Zoals eerder gezegd moet je Rome gewoon te voet verkennen en niet met het openbaar vervoer. Je mist anders zoveel ontzettend mooie dingen onderweg. Vandaag gaan we dan ook weer te voet op pad. We gaan eerst op zoek naar de kerk San Marcello al Corso.

Zo lopen we weer voorbij het Monument van Victor Emanual II.
De San Marcello al Corso is weer een pareltje van binnen.
Het leuke is dat je in alle kerken van Rome gratis naar binnen mag. Wel moet je erop letten dat je een beetje fatsoenlijk gekleed bent (dus geen blote schouders en korte rokken), alhoewel niet iedereen hier rekening mee lijkt te houden.

Vervolgens gaan we op weg naar de kerk van Sant’Ignazio. Dit is één van de belangrijkste barokkerken van Rome. De Sant’Ignazio is een eenbeukige kerk met zijkapellen. Het interieur ademt barokke sfeer uit, en staat ook bekend vanwege de uitstekende akoestiek. In de kerk worden dan ook veel concerten gegeven.

Tevens vind je hier weer schitterende plafondschilderingen.
Bij een reis naar Rome mag zeker een bezoek aan het Pantheon niet ontbreken. Deze is in gebruik als rooms-katholieke basiliek en gewijd aan de Heilige Maria en de martelaren. Pantheon betekent nl. ‘gewijd aan alle goden’. Het Pantheon van Rome is het bekendste pantheon ter wereld. Het Pantheon is nog in zeer goede staat, maar mist de bronzen dakbekleding van de koepel.

In opdracht van paus Urbanus VIII Barberini is de bronzen omlijsting van de cassettes in het gewelf en de bronzen ornamenten van de zuilengang omgesmolten. Dit brons is door Bernini gebruikt om er het baldakijn boven het graf van Petrus in de Sint-Pietersbasiliek van te laten gieten.

Boven in het gebouw vind je een centrale opening (de oculus, diameter 8,7 meter). Deze ronde opening zorgt ervoor dat de koepel ‘soepel’ bleef en zo bestand was tegen aardbevingen. Hierdoor valt het kenmerkende licht dan ook altijd naar binnen.

Tegenover het Pantheon ligt het Piazza della Rotonda en dit is een van de meest bezochte pleinen in Rome.
De volgende bestemming is Piazza Navona. Je merkt bij het wandelen wel dat je door de hoofdstad van Italië loopt met veel belangrijke gebouwen. Bij sommige staat zelfs continu bewaking.
Piazza Navona ligt in een van de oudste buurten van Rome.
In het midden staat een fontein gebouwd door Bernini die de naam La Fontana dei Quattro Fiumi kreeg. De vier beelden verwijzen naar vier grote rivieren, de Donau, de Ganges, de Nijl en de Rio de la Plata, en zitten aan de voet van de obelisk.
Voor het wandelen in Rome maakt ik gebruik van TomTom op mijn iPhone. Dat werkte echt perfect en gaf nooit reden tot paniek tenzij je toevallig die straat moet passeren.
Een erg mooie en beroemde brug in Rome is de Porte Sant’Angelo, ook wel de Engelenbrug genaamd. De brug verbindt de Engelenburcht (Castel Sant’ Angelo) met de andere zijde van de Tiber. De brug is gebouwd in 134 en in opdracht van keizer Hadrianus, die een directe verbinding van de stad naar zijn pas gebouwde mausoleum, de huidige Engelenburcht, wilde. Bij het bruggenhoofd op de oostelijke werden eeuwenlang executies uitgevoerd. De lijken van de veroordeelden werden vervolgens ter afschrikking op de brug tentoongesteld.
In 1669 gaf Paus Clemens IX de opdracht aan de beroemde beeldhouwer Bernini 10 nieuwe beelden van engelen te vervaardigen voor op de brug. Bernini maakte zelf maar twee beelden en deze werden zo mooi gevonden door Paus Clemens IX dat hij ze zelf hield in plaats van ze op de brug te plaatsen. De beide beelden staan tegenwoordig in kerk Sant’Andrea delle Fratte, eveneens in Rome. De overige beelden die nu op de brug staan werden door de leerlingen van Bernini gemaakt, onder meer door Antonio Giorgetti.

Aan de overzijde van de brug vind men Castel Sant’Angelo (Engelenburcht).

Vanuit het Vaticaan leidt een geheime corridor naar Castel Sant’Angelo, oftewel de Engelenburcht. Deze gang is in 1277 gebouwd als ontsnappingsweg.

We waren ondertussen al aardig dorstig en hongering geworden, dus we gingen op zoek naar een leuk plekje.

Deze was snel gevonden en een biertje en pizza smaakte dan ook heerlijk.
We waren hierna dan ook helemaal klaar voor de volgende bestemming Campo_de’Fiori. Dit is een bekend plein in Rome. Deze piazza dankt zijn benaming niet aan de wekelijkse bloemenmarkt die er sinds de negentiende eeuw plaatsvindt, maar aan de oorspronkelijk weide in de Romeinse rione (wijk) Parione. Op het plein staat een standbeeld van Giordano Bruno, die hier in 1600 werd terechtgesteld.
Je vind hier een markt met allerlei lekkere produkten zoals vele pastas.
Vanaf hier is het niet zo ver naar Sant’Andrea della Valle Basilica . Ook deze basiliek is van binnen weer een lust voor het oog en bevat schitterende plafondschilderingen.
Op naar de volgende lokatie en dat is Chiesa del Gesù. De naam van deze kerk betekent De allerheiligste naam van Jezus. De kerk is eind 16e eeuw in opdracht van kardinaal Alessandro Farnese gebouwd door Vignola en Della Porta die in 1568 begonnen. Van Farnese werd gezegd dat hij de drie schoonste zaken in Rome bezat: het Palazzo Farnese, zijn dochter en de Gesù. De Gesù is sinds haar inwijding in 1584 de belangrijkste kerk van de Orde der Jezuïeten.
We hadden er ondertussen al een aardige wandeling opzitten en gingen weer op weg naar ons hotel. We liepen hiervoor richting Musei Capitolini.
Je kunt hier tevens een copy van het beroemde beeld van Romulus en Remus vinden.
Romulus en Remus zouden de nakomelingen zijn van de Trojaan Aeneas. Aeneas ontsnapte met zijn vader Anchises en zijn zoon Ascanius uit het brandende Troje en belandde na veel omzwervingen aan de rivier de Tiber in Italië.

Een van zijn nakomelingen, de priesteres en Vestaalse maagd Rhea Silvia, was zwanger van de oorlogsgod Mars. Nadat zij was vermoord, werden Romulus en Remus in een rieten mand in de Tiber geworpen, waarna ze werden gevonden en gezoogd door een wolvin, de Lupa Capitolina.

Volgens de legende vermoordde Romulus zijn tweelingbroer Remus na een ruzie over de vraag wie van beiden over de nieuw gestichte stad zou gaan heersen en er zijn naam aan mocht geven. Aldus werd Romulus de eerste koning van Rome. Hij zou de naamgever zijn van de stad Rome die werd gebouwd op de Mons Palatinus

Via het Forum Romanum waren we weer snel bij het hotel.

Vervolgens zijn we nog lekker met z'n allen een lekkere Gelato gaan eten. Hier waren we ondertussen al aardig aan verslingered.

Het is niet verwonderlijk dat Rome bezaait ligt met verborgen Geocaches, dus daarvan stonden er ook een aantal op de verlanglijst. De geocache GCMEP5 Colosseum stond hoog op de verlanglijst. Dit is de top-cache van Italië en het meest gevonden hier. Het wordt in de Wikipedia zelfs als voorbeeld aangedragen voor Geocaching. Daar het overdag erg druk is leek het ons handiger om deze 's avonds op te zoeken.

De Geocache was snel gevonden en kon weer aan de inventaris van gevonden Geocaches worden toegevoegd.
Op de terugweg naar ons hotel zie je dat veel gebouwen schitterend zijn uitgelicht.
Hierna zijn we nog gaan eten in het restaurant van de vorige avond dat helemaal vol zat. We moesten dus even buiten wachten, maar werden wel beloond met veel extra's tijdens en na het het eten. Na het eten kwamen we moe maar voldaan aan in ons hotel en vielen als een blok in slaap.