Ik heb al diverse verbeteringen doorgevoerd voor mijn Creality Ender 3 Pro printer. Het enigste waar ik mij nog aan stoorde was het lawaai van de standard fans. Ik heb deze nu vervangen door Noctua fans en het verschil is enorm.

Fan van PSU

Om een stille Noctua fan voor de voeding te gebruiken moet je de bovenkant van de behuizing opnieuw printen. Hiervoor kun je verschillende 3D files vinden op internet, maar ik vond deze het beste.

Als stille fan heb ik de Noctua NF-A8 PWM aangeschaft. Dit is een 12V fan die je meteen kunt aansluiten op de voeding. Verrassend genoeg is de aansluiting voor je Fan op de MeanWell PSU dus niet 24V, maar ‘gewoon’ 12V.
Je kunt de voeding gemakkelijk openen door een aantal schroefjes los te draaien. Vervolgens kun je de fan loskoppelen en deze draad gebruiken om deze te verbinden (na wat solderen) met je Noctua Fan.
Fan van moederbord

Hiervoor heb ik de stille Noctua NF-A4x10 FLX uitgekozen.
Aangezien je voeding 24V levert en deze Fan op 12 V werkt zul je deze met een 24V naar 12V Buck Converter moeten aansluiten.Voor de Buck Converter heb ik deze 3D file gebruikt. Ik heb hier zelf met Tinkercad nog was bevestigingen aan gemodelleerd zodat ik deze zo in de 2020 balk van de printer kan klikken.

Fan Hotend

Hiervoor heb ik de stille Noctua NF-A4x20 FLX uitgekozen.
Ook deze moet je met een 24V naar 12V Buck Converter aansluiten.


Noctua & Big Tree informatie

Op de site van Noctua en Big Tree kun je veel informatie vinden over hun fans en aansluitingen. Ik vond de volgende figuren wel erg handig om te bepalen welke pinnen er gebruikt worden en welke richting de fans uitdraaien.


Voor de fan van je hotend kun je in het volgende overzicht van het Big Tree SKR E3 Mini V1.2 moederboard dat ik gebruik, gemakkelijk vinden welke aansluiting dit is (linksonder).


Conclusie

De Noctua fans maken echt een enorm verschil in geluid. Ik kan deze upgrade dan ook iedereen aanraden. Het is wel even wat gesoldeer om de fans te kunnen aansluiten maar uiteindelijk de moeite meer dan waard.