Vandaag hebben we een bezoek aan het Vaticaanmuseum en de Sixtijnse Kapel op het programma staan. Een schitterende dag om nooit te vergeten.

De kaartjes hiervoor hebben we al online gereserveerd. Bij de reservatie moet je ook de dag en tijdstip opgeven dus het staat al vast dat we hier ’s middags naar toe gaan.

Dat betekent dat we ’s morgens nog wat kunnen doen. We besluiten om nog wat Geocaches te gaan zoeken. We beginnen met GC3KZC5 Torri di Roma. Deze was snel en gemakkelijk gevonden.

De volgende Geocache waar we naar op zoek gaan is GC353GX La Basilica di S.Pietro in Vincoli. Deze is ook redelijk snel gevonden.
We bezoeken hierna de La Basilica di S.Pietro in Vincoli waarover deze Geocache gaat. Het begint bijna gewoon te worden, maar deze ziet er ook weer schitterend uit van binnen.
Erg mooi is ook het majusteuze beeld van Moses dat is gemaakt door Michelangelo.
Hierna gaan we op zoek naar de Geocache GC14VPT Ave Caesar. Dit is bij de ingang van Forum Romanum.
Het is echter erg druk, dus het lijkt ons niet handig om verder te zoeken en besluiten deze ’s avonds nog een keer op te zoeken.

De volgende Geocache is GC1QRFZ Le tre cannelle. Ook deze is redelijk snel gevonden en het aantal gevonden Geocaches in Rome begint al aardig op te lopen ;-).

We besluiten hierna weer terug te lopen naar ons hotel. Onderweg komen we nog voorbij de kerk Santa Caterina a Magnanapoli en natuurlijk gaan we even binnenkijken. We kijken er al bijna niet meer van op dat het er weer schitterend uitziet.
Rond 12 uur gaan we op weg naar het Vaticaan Museum. Dit kun je eenvoudig bereiken met de Metro vanaf station “Termini” lijn A. Onderweg eten we nog een lekker broodje van een bakker.
Aangekomen in de buurt van het Vaticaanmuseum zien we een enorme rij met mensen. Deze staan allemaal in de linkse rij en ik vermoed dat deze wel minimaal 2 uur moeten wachten voordat ze een kaartje kunnen kopen. Gelukkig had ik de kaartjes al online gereserveerd op de officiële site van het Vaticaan. Hierdoor konden we de rechtse rij gebruiken en iedereen zo voorbij lopen. Binnen moesten we alleen nog onze voucher omwisselen voor kaartjes.
Je komt met een moderne spiraaltrap binnen.
De meeste mensen gaan nu meteen links in het museum, maar wij besloten om eerst naar buiten te gaan.
Vervolgens gaan we naar de rechts kant van de ingang richting Pinacoteca. Deze wordt door heel wat Italianen aangeraden als een pareltje in het Vaticaan.
Hierna pakken we de traditionele linkse gang na de ingang. Je komt dan eerst buiten bij een mooi aangelegde binnenplaats met een ronddraaiende gouden bol.
Hierna kom je in lange gang vol met schitterende beeldhouwwerken. Het is verbluffend hoe mooi en met welk details deze destijds zijn gemaakt.
Hierna loop je door diverse kamers en gangen die elk weer een feestje op zich zijn. Je weet bijna niet waar je allemaal moet kijken. Let vooral ook op de vloeren en plafonds die ook schitterend zijn.
Je komt op een gegeven moment op een binnenplein uit waar je diverse badkuipen ziet.
Natuurlijk zie je onderweg weer een hoop fantastische beeldhouwwerken.
Er zijn ook aparte ruimtes waar de invloed en banden met Egypte in het oude Romeinse Rijk worden getoond.
Een van de hoogtepunten was toch wel de “Kaartengang”. Het plafond was verblufwekkend met onzettend veel detail. Dat zie je vooral in de volgende twee foto’s waarbij ik inzoomde op het plafond.
De weelde in deze kamer is ongekend en je kijkt je ogen dan ook uit.
In bijna elke kamer vind je wel schitterende schilderingen. Het is gewoon te veel…
Het blijft maar doorgaan met gangen en kamers. Het is goed dat je veel foto’s kunt maken want het valt allemaal bijna niet te bevatten in 1 keer.

Naast oude kunst is er ook plaats voor nieuwe kunst met werken van de recente grote meesters.

We waren nu bijna bij de Sixtijnse Kapel. Hier moet je stil zijn en mag je geen foto’s maken. Ik heb stiekem achter in de kapel op goed geluk toch nog een foto geschoten zonder te kijken en deze lijkt vrij aardig gelukt.
Maar we waren nog lang niet klaar met het Vaticaan Museum. Er viel nog zoveel meer te zien.
Uiteindelijk kwamen we na 4 uur toch bij de uitgang van het Vaticaan Museum.
Hierna besloten we weer richting het hotel te gaan. Natuurlijk moest er weer een gelato gegeten worden. In de avond zijn we nog naar het Colosseum gelopen voor een foto hiervan in het donker. Het viel op dat het hier nog steeds aardig druk was.
Hierna nog lekker ergens gaan eten voordat we weer naar bed gaan van weer een geslaagde dag.