Naast de vele historische gebouwen heeft Berlijn veel musea, streetfood in alle soorten en maten en heel veel groen.

Kreuzberg

De wandeling van vandaag gaat door Kreuzberg wat een diverse en afwisselende wijk is. Het begin van de wandeling slaan we over en we beginnen bij de Markthalle Neun. Dit is een overdekte markthal. Let op dat deze pas om 12:00 open gaat en begin dus niet (zoals ons) te vroeg aan de wandeling.
Als we door de straten van Kreuzberg lopen zien we erg veel groen en mooie gebouwen.We doorkruisen het Landwehrkanal die ongeveer 10 kilometer lang is en loopt door Kreuzberg, Neukoln, Tiergarten en Charlottenburg.De GraefestraBe zit vol met leuke koffietentjes en we besluiten dan ook een lekkere koffie te drinken.We vervolgen onze weg en komen weer diverse leuke plekjes onderweg tegen.

Bij de Marheineke Markthalle lopen we naar binnen. Al sinds 1892 drijven marktkooplui handel in de overdekte Marheineke Markthalle.

We lopen door en komen uit bij Chamissoplatz die in een van de mooiste buurten van Berlijn ligt. Het plein en de straten eromheen zijn net een openluchtmuseum, zo zagen woonwijken er voor de Tweede Wereldoorlog uit. De buurt is niet gebombardeerd, omdat de geallieerden het nabijgelegen vliegveld Tempelhof wilden behouden.Als je in Berlijn bent dan mag je natuurlijk een bezoek aan Curry 36 niet ontbreken. Dit is een van de populairste Currywurst kramen van Berlijn. In het weekend moet je soms wel 10 minuten in de rij staan, maar dat nemen de fans voor lief.Er valt genoeg te zien in Kreuzberg.We vervolgen onze weg en komen aan bij Park am Gleisdreieck. Dit park bestaat uit een westelijk en oostelijk gedeelte. Beide delen worden gescheiden door het spoor, wat niet raar is, want het park is aangelegd op een voormalig rangeerterrein. In het groene gebied kun je lekker wandelen, sporten, zonnen, uitrusten op een bankje en spelen. Bij elke ingang kun je lezen wat waar zit.We eindigen onze wandeling bij het Deutsches Technikmuseum. Treinen, auto’s, vliegtuigen en boten, alles wat met de geschiedenis van de techniek te maken heeft, kun je hier bekijken. Het is groot en gevarieerd. Zo is er een tentoonstelling over fotografie en kun je water- en windmolens en een brouwerij bekijken.


Friedrichschain

We hebben nog tijd over en besluiten om ook nog naar Friedrichschain te gaan om hiervan een stuk te wandelen. Deze wandeling gaat door een van de meest oorspronkelijke stukken van het oude Oost-Berlijn. Zowel het oude communisme en de anarchisten als de echte Ossi’s (voormalige Oost-Duitsers) worden ruim vertegenwoordigd op straat.

Na ergens op een terrasje een biertje te hebben gedronken lopen we naar Raw-Gelände wat een gebied is vol alternatieve cultuur in de voormalige onderhoudswerkplaats van de Reichsbahn. Je vindt hier allerlei mooie graffiti op de muren.


Als laatste stukje wandeling in Berlijn lopen we door naar East Side Gallery. De East Side Gallery is een stuk van de Berlijnse Muur (1.3 kilometer) dat na die Wende vanaf december 1989 door 118 kunstenaars werd beschilderd.

We sluiten de dag af met lekker eten bij Italiaans restaurant Boccacelli wat ons eerder erg goed was bevallen.