Dit jaar zijn we met het gezin met de vakantie voor 6 dagen naar Rome gegaan. We vertrokken vanaf vliegveld Rotterdam The Hague Airport wat een erg relaxed vliegveld is waar je vanuit Rijsbergen binnen 45 minuten bent.

Na aankomst in Rome zijn we met de trein vanaf het vliegveld naar Roma Termini station gereden wat het belangrijkste spoorwegstation in Rome is en tevens het middelpunt van het openbaar vervoernet hier. Tip is om je kaartjes bij een ticketbox te kopen en niet bij het loket daar deze anders 1 Euro extra rekenen per kaartje. Kinderen t/m 12 jaar reizen overigens gratis per trein in Italië.

Vanaf hier zijn we gelopen naar ons Hotel Verona wat midden in Rome ligt op loopafstand van vele bezienswaardigheden in Rome.

Naast het hotel zit een Ristorante-Pizzaria waar je snel een lekker drankje of hapje kunt doen.
Daar onze kamer pas om 12:30 klaar was hebben we onze koffers achtergelaten en zijn naar het Colosseum gelopen dat vlakbij ons hotel ligt op 15 minuten lopen.
Hierna zijn we teruggelopen en hebben we de sleutel van onze kamer gehad die mooi en netjes was. Deze kamer had gelukkig ook nog een air-conditioning wat erg fijn is daar het in de zomer in Rome erg warm kan zijn. Wij hebben de gehele week ongeveer 30 graden gehad zonder wolken. We waren ondertussen erg dorstig geworden van het lopen en hebben onze eerste drankje genoten bij de Ristoratio-Pizzaria naast het hotel.
Vervolgens zijn we op pad gegaan in Rome. Je kunt het beste alles wandelen want anders mis je zoveel leuke dingen in Rome wat eigenlijk één groot museum is. Als eerste zijn we naar de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri gegaan. Deze basiliek is gewijd aan de heilige Maagd Maria van de Engelen en aan de martelaren, daarmee ook doelend op de 40.000 christelijke dwangarbeiders die de thermen bouwden.
We waren erg onder de indruk wat we zagen. De versieringen zijn zo rijk en mooi dat je je ogen bijna niet geloofd. Vol goede moed liepen we verder en kwamen uit bij Santa Maria della Vittoria Basiliek die weliswaar kleiner was, maar zeker zo mooi.
Het is werkelijk ongelooflijk hoe rijk deze basiliek is versierd. De kerk is vooral beroemd vanwege het beeld dat Gian Lorenzo Bernini voor deze kerk maakte, de zogenaamde Extase van Teresa.
De lat was nu al hoog gelegd en slechts een voorproefje wat er nog meer te zien is in Rome. We gingen nu op zoek naar de Spaanse Trappen. Op de route hiernaar toe is er weer van alles te zien.
We kwamen boven aan bij de Spaanse trappen, waar je een leuk uitzicht hebt.
Helaas was de onderliggende Fontana della Barcaccia fontein en bovenliggende Villa Medici in onderhoud wat wel afbreuk deed aan het geheel.
Van hieruit liepen we naar de Zuil van de Onbevlekte Ontvangenis. Meer dan 200 brandweermannen hebben destijds meegewerkt aan de oprichting hiervan. Elk jaar wordt op 8 december een herdenking gehouden, vaak in aanwezigheid van de paus, waarvoor de brandweer een boeket bloemen op de rechterarm van het Mariabeeld aanbrengt en het monument wordt versierd door leden van de Pauselijke Academie van de Onbevlekte Ontvangenis.
De volgende bestemming was de beroemde Trevifontein. Onderweg kwamen we nog een Basiliek tegen en zijn we natuurlijk even binnen gaan kijken.
Bij de Trevifontein aangekomen bleek deze helaas ook in restauratie te staan.
Het verhaal is dat wanneer men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, zal men ooit terugkeren naar Rome. Wellicht is dat een goed idee want de fontein ziet er in volle glorie als volgt uit:
We besloten om hierna via Forum Romanum en Colosseum terug te lopen naar ons hotel. Onderweg kwamen we nog voorbij het imposante Monument van Victor Emanuel II wat is gebouwd tussen 1895 en 1911 ter ere van Victor Emmanuel II, de eerste koning van een verenigd Italië.
Vanaf dit monument liepen we via Forum Romanum en Colloseum naar ons hotel.
We vonden dat we nu wel een lekker ijsje hadden verdiend. Op de hoek in de straat tegenover ons hotel was Gelateria S.M. Maggiore waar we van een heerlijke Gelato hebben genoten.
‘s Avonds zijn we gaan eten in Ristorante La Forchetta D’Oro. Het eten was hier heerlijk tevens door het gebruik van eenvoudig ingrediënten en de prijs was erg laag. Toen we hierna terug liepen naar ons hotel zagen we dat de straten waren afgezet en een grote menigte bij Basiliek van Santa Maria Maggiore. Hierop werd met grote projectors een TV uitzending vertoond. Zover ik kon opmaken was dit een registratie van de heiligverklaring van Paus Johannes Paulus II.
Het was in elk geval erg indrukwekkend om zo’n massale gebeurtenis mee te maken geprojecteerd op een Basiliek.
De uitzending werd afgesloten met “sneeuw” wat een vreemde gewaarwording is in het midden van de zomer in Rome.
Al met al een bijzondere dag waar we ontzettend veel van Rome hebben gezien.