Tinkercad is een gratis 3D modelleer programma dat in een webbrowser wordt uitgevoerd. Het is erg eenvoudig in gebruik en je kunt het resultaat als STL file exporteren. Deze kun je dan vervolgens weer in Ultimaker Cura importeren om er zodoende GCODE van te maken die je met je 3D printer kunt uitprinten.

Toepassing

Nu ik een 3D printer heb, zoek ik natuurljk ook naar toepassingen. In onze WC van de badkamer is al jaren het ‘doorspoel’ knopje kwijt en deze kun je niet zomaar ergens kopen.
Het leek me dus een mooi klusje om zelf eens iets te ontwerpen in 3D en dan met de 3D printer uit te printen.

Als eerst moest ik een keuze maken waarmee ik mijn (simpel) model wilde ontwerpen. Er is genoeg keuze in off-line en on-line programma’s waarmee je 3D modellen kunt maken:

Offline

SketchUp
Blender
Solidworks
OpenSCAD
FreeCAD
Fusion 360

Online

Tinkercad

Tinkercad

Aangezien ik maar een eenvoudig model wilde maken heb ik besloten om eerst eens met Tinkercad aan de slag te gaan. Als je Tinkercad in je webbrowser start dan wordt er aangeraden om een aantal tutorials door te lopen. Deze zijn erg leuk en hulpvaardig en ik heb daar veel aan gehad. Het beste leer je natuurlijk door te doen.
Verder is er op internet erg veel informatie over Tinkercad te vinden. Zo vond ik o.a. de volgende Nederlandstalige tutorial.

In mijn geval bestond het model uit een cylinder die van binnen schroefdraad moest hebben en boven een uitsteeksel zodat ik deze gemakkelijk omhoog kan bewegen. Dit was in Tinkercad zo voor elkaar.


Hierna heb ik deze als STL geëxporteerd en in Cura Ultimaker geïmporteerd om te slicen voor de 3D printer.

Resultaat

Toen kwam het spannende moment om het model te gaan 3D printen en kijken of het past. Ik moet er eerlijkshalve bijzeggen dat ik een paar prototypes nodig had voordat ik bij het uiteindelijke model uitkwam, maar dat kwam vooral door het zoeken naar de juiste aansluiting van het schroefdraad. Na het printen kwam er het volgende uit:
Deze heb ik vervolgens op de WC gemonteerd en dat ziet er weer mooi uit.


Conclusie

Het zelf iets ontwerpen in 3D is me reuze meegevallen. Nu had ik natuurlijk wel een erg simpel model, maar in de basis zijn de technieken die je moet beheersen hetzelfde. De volgende stap wordt om behuizingen voor mijn Arduino projectjes te ontwerpen.