1. Zorg ervoor dat “High Sierra” als OS op je MacBook Air staat. Dit is belangrijk i.v.m. de nieuwe M.2 SSD driver support (boot, sleep). Je moet uiteindelijk Boot ROM versie MBA71.0170.B00 hebben.
  (zie ook hier).
 2. Zorg dat je een actuele backup hebt gemaakt met Timemachine.
 3. Open de achterkant van de MacBook Air 13″ door het uitdraaien van de volgende schroeven met een P5 Pentalobe schroevendraaier.


 4. Maak de batterij los (belangrijk!)


 5. Plaats de adapter met de nieuwe M.2 SSD erin. Plak voor de zekerheid ook wat Kapton tape op de achter/voor-kant en contact-punten zodat je zeker weet dat de SSD later geen contact maakt met de rest van je MacBook Air.


 6. Sluit de batterij weer aan
 7. Schroef de achterkant weer vast op je MacBook Air.
 8. Houd ‘Option’ + ‘Cmd’ + ‘R’ key ingedrukt zodat internet recovery start (er wordt om je netwerk gegevens gevraagd)


 9. Kies nu ‘Schijfhulpprogramma’ en selecteer je Samsung NVMe M.2 SSD drive:
 10. Kies ‘Wis’ en gebruik de volgende instellingen:


 11. Ga weer terug naar je menu en kies ‘Zet terug van Time Machine reservekopie’. Doorloop de stappen en kies je nieuwe NVMe M.2 SSD als Doelvolume


In principe ben je nu klaar. Ik was reuze benieuwd naar een snelheidsmeting van de nieuwe disk. Met de originele NVMe M.2 SSD disk van Apple haalde ik de snelheden 500 MB/s (write) en 900 MB/s (read). Met de nieuwe Samsung waren deze 2 tot 3 keer zo snel, nl. 1350 MB/s (write) en 1500 MB/s (read).
Bij sommige mensen kan het gebeuren dat de MacBook Air niet kan ontwaken uit standby modus met een nieuwe NVMe M.2 SSD disk. Dit betekent dat je hibernation moet disablen met het volgende commando (zie ook hier voor meer informatie):

sudo pmset -g standby 0

Ik had hiervan geen last en hoefde deze actie niet uit te halen.

Uiteindelijk heeft mijn dochter nu een MacBook Air 13″ met een 500 GB harddisk voor een meerprijs van ongeveer Euro 200,=. Normaal gesproken heb je voor deze meerprijs nog niet eens een 256 GB harddisk. Een flinke vooruitgang dus.

De originele NVMe M.2 SSD die uit je MacBook Air komt kun je m.b.v. een “reverse” adapter weer gebruiken als een ‘normale’ NVMe M.2 SSD. Bestel hiervoor de 2013 2014 2015 MacBook Pro +Air SSD to M.2 (NGFF) PCI-e adapter (ST2013AM2) in China voor ongeveer US$ $13.99.
In geval van problemen raad ik aan om de volgende thread goed door te lezen. Deze thread bevat een schat aan informatie en tips. Laat je weten of bij jou de upgrade ook is gelukt met deze instructies?