Nadat afgelopen vakantie de koffers niet op plaats van bestemming arriveerden ben ik fan van Apple’s AirTag. Mijn dochter had deze al en er één in haar koffer gedaan. Zodoende konden we zien dat de koffers nog op Schiphol stonden. Verder konden we zo goed bijhouden hoe de koffer zich verplaatsten voordat deze uiteindelijk (na 6 dagen!) alsnog door de vliegmaatschappij werden gebracht. Er zijn echter nog allerlei andere toepassingen te verzinnen voor de Airtag, zoals aan de sleutelbos, tas of andere zaken die je wellicht vaak zoekt of bang bent om kwijt te raken.

De AirTag is voorzien van Apple’s U1-chip. Dit is een Ultra-Wideband chip en je kunt hiermee zeer nauwkeurig (tot enkele decimeters) de locatie bepalen van je Airtag. De tracker werkt ook als je buiten Bluetooth bereik van je telefoon bent. De AirTag maakt dan met een Bluetooth verbinding met Apple-apparaten van andere gebruikers om via het Zoek Mij netwerk de locatie door te geven. Dit gaat allemaal anoniem, dus je hoeft niet bang te zijn dat iemand anders de locatie van jouw AirTag kan zien.

De AirTag heeft een knoopcel batterij van het type CR2032, die volgens Apple zo’n jaar mee gaat. De batterij is vervangbaar. Tot slot is de AirTag waterbestendig met een certificering van IP67. Dat betekent dat het accessoire getest is op 30 minuten onderdompelen tot 1 meter diepte.

Voor het terugvinden van de AirTag kun je op de kaart kijken, een geluidje afspelen of gebruik maken van de functie Nauwkeurig zoeken. Je ziet op het scherm van je iPhone visuele aanwijzingen waar je tracker zich bevindt. De weergave lijkt op een kompas, waarbij een pijl aanwijst in welke richting je moet lopen. Naarmate je dichterbij komt verandert de weergave zodat je weet hoe ver de AirTag nog verwijderd is.
De AirTag komt in een klein vierkant doosje en het is altijd een feestje om een Apple product uit te pakken.Om de AirTag te koppelen met je iPhone hoef je alleen maar deze in de buurt houden van je iPhone en het batterij lipje te verwijderen. De rest gaat dan automatisch.

Je kunt de AirTag eventueel ook nog met de ‘Zoek Mij’ applicatie op je iPhone toevoegen. In de ‘Zoek mij’ applicatie kun je teven nog meldingen inschakelen, naam wijzigen en geluidje laten afspelen op je AirTag om het zoeken makkelijker te maken.Apple heeft ook nog officiële accessoires om de AirTag aan te bevestigen, maar deze zijn erg duur. In dat geval kun je beter op AliExpress kijken. Ik hoop dat ik de AirTag nooit nodig heb, maar het is een fijne gedachte dat ik in dat geval alsnog mijn spullen gemakkelijk kan vinden.