De vlindervallei is een zeldzame voortplantingsbiotoop voor de vlindersoort Panaxia Quadripunctaria die hier een zomerrust houden.

We hebben een excursie naar de Vlindervallei geboekt en worden rond 10.00 uur door een air-conditioned bus opgehaald. Eerst slingeren we nog wat rond om andere mensen op te halen voordat we richting de Vlindervallei vertrekken waar we rond 11:00 uur aankomen. Een entree-kaartje kost hier nu Euro 5,=.

De vlindervallei is een zeldzame voortplantingsbiotoop voor de vlindersoort Panaxia Quadripunctaria. Hier houden soms duizenden Spaanse vlaggen (vlindersoort) tegelijk een zomerrust om de ergste warmte te ontvluchten. Deze vlinders komen af op de geur die afkomstig is van de bomen die een soort vanilleachtige hars uitscheiden.
Het is wel de bedoeling om rustig te zijn en de vlinders niet aan het schrikken te maken. Hierop staat een boete van Euro 50,= en er lopen mensen rond om dit te controleren.
Je trekt door een vallei en ziet overal dezelfde soort vlinders tegen rotsen en bomen. De tocht is 1.5 km lang en voert langs een beekje met de nodige beklimmingen.
De natuur om je heen is erg mooi en je ziet de vlinders overal op zitten.
Ook kom je andere dieren tegen tijdens je tocht zoals krabbetjes, geiten en kleine hagedisjes.
Uiteindelijk kom je bovenaan, waar je met nog ongeveer 200 meter klimmen bij het wit Kalópetra kloostertje aankomt.
Hier heb je een mooi uitzicht als beloning van de ‘beklimming’.
Om 13:30 worden we weer door de bus opgewacht voor de terugreis. Onderweg wordt er echter nog gestopt (toerist trap 😉 ) bij 2 winkeltjes waar wijn, honing en diverse andere spulletjes worden verkocht.
Rond 14:30 komen we terug aan op ons appartement. We doen nog wat snelle boodschapjes voordat Diana met de kinderen nog wat winkeltjes gaat bekijken. Hierna gaan we lekker met z’n allen een Pita Gyros eten op het terras bij ons zwembad.
Om 18:15 uur nog even lekker met z’n allen zwemmen en klaarmaken voor de avond op zoek naar een ander Grieks restaurantje en de dag is weer voorbij.